forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 29 mar 2024, 12:36

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 wrz 2020, 14:23 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Praktyku, jak lubisz kawałki białej w żurku, to sobie lub.
A ja lubię całą kiełbaskę wydobyć, nabić na widelec i po kawałku sobie pogryzać, maczając w chrzanie.

Arendt, fakt. Wędzone ziobro to podstawa.
I zawsze kupuję ich trochę więcej, bo lubię sobie takie ziobro poogryzać na surowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2020, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17117
No właśnie biała kiełbaska to delikatna rzecz i raczej na końcu się dodaje. A co do kiełbaski jeszcze - ja też w całości lubię. I jeszcze mi tu pani nick przypomniała. Po zalaniu talerza słuszną ilością żurku, można dodać przekrojone jajeczko na twardo w objęciach kiełbaski. Ale ja na talerz dodaję jeszcze coś. Łyżeczkę, taką od herbaty chrzanu ze słoiczka. Lekko rozbełtać. I wtedy zajadam. Letka nutka chrzanu czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym daniem. Smacznego.


ps stary praktyk. Faktycznie masz rację u nas te świnie też rzadko rzucają białą surową bo twierdzą, że upał. Chociaż ostatnio spotkałem i kupiłem. Ludziska się domagali więc rzucili.

ps. Ty Jędruś musisz bardzo kochac tego swojego Poldka. Podziwiam. ;)

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 wrz 2020, 20:13 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Nie ma co podziwiać.
Ja go "muszę" kochać.
Jak żonę. W tym wieku ciężko zmieniać.
Bo albo nie ma siły albo środków płatniczych....... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2020, 10:04 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
nick pisze:
Parafon pisze:
Wszystko sruuu do gara i na 2 godzinki na małym ogniu.


I tę kiełbaskę też 2 godziny? Nie popęka?
Bo ja kiełbaskę to tak pod koniec raczej dorzucam, na jakieś pół godziny góra.


Wszystko się warzy na małym ogniu - a kiełbaska jest surowa na początku i musi przejść żyrkiem. Jeszcze mi nigdy nie popękała :-)

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 wrz 2020, 13:57 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
A mnie, cholera, zawsze, jak za długo gotuję, nawet na malutkim ogniu.

Wczoraj zrobiłam danie śmieciowe. Zrobiło mi sie za dużo farszu do kurczaka.
Żeby mi się nie zmarnował, dodałam mleka, mąki, jajka i trochę natki i dosypałam jakiejś mieszanki ziół.
Wymieszałam i usmażyłam placuszki. Fajne wyszły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 wrz 2020, 23:01 
Biesiadować, to trzeba umić!

Obrazek


Na górę
  
 
Post: 25 wrz 2020, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
tak mi się odnalazł filmik co myślałem że się skasował

https://youtu.be/30PKB8BEwzY

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2020, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
A soliankę lubią.......
i to do tego tak fajnie zrobioną

https://www.youtube.com/watch?v=k_ywHpWQLWo

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2020, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
Dziś na obiadek wariacja pilawowa z kaszą bulgur i białą kiełbasą w roli głównej.
Z wczorajszego żurku zostało mi trzy białe kiełbaski. Miały być na śniadanie z duszoną cebulką, ale na śniadanie był twarożek.
Więc białą kiełbaskę pokroiłem na grube plastry. Do tego dodałem kawałek wędzonego boczku ( wielkości paczki fajek) pokrojonego w kostkę. Obsmażyłem to wszystko na dwu łyżkach smalcu ( najładniej złoci, najlepiej pachnie i lubię). Jak było ładnie zezłocone dodałem dwie pokrojone w piórka cebule. I te też smażyłem aż uzyskały ładny ciemno złoty kolorek ( dobra karmelizacja cebuli da dobry smak potrawy). W trakcie dodałem trochę soli by cebula szybciej się smażyła. Kolej na marchewkę, Dałem dwie ( bo tyle miałem ) i pokroiłem w zapałkę. Kiedy marchewka była półmiękka dałem przyprawy ( pieprz, kumin cząber i majeranek) i dolałem wody. Tak aby delikatnie przykrywała to co w garze było. Kiedy marchewka była miękka dosypałem dwie szklanki kaszy bulgur, natkę z pietruszki i koperek ( tak po troszku) dopełniłem wody do poziomu kaszy i pod przykryciem dusiłem do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Teraz gar trzeba zawinąć w szmatkę ( jak brudny to pierw w gazety) potem w koc, śpiwór pierzynę i zostawić w spokoju na 30-40 minut.
Jeść z jakąś piklowaniną lub słodko kwaśną sałatką


Obrazek



z drugiej strony mam ochotę na taką pitcę

Obrazek

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 9:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6422
Lokalizacja: Mokolodi - Okavango
Chudy, jak bym cie tak... Na jakieś smaczne a proste w wykonaniu (w 5min. maks) danie masz przepis? Podziwiam ludzi, którzy godzinami przebywają w kuchni i jeszcze czerpią z tego przyjemność. Ja wprost przeciwnie. Nawet ekspres do kawy kupiłem z tego powodu; wpadam do kuchni, naciskam guzik i wypierdalam. Słyszę, że skończył, wpadam drugi raz, porywam kubek i wypad.

Dzisiaj na śniadanie trzy jajka na miękko, trzy kromki z masłem, kawałek koziego sera i podwójne espresso.
Pięć minut w kuchni a stress jak na poczekalni u dentysty :lol:

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group