1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko
Nadzienie jabłkowe:2 jabłka
3 łyżki cukru
20 g masła
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
Do garnka wkładamy masło, cukier, sok z cytryny, przyprawy i pokrojone w kostkę jabłka. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Jabłka powinny lekko zmięknąć, płyn który jest na dnie ma się zredukować. Nie wolno rozgotować jabłek. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na 5-10 minut żeby się ogrzało (podczas odwijania nie będzie pękać).
Podsypujemy niewielką ilością mąki i wałkujemy żeby rozprostować zagięcia a potem... to już tylko wyobraźnia nas ogranicza w wyborze kształtu ciastek.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem a na środku robimy dziurkę żeby para miała gdzie uciekać a ciastka się nie rozklejały.
Do zlepienia brzegów użyłam białka.
P.S. Prosiaczkowe
Z cukru można całkowicie zrezygnować, ja do nadzienia dałam 1 łyżkę.
Ciepłe są pyszne.