forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 16 kwie 2024, 8:35

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 gru 2019, 20:36 
Potrzebuję przepisu na farsz z grzybów suszonych, na świąteczne pierogi. Zawsze kupowałam, nie wiem jak się robi...
Zależy mi bardzo, to wyjątkowa Wigilia, kogoś z nas zabrakło, nie ma kto mi podać przepisu a te z neta różnie wychodzą. Nie znam proporcji, ani z czym , ani obróbki..


Na górę
  
 
Post: 06 gru 2019, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3530
Lokalizacja: z tamtąd
babeczka ma fajne przepisy, często z nich czerpię

https://www.youtube.com/watch?v=aMP3BXz_ylI

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 gru 2019, 23:18 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Właśnie taki robię jak ta babeczka, z tą różnicą, że cebulę podsmażam na masełku. Można użyć klarowanego, żeby się nie przypalało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 gru 2019, 5:04 
Dzięki, ależ ma irytujący akcent ;)


Na górę
  
 
Post: 07 gru 2019, 16:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3530
Lokalizacja: z tamtąd
Irytujący akcent to ma Kinga Paruzel i Anna Starmach, Magda ma taki tylko lekutko drażniący ;P

A ma ktoś dobry przepis na kiełbasę w sosie pomidorowym. Taki najchętniej jeszcze PRLowski, bo w necie same jakieś wynalazki są

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 gru 2019, 17:47 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Robię dziesięciominutówkę.
Kiełbasę gotuję, wyjmuję, wywar studzę.
Na patelni trochę tłuszczu (smalec, olej - co kto woli), wkrawam cebulkę w piórka i solę, jak jest już mięciutka, dowalam łychę mąki, mieszam, rozprowadzam tym wywarem i dodaję przecier pomidorowy.
Wrzucam do tego kiełbachę i już.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 gru 2019, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3530
Lokalizacja: z tamtąd
łoki

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 gru 2019, 11:49 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4689
A ja korzystając z jakiejś promocji na boczek w Biedronce (w stylu kup dwa) zrobiłem trochę wojskowej pasty z boczku. Przepis jest bardziej w stylu chińskiej kuchni, gdzie nie ma przepisów co do grama a tylko główne składniki:
- boczek wędzony surowy (od biedy może być parzony)
- kiełbasa (najlepiej zwyczajna)
w proporcji około pól na pół ale to zależy od tego np. jak tłusty jest boczek.
- cebula (jedna duża na pół kilo pasty) ale też nie rygorystycznie
- czosnek (według uznania ja dale kilka ząbków bo lubię)
- ogórki kiszone (no i też w praniu i na smaka i na konsystencje wyjdzie ile, ale z jeden większy na te pól kilo miecha (boczek +kiełbasa) dobrze dać
To wszystko zmielić w maszynce najlepiej przez drobne oczka. Wyrobić łapą.
Przyprawy:
- sól (czasami trzeba dosolić o dziwo)
- pieprz (bez dwóch zdań)
- musztarda lub przecier pomidorowy (według uznania) jedną dwie łyżeczki
- szczypta majeranku
- słodka papryka z łyżkę (dobrze jak wędzona ale ta wędzona to już nie tak po wojskowemu oryginalnie)
- czubryca zielona(to już też wyrafinowanie moje)

Teraz zrobiłem wersję oryginalną bez wydziwiania z czubrycą itd

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 gru 2019, 12:37 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Przepis ciekawie zapachniał.
Wypróbujemy.
Żeby jeszcze nie potrzeba tego było mielić........bo to trza później tą maszynkę umyć........ :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 gru 2019, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3530
Lokalizacja: z tamtąd
https://www.youtube.com/watch?v=z6-UaJQD95A


:mrgreen:

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group