forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 24 cze 2019, 20:33

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152 ... 1250  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 sty 2019, 21:08 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8000
Phi, też mam taki widelec. :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16475
Pewnie-wszyscy z GS ukradli.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2019, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 1731
Lokalizacja: z tamtąd
Phi, Oćce cały komplet uk..... znaczy zorganizowali. Z łyżką i nożem

_________________
"kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2019, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:09
Posty: 8125
Lokalizacja: z czeluści piekielnych
śfiniak pisze:
Pewnie-wszyscy z GS ukradli.


Miss gieesa, zajebch nich wefchuj! :twisted:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2019, 0:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 1731
Lokalizacja: z tamtąd
nowe w terenie i we kuchni. tak dla tych co wudę przypalić umiejo i płatki oweśiane żro

https://www.youtube.com/watch?v=p17-ikOrDyk

https://www.youtube.com/watch?v=up6A0dMToDM

_________________
"kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2019, 19:41 
Online

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 8889
Lokalizacja: Czestochowa.
Patent na grochówkę poproszę........!Tylko żadnego "przecierania " przez sitko.........mam czuć groch..... :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2019, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 1731
Lokalizacja: z tamtąd
A nie zaszkodzi ci bo w twoim wieki i twoimi chorobami to nigdy nic nie wiadomo :mrgreen: :mrgreen:

https://www.youtube.com/results?search_ ... h%C3%B3wka

Polecam pierwszą i czwartą, ale najbardziej tą https://www.youtube.com/watch?v=hYzMliZmN0s

_________________
"kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sty 2019, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 15479
stary praktyk pisze:
Patent na grochówkę poproszę........!Tylko żadnego "przecierania " przez sitko.........mam czuć groch..... :oops:



Otósz to Kolego Praktyku
Ja Ci napiszę jak ja robię grochówkę. Mnie smakuje.

Bierzesz Pan 0,5 kg boczusiu wędzonego surowego chudego. Żebyś Pan samego łoju nie nagotował. Kroisz Pan cały boczuś w kostkę, może być gruba, bez pierdolenia, po męsku. Rzucasz Pan dany boczuś na patelkę i smażysz. W tym czasie w garnku gotujesz Pan 0,5 kg grochu nieuskanego, któren to groch musisz Pan moczyć dzień przed tym. Może być uskany jak kto woli. Tego moczy nie trza. Gotujesz Pan ten nieuskany w tej samej wodzie co Pan moczyłeś zwracając uwagę aby się nie przypierdolił do dna. Mieszać chochlą.

Wracając do naszego boczusiu. Kiedy się już obsmaży, do boczusia wrzucam cztery średnie cebule pokrojone w kostkę. Może być i mniej cebuli jak kto woli. Jedną bym nie radził bo za mało. I to smażę dalej aby cebulka się zeszkliła, ale nie przypaliła. Zapach marzenie. I całe to dobro jebniesz Pan do gara z grochówką. To co przypierdoliło się do patelki przelać wodą z gara i dobrze wyskrobać bo to jest najlepsze. Do tego wrzucisz Pan z dwa ząbki czosnku- rozduszone. Dodasz Pan dwie marchewki utarte na tarce. To samo zrobisz Pan z kawałkiem selerka oraz pietruszko. Wszystko to gotujesz Pan aż groch będzie miętki. Na koniec dodajesz Pan łyżeczkę mielonego kminku. A to po to abyś Pan po zjedzeniu nie gazował zbytnio. Na koniec rozetrzeć w dłoniach słuszną porcję majeranku i zagotować.

No i oczywiście zapomniałem - soli i trochu pieprzu zmielić dla smaki w trakcie gotowania.

Chyba o niczym nie zapomłem.

Smacznego! :)

ps.

no i zapomłem o pyrach - dwa, trzy, bo zupka jest i tak giensta. Pokrojone w drobną kostke wrzucić do gara po tym jak już groch będzie miętki.

Teraz już wszystko.

I jeszcze uwaga. Grochówka najlepsza jest na drugi dzień. Wtedy wszystkie smaki harmonizują się ze sobą, jak młoda para w alkowie.

_________________
Kto z was jest pewny, że nienawiść jest mu obca niech pierwszy rzuci kamieniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 19:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 1731
Lokalizacja: z tamtąd
Łapa z kurczaka (a w zasadzie trzy) zmielona na grubym sicie (8/9) razem z boczkiem. Dwa dni marynowana w mieszance mielonej kozieradki, pieprzu zielonego, chili i słodkiej wędzonej papryki plus sól do smaku. Pucha grzana do 75 stopni wody i utrzymana przez 40 minut w tej temperaturze. Odprężona zaraz po wyjęciu z wody. Studzona na dworze przez 3 godziny plus godzinka w lodówce. doszło jeszcze trochę galaretki nie wchłoniętej.

No i mam przez parę dni kanapki.


Obrazek

_________________
"kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2677
Oczywiście, że kapie z pyska.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152 ... 1250  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group