Kurczaka robię na ostro. Używam pasty Garam Masala z firmy Patak's (ta z trzema papryczkami oznaczającymi pikantność).
Była w Biedronce, gdy byliśmy w Polsce. Nie wiem, jak jest teraz. Można spróbować zrobić ją samemu:
Kurczak Garam Masala by stanaxSkładniki:
mięso z kurczaka, najlepiej filet, lub samemu powycinać z całego
jedna, lepiej dwie czubate łyżki stołowe pasty garam masala
dwa słoiki sosu do spaghetti na przykład z Winiary 'a 360g
ketchup
dwa, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
olej rzepakowy
troszkę soli
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę.
Smażymy w głębokiej patelni na oleju ze wszystkich stron na dużym ogniu.
Zmniejszamy ogień, wlewamy sos do spaghetti oraz dodajemy czosnek i garam masalę.
Dusimy przez ok. 15 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Konsystencje sosu regulujemy ketchupem według uznania.
Gotujemy makaron (używam kolanka lub świderki).
Na płaskie talerze wysypujemy makaron i robimy w środku dołki.
W nie dzielimy kurczaka z sosem.
Podajemy posypane obficie posiekaną natką pietruszki.
PS
Zamiast kurczaka można użyć mieloną wołowinę lub wieprzowinę)