forum.nie.com.pl http://forum.nie.com.pl/ |
|
Co gotować,jak gotować. http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73 |
Strona 1388 z 1395 |
Autor: | Arend [ 12 lis 2021, 20:17 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
https://youtu.be/EVq-t1pkztg |
Autor: | Arend [ 29 lis 2021, 15:58 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
osobiście dodaję jeszcze szczyptę wędzonej ostrej papryki i wędzoną sól zamiast zwykłej https://www.youtube.com/watch?v=hGtDyHRnaCs |
Autor: | szczwacz [ 02 gru 2021, 13:01 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Zrobiłem pilaw z jagnięciną, ale zasmażyłem do niego ryż z ziołami i... główny "bohater nie wypłynął" mimo, że się starał )) dzięki za rady |
Autor: | Arend [ 02 gru 2021, 16:50 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
W temacie pilawów to ostatnio kombinuję z zamiennikami ryżu. Szczególnie mi przypasowały z kaszą gryczaną, bulgurem i pęczakiem. Staram się też połączyć tradycyjną rodzimą zupę cebulową (z miodem pitnym i korzennymi przyprawami a nie z winiaczem po francuskiemu) z konserwą mięsną (najchętniej typu porządna tuszonka) jako zupkę do wykociołkowania na tak zwanym memłonie z naturą. Sądzę iż w niedługim czasie coś z tych eksperymentów trafi na yt. |
Autor: | szczwacz [ 03 gru 2021, 22:41 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Ostatnio, ze czylata temu, dobrą tuszonkę jadłem. Kupioną w ruskim sklepie w Irlandii. Co do kociołkowania, to w minionym sezonie próbowałem zrobić grochówkę wojskową, ale groch (skurwysyn) po dwóch godzinach gotowania był twardy jak przed wrzuceniem do kociołka. próba generalna w domu wyszła pozytywnie, ale z inszym grochem. |
Autor: | Arend [ 03 gru 2021, 23:41 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Groch grochu nierówny. Czasami się trafi taki że i dwa dni moczenia nie pomogą. A co do tuszonki to nie ma lepszej niż ruska. Nie ma i koniec. Natomiast najgorsza jaką jadłem to była jakaś arabska wołowa podobno tuszonka o konsystencji pianki, wyglądzie chujowej mortadeli i smaku niczego. Nasze natomiast rodzime to mimo niezłego smaku to raczej nie są tuszonki a mielonka. Znaczy w Polsce przyzwoitą wołową tuszonkę robi jakiś prywaciarz ( zapomniałem firmy) ale z ceną 3 dych za 200g i 7 za 750g niech płynie. No i od czasu do czasy trafia się wołowa tuszonka sygnowana arpolem. Ale tylko wołowa ( się to wołowina w sosie własnym nazywa) bo reszta "tuszonek" to zwykłe mielonki wieprzowe i wieprzowo wołowe. |
Autor: | ika [ 11 gru 2021, 21:33 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
No, ale czy naprawdę nie możemy dać dobie siana? Dosłownie. Mam na myśli przestawienie się na bardziej "zielone" jedzenie. Taa... wiem... Ślad węglowy i te rzeczy. I już tyle razy o tym rozmawialiśmy. Ale mnie bardziej chodzi o to, żeby bydlątka nie żyły tylko dlatego, żeby skończyć na naszym stole. One raczej rozumieją, co je czeka - zwłaszcza tuż PRZED... |
Autor: | Arend [ 11 gru 2021, 23:21 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Pierdolenie takie. Jakbyśmy jedli tylko rośliny nasza cywilizacja skończyła by się na etapie krowy. Tylko nadmiary energetyczne uzyskane z wszystkożerności pchnęły do przodu rozwój mózgu. A jak pokazują nam hindusi i południowi koreańczycy dieta bezmięsna prowadzi do wtórnego uwstecznienia rozwoju inteligencji. Dlatego nie ma rozumnych roślinożerców, A i co ma ślad węglowy do weganizmu. weganie powodują większy ślad węglowy niż inni bo mają większe zapotrzebowanie na zużycie areału. Przez nich wycina się lasy aby sadzić soję na tofu i inne gówna. A co2 jest wchłaniane nie przez fasolę i jarmuż a rzez drzewa. Które trzeba wyciąć aby zasadzić jarmuż i fasolę. |
Autor: | Arend [ 16 gru 2021, 0:39 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Paczta, cuksy ze świnki https://youtu.be/XAvdiYjU-jE |
Autor: | Arend [ 14 sty 2022, 16:15 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
uuuuuuuuuuuuuuualem się nawobiadzał. Normalnie jak za Tuska |
Strona 1388 z 1395 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |