forum.nie.com.pl http://forum.nie.com.pl/ |
|
Co gotować,jak gotować. http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73 |
Strona 1395 z 1395 |
Autor: | Hamlet [ 23 maja 2023, 22:08 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
up |
Autor: | Arend [ 28 maja 2023, 15:13 ] | ||
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. | ||
Żeberka w warzywach z przepisu ujgursko uzbeckiego. Znaczy spolszczonego bo nie miałem ani baranich ani reniferzych żeberek ( zrobiłem wieprzowe trójkąty) a gotowałem w szybkowarze nie afgańskim kociołku. Ale i tak wyszły genialnie. Półtora kilograma żeberek pokrojonych w pojedyńcze kostki, obsmażone na smalcu. do tego trzy spore cebule, trzy marchewki, pół selera, jedna pietruszka, kawałek pora, pięć sporych ziemniaków, jedna ostra papryczka i główka czosnku. Cebula pokrojona bylejak dorzucona do obsmażonego mięsa ma się tylko zeszklić. Reszta warzyw pokrojona w kawałki wielkości orzecha włoskiego lądują razem w garze. Wszystkie poza ziemniakami. Dodane teraz rozgotują się i zagęszczą sos na kit. Szybkie obsmarzenie i idą przyrawy. Główka posiekanego czosnku ( tak cała główka), dwa trzy listki laurowe, z pięć kulek ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu albo w całości albo lekko młotkowanego, parę szuszonych grzybów ( jak sąś to jakie są, ja często używam proszku z suszonej kani czubajki i lejkowca dętego( dzieki Arturo)) do smaku sól, tymianek i kolendra w proszku oras nieduża gałązka lubczyku. Tak wiem że chemia i aty aty niedobry ty ale ja używam kostek rosołowych. Tu dwu. No i łyżka miodu. Dobrego miodu o zdecydowanym smaku. Mi została resztka karelskiego ( jest genialny w smaku). Czas dopełnić wodą. Tak nie za dużo, aby lekko przykrywała wsad. Zamknąć szybkowar i godzina gotowanka od momentu zamknięcia zaworów. Jeżeli nie gotujesz w szybkowarze to do momentu aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości ( niestety ze dwie może dwie i pół godziny). Pora na ziemniaki ( pokrojone w sporą kostkę ), posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz dwa średnie ząbki czosnku ( tak długo gotowany i krótko gotowany czosnek to dwa zdecydowanie różne smaki), można też dosolić i dopieprzyć doinnoprzyprawić do smaku. Zamknąć szybkowar czy zapokrywić garnek. Gotować do miękkości ziemniaków. I tyle, Smacznego PS Można to zrobić w kociołku na ognisku, w końcu tak to pierwotnie gotowano
|
Autor: | Arend [ 30 cze 2023, 18:07 ] | ||
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. | ||
Lepsze niż kapusta, cukinia bakłażan czy inny jarmuż w każdej postaci. Pieczarkowy wegański pucek. Z dużych pieczarek usunść nóżki. Zetrzeć na tarce. Dodać do mielonego mięska. Do mięska doddać też posieczonej cebulki, startego na drobno czosnku, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Dolać chlup sosu sojowego i posiekanego chili. Dobrze wszystko wymieszać. Kapelusze pieczarek faszerować na ścisło. Potem posypać startym żółtym serem ( kryptoreklamę strzelę bo używam mieszanki 36 miesięcznego Dzuigasa, Ryckiego mimoleta i jak mam pleśniowego lazura). Pieczarki luźno ułożyć na blasze i włożyć do nagrzanago piekarnika (160 stopni w termoobiegu) na 20-25 minyt. Potem Piekarnik przełączyć w tryb pieczenia pitcy, na 180 stopni i piec aż się ser zarumieni. Najzajebistse z sosem majo czosnek albo domowym ostro słodkim i chrupiącą grzanką
|
Autor: | IroB [ 04 lip 2023, 12:29 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
to co upichcisz na swoje urodziny? wszystkiego najlepszego ! |
Autor: | Arend [ 04 lip 2023, 23:39 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
parówki sobie zrobiłem |
Strona 1395 z 1395 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |