forum.nie.com.pl
http://forum.nie.com.pl/

Co gotować,jak gotować.
http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73
Strona 1395 z 1395

Autor:  Hamlet [ 23 maja 2023, 22:08 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

up

Autor:  Arend [ 28 maja 2023, 15:13 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Żeberka w warzywach z przepisu ujgursko uzbeckiego. Znaczy spolszczonego bo nie miałem ani baranich ani reniferzych żeberek ( zrobiłem wieprzowe trójkąty) a gotowałem w szybkowarze nie afgańskim kociołku. Ale i tak wyszły genialnie. Półtora kilograma żeberek pokrojonych w pojedyńcze kostki, obsmażone na smalcu. do tego trzy spore cebule, trzy marchewki, pół selera, jedna pietruszka, kawałek pora, pięć sporych ziemniaków, jedna ostra papryczka i główka czosnku. Cebula pokrojona bylejak dorzucona do obsmażonego mięsa ma się tylko zeszklić. Reszta warzyw pokrojona w kawałki wielkości orzecha włoskiego lądują razem w garze. Wszystkie poza ziemniakami. Dodane teraz rozgotują się i zagęszczą sos na kit. Szybkie obsmarzenie i idą przyrawy. Główka posiekanego czosnku ( tak cała główka), dwa trzy listki laurowe, z pięć kulek ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu albo w całości albo lekko młotkowanego, parę szuszonych grzybów ( jak sąś to jakie są, ja często używam proszku z suszonej kani czubajki i lejkowca dętego( dzieki Arturo)) do smaku sól, tymianek i kolendra w proszku oras nieduża gałązka lubczyku. Tak wiem że chemia i aty aty niedobry ty ale ja używam kostek rosołowych. Tu dwu. No i łyżka miodu. Dobrego miodu o zdecydowanym smaku. Mi została resztka karelskiego ( jest genialny w smaku).
Czas dopełnić wodą. Tak nie za dużo, aby lekko przykrywała wsad. Zamknąć szybkowar i godzina gotowanka od momentu zamknięcia zaworów. Jeżeli nie gotujesz w szybkowarze to do momentu aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości ( niestety ze dwie może dwie i pół godziny).
Pora na ziemniaki ( pokrojone w sporą kostkę ), posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz dwa średnie ząbki czosnku ( tak długo gotowany i krótko gotowany czosnek to dwa zdecydowanie różne smaki), można też dosolić i dopieprzyć doinnoprzyprawić do smaku. Zamknąć szybkowar czy zapokrywić garnek. Gotować do miękkości ziemniaków.
I tyle, Smacznego
PS
Można to zrobić w kociołku na ognisku, w końcu tak to pierwotnie gotowano

Załączniki:
347258126_226817010100215_1860673350193812949_n.jpg
347258126_226817010100215_1860673350193812949_n.jpg [ 211.75 KiB | Przeglądany 2157 razy ]

Autor:  Arend [ 30 cze 2023, 18:07 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Lepsze niż kapusta, cukinia bakłażan czy inny jarmuż w każdej postaci. Pieczarkowy wegański pucek.
Z dużych pieczarek usunść nóżki. Zetrzeć na tarce. Dodać do mielonego mięska. Do mięska doddać też posieczonej cebulki, startego na drobno czosnku, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Dolać chlup sosu sojowego i posiekanego chili. Dobrze wszystko wymieszać. Kapelusze pieczarek faszerować na ścisło. Potem posypać startym żółtym serem ( kryptoreklamę strzelę bo używam mieszanki 36 miesięcznego Dzuigasa, Ryckiego mimoleta i jak mam pleśniowego lazura).
Pieczarki luźno ułożyć na blasze i włożyć do nagrzanago piekarnika (160 stopni w termoobiegu) na 20-25 minyt. Potem Piekarnik przełączyć w tryb pieczenia pitcy, na 180 stopni i piec aż się ser zarumieni.
Najzajebistse z sosem majo czosnek albo domowym ostro słodkim i chrupiącą grzanką

Załączniki:
347435704_591924826408463_4185753892034550669_n.jpg
347435704_591924826408463_4185753892034550669_n.jpg [ 129.92 KiB | Przeglądany 1909 razy ]

Autor:  IroB [ 04 lip 2023, 12:29 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

to co upichcisz na swoje urodziny? wszystkiego najlepszego !

Autor:  Arend [ 04 lip 2023, 23:39 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

parówki sobie zrobiłem

Strona 1395 z 1395 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/