forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 19 kwie 2024, 17:33

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 08 lut 2019, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17117
:lol:

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 18:40 
Offline

Rejestracja: 05 wrz 2014, 1:57
Posty: 110
stary praktyk pisze:
O ! - dzięki dziewczyny :D
Zara sobie ten przepis zakonotuję. Chodzą za mną te pierogi już od miesiąca a nie mi kto ich zrobić.....więc będe musiał samemu........ :roll: Tak nawiasem mówiąc, szkoda, Biecia, - że ich nie chcesz zrobić i samemu przywieźć.....żałuj......mamci ja przednią nalewkę na czarnej porzeczce w ilościach nieograniczonych..........którą to w ramach rewanżu nauczył bym Cię robić...........szkoda.... ;)


musi co zacna ta nalewka... wolę spożywać - z robieniem gorzej..

w kwestii pierogów, to za wcześnie od świąt, jeszcze mi wątroba nie odpoczęła po wigilijnych, cobym tak od razu za drugie się brała. A gwoli wyjaśnienia - pierogi jak robię, to już robię - 120 na święta, to przy 4 osobach w drugi dzień świąt nie ma ani sztuki. Lepienie takiej ilości wymaga ogromnego samozaparcia, bo ile można tego... wobec tego, po wielu próbach, najlepiej mi idzie lepienie pierogów pod czerwone wino - i to KADARKĘ. Nie wiem dlaczego.. do tych 120 pierogów butelka wina i nie wiedzieć kiedy pierogi się ulepią. Mogłabym drugie tyle ulepić, ale tego już wątroba mi nie strzyma. na minione święta ulepiłam na półtorej butelki, no i odpoczywam...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 19:33 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
No cóż......wszyscy widzieli, że miałem uczciwe zamiary....... :roll:
Jednak nic na siłę...........ale jeszcze raz dzięki za przepis....... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2014, 14:41
Posty: 2026
Pyzy XXL - przepis z kalendarza - sprawdzony :D

2 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
4 jajka
1 płaska łyżka soli
mięso gotowane u mnie z rosołu-udko z indyka
8 łyżek czubatych groszku konserwowego
1 łyżka przyprawy gyros
pieprz i sól do smaku

Mięso wraz ze skórą obrałem z kości i zmieliłem na dużych oczkach.Wsypałem przyprawę gyros,pieprz i sól. Wsypałem osączony groszek konserwowy i wymieszałem. Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąłem przez praskę .Ugniotłem lekko w dużej misce.Wykroiłem 1/4 ziemniaków i wsypałem w tą dziurę mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki to właśnie wypełnienie tej 1/4 objętości pierwotnej ziemniaków. Włożyłem z powrotem odjęte ziemniaki,wbiłem jajka,wsypałem płaską łyżkę soli i wyrobiłem ciasto.

Następnie odrywałem porcje ciasta i rozpłaszczałam na dłoni. Nakładałem po czubatej łyżeczce farszu i sklejałem pyzy. Moje były duże jak piłki tenisowe. Wrzucałem je do gotującej się lekko wody, gotowałem je 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podałem swoje pyzy z sosem grzybowym (ale może być każdy inny) .

Ostatnio do ziemniaków dodałem dwie szczypty kurkumy, wyszły sakramencko żółciutkie. 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16796
Nie gotuję jedzenia na 2 tygodnie.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 23:11 
Offline

Rejestracja: 28 kwie 2016, 22:42
Posty: 1247
st1111 pisze:
Nie gotuję jedzenia na 2 tygodnie.

Ja też! Ale za to za energię płacę, jak za zboże :) Tym bardziej, że gotowanie tylko na prądzie i trzech fazach. I żadnego tam na zaś. Aczkolwiek - tym sposobem na gazie też nie byłoby znacznie taniej? Mylę się?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
Hornet pisze:
Domowa Żywiecka z dzika, parzona, podsuszana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Ale połowica się cieszy chyba ;P


Ps
zrobiłem se masełka czosnkowo pitruszkowo kozieradkowego do stejków

się bierze sześć główek czosnku, obiera i praskuje (ewentualnie rozgniata we inszy sposób) do tego pęczek nieduży natki z pietruszki drobno posieczom, łyżeczkę mielonej świeżo kozieradki i mnęsza z kostką lekko rozmiękłego masła. Można posolić i popieprzować do smaku.
A potem można dawać po trochu na stejka, rypkie albo na chlebie zeżreć

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Ostatnio zmieniony 08 lut 2019, 23:19 przez Arend, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 23:17 
Offline

Rejestracja: 28 kwie 2016, 22:42
Posty: 1247
Przejdę na wegeterianizm, naprawdę.

ps
Dzisiaj "rozbierałam" kurczaka.
Obrażenia były koszmarne... Mam nadzieję, że to było po śmierci biednego stworzenia.
Połamany kręgosłup i nogi, ale bez wybroczyn. Może więc tylko w transporcie post mortem.
Coraz bardziej nie mogę,a praktykuję ze względu na progeniturę.
Pora z tym skończyć!


Ostatnio zmieniony 08 lut 2019, 23:24 przez ika, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
ika pisze:
Przejdę na wegeterianizm, naprawdę.



ić będzie wincy mnienska dla mni

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2019, 23:25 
Offline

Rejestracja: 28 kwie 2016, 22:42
Posty: 1247
Dobrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 71 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group