Czarna_Mańka pisze:
Jakie tam wyrzucę! Susz i do mnie wysyłaj. Przytulę chetnie.
Plus poproszę o przepis na tę zupę ( grzybowa z kaszą? )
i o foty ze spaceru po morzu [/size]
Prościzna. I na szybko.
W garnku rozpuszczamy na małym ogniu masełko (dla wegetarian może być oliwa albo masło roślinne). Dajemy posiekanej cebulki i skrapiamy odrobiną maggi (albo nie jak ktoś nie lubi), jak się zeszkli dodajemy grzybki w plasterkach (dobrze też dodać trochę suszonych , dla aromatu i koloru ale niekoniecznie). Liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, pieprzu, soli (grzyby lubią sól) i co kto tam lubi. Ząbek czosnku - siekany. Jak się podduszą i puszczą soki dodajemy
trochę suszonych warzyw (można świeżych - marchewka w talarki, pietruszka, seler itp - ale susz daje aromat a to nie ma być jarzynówka) zalewamy wodą i gotujemy na większym ogniu tak do 15-20 minut. Dorzucamy kaszę perłowa (fajna też jest biała gryczana) i ziemniaczki (odrobinę) i gotujemy jeszcze z 15 minut (tyle ile kasza ma napisane a raczej troszkę mniej).
Wagowo niech sobie każdy dobierze. Ja nigdy nie podaje proporcji bo gotuje na oko i w zależności co mam i jak mi dusza podpowiada.
Jak w kuchni chińskiej. Ogólna zasada.
Trochę fotek z rejsów po Zatoce.
Statki, panorama Helu, port wojenny.
Załącznik:
DSCF0611.jpg [ 187.1 KiB | Przeglądany 1922 razy ]
Załącznik:
DSCF0610.jpg [ 174.35 KiB | Przeglądany 1922 razy ]
Załącznik:
DSCF0614.jpg [ 121.38 KiB | Przeglądany 1922 razy ]
Załącznik:
DSCF0613.jpg [ 164.87 KiB | Przeglądany 1922 razy ]
i na koniec, bo przy okazji znalazłem, Luna strzelona z ręki (z podparcia) na ogniskowej 830 mm (ekwiwalent dla pełnej klatki) też z kompakta spacerowego.
Załącznik:
DSCF0625.jpg [ 94.12 KiB | Przeglądany 1922 razy ]