Ja mam zachowany taki przepis... chyba Horneta.
Cytuj:
- polędwicę świniową (schab bez kości) opłukać i obsuszyć
- włożyć do np. brytfanki i ściśle zasypać solą (całą) na 24 - 36 godz.
- powyjęciu z soli orzebać, obetrzeć i włozyć do brytfanki i tym razem obsypać cukrem (całą) - leży 7 -10 dni w niedużym chłodku, może być górna półka ludówki lub ganek
- po wyjęciu z cukru ogskrobać, obetrzeć i natrzeć grubo do wyboru: pieprzem, przyprawą meksykańską, lubczykiem, mariankiem, gorczycą mieloną, czosnkiem suchym lub czym sobie stryjenka winszuje
- owinąc w gazę niewyjałowioną nie za grub- wrazić do specjaknej "pończocgy" na wędliny lub z jej braku ładnie opetać sznurkiem do wędlin, ewentualnie bawełnianym.
- powiesić np w kuchni i niech sie dynda ze tydzien - potem jeśc cieńko pokrojone
Darz Bóbr!
P.S.
Gdyby kucharzem był ktoś inny to proszę dać znać
P.S.jeszczejedno
Te emoty wymagają leczenia ortodontyczno-chirurgicznego.