forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 18 kwie 2024, 10:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 15 wrz 2019, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2014, 17:35
Posty: 1639
Lokalizacja: Kresy pn-wsch.
nick pisze:
A ja z czasów PRL z rozczuleniem wspominam "Wołowinę w sosie własnym".
To dopiero była poezja. Śliczne mięsko, nie zmielone tylko w kawałku, otoczone cudownej dobroci galaretką. Mięcha dużo, galaretki tyle, co naokoło.
Sporą puszkę potrafiłam zeżreć za jednym podejściem, zagryzając tylko kromką zwykłego nie nadmuchanego chleba.
Takiego świeżutkiego, pachnącego jeszcze piekarnią, ze złotą popękaną skórką.


No i żeś narobiła Nickuś oj narobiła... tera takej ni ma, ale od bardzo dawna łaziła za mną pewna zupa, którą byłem jadłam wew oryginale daawno temu i próbowałem w różnych miejscach, ale do dupy aliści wczoraj zjadłem byłem ją jak w oryginale, mniam mniam, prawdziwską soljankę :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 20:22 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Na rybkach czy na mięsku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2014, 17:35
Posty: 1639
Lokalizacja: Kresy pn-wsch.
Na mięsku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
A jaki problem z przepisem. Albo się miele na grubym sitku ( szarpaku najlepiej) albo kraje na kawałki jakie chcemy dodawa sól peklującą i przyprawy i zostawia na 24 h do przemacerowania. Potem się dodaje trochę żelatyny, pakuje w puchę i parzy. Filozofia żadna, przepisów w sieci w pytę a i poeksperymentować można.

Natomiasy mój ulubiony ostatnio przepis to udzikówko karkówka. Skórki z udek zmielić na drobno ( bardzo drobne sitko) razem ze świeżą chili czosnkiem i cebulą, mięsko z udek nakroić w kostkę (taką jak pół paczki zapałek) a karkówkę na szarpaku ( tak jak na kiełbasę) z przypraw dać do smaku pieprzu młotkowanego, ziarna kolendry w proszku, soli ( pół na pół zwykłej z peklującą) i pięćdziesiątką wódki. Potem trzeba dobrze wyrobić ( aż się będzie od ręki odklejało). Zostawić na dobę do przegryzienia.
Potem wyrobić z ciutką żelatyny, odstawić na godzinę a potem do puchy. Puchę grzać aż wsad osiągnie około 65-70stopni. Potem wychłodzić do zastygnięcia i na kanapki kroić.

A do masy można dać celem udziwnienia różne rzeczy. jajko na twardo, cebulę, pieczarki (zwykłe i marynowane) paprykę i w zasadzie co chcecie

A trzeba się tylko naumieć próbować surowego na słoność i przyprawy i pamiętać żeby nie parzyć dłużej niż potrzeba bo się wysuszy na wiór.

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 23:04 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
O !
Nie mówiłem......!
I wszystko jasne........do roboty i pochwalić się, jak wyszło....... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
mądra dusza wrzuciła tabelkę temperatur parzenia w puszce, więc wrzucę i tu bo przydatne


Załączniki:
70590499_2499805310306397_2173001058022850560_n.jpg
70590499_2499805310306397_2173001058022850560_n.jpg [ 13.45 KiB | Przeglądany 2301 razy ]

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 23:18 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
A czasy ? - aby już być precyzyjnym........ :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
nie czasy tylko do osiągnięcia temperatury mięska w puszce. Się trzeba zaopatrzyć w taki oto sprzęt ( link poglądowy, wzięty pierwszy z brzegu) https://allegro.pl/oferta/termometr-wed ... 73ee4a3a6c i sobie wpić w mięsko i zerkać od czasu do czasu. ja mam jeden wbity w puchę, drugi siedzi w wodzie. Ten w puszce mierzy temperaturę mięsków ( czy aby gotowe) ten w wodzie mierzy temperaturę wody coby równo grzało w objętości puchy

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 wrz 2019, 8:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
hmmm a tej metody nie znałem

https://www.youtube.com/watch?v=67XqNfbqPGs

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 wrz 2019, 8:43 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
A co on tam za trociny powrzucał......?!
Za Chiny nie mogę rozgryźć co to jest..... :shock: Wygląda jak wióry z pod hebla....... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group