forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 30 lis 2020, 15:02

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13874 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368 ... 1388  Następna
Autor Wiadomość
Post: 25 wrz 2020, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2433
Lokalizacja: z tamtąd
tak mi się odnalazł filmik co myślałem że się skasował

https://youtu.be/30PKB8BEwzY

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2020, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2433
Lokalizacja: z tamtąd
A soliankę lubią.......
i to do tego tak fajnie zrobioną

https://www.youtube.com/watch?v=k_ywHpWQLWo

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 paź 2020, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2433
Lokalizacja: z tamtąd
Dziś na obiadek wariacja pilawowa z kaszą bulgur i białą kiełbasą w roli głównej.
Z wczorajszego żurku zostało mi trzy białe kiełbaski. Miały być na śniadanie z duszoną cebulką, ale na śniadanie był twarożek.
Więc białą kiełbaskę pokroiłem na grube plastry. Do tego dodałem kawałek wędzonego boczku ( wielkości paczki fajek) pokrojonego w kostkę. Obsmażyłem to wszystko na dwu łyżkach smalcu ( najładniej złoci, najlepiej pachnie i lubię). Jak było ładnie zezłocone dodałem dwie pokrojone w piórka cebule. I te też smażyłem aż uzyskały ładny ciemno złoty kolorek ( dobra karmelizacja cebuli da dobry smak potrawy). W trakcie dodałem trochę soli by cebula szybciej się smażyła. Kolej na marchewkę, Dałem dwie ( bo tyle miałem ) i pokroiłem w zapałkę. Kiedy marchewka była półmiękka dałem przyprawy ( pieprz, kumin cząber i majeranek) i dolałem wody. Tak aby delikatnie przykrywała to co w garze było. Kiedy marchewka była miękka dosypałem dwie szklanki kaszy bulgur, natkę z pietruszki i koperek ( tak po troszku) dopełniłem wody do poziomu kaszy i pod przykryciem dusiłem do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Teraz gar trzeba zawinąć w szmatkę ( jak brudny to pierw w gazety) potem w koc, śpiwór pierzynę i zostawić w spokoju na 30-40 minut.
Jeść z jakąś piklowaniną lub słodko kwaśną sałatką


Obrazek



z drugiej strony mam ochotę na taką pitcę

Obrazek

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 9:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 7799
Chudy, jak bym cie tak... Na jakieś smaczne a proste w wykonaniu (w 5min. maks) danie masz przepis? Podziwiam ludzi, którzy godzinami przebywają w kuchni i jeszcze czerpią z tego przyjemność. Ja wprost przeciwnie. Nawet ekspres do kawy kupiłem z tego powodu; wpadam do kuchni, naciskam guzik i wypierdalam. Słyszę, że skończył, wpadam drugi raz, porywam kubek i wypad.

Dzisiaj na śniadanie trzy jajka na miękko, trzy kromki z masłem, kawałek koziego sera i podwójne espresso.
Pięć minut w kuchni a stress jak na poczekalni u dentysty :lol:

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2433
Lokalizacja: z tamtąd
A samej kiełby z cebulo se narób. Może więcej niż 5 minut, ale w zasadzie poza krojeniem samo się robi. Nakrój grubo tłustej kiełby z tłustym boczkiem, przesmaż na złoto na łyżce smalcu ( dosłownie płaskiej bo i tak się z kiełby i boczku wytopi) na to trzy cztery pokrojone cebule. Posolić, doprowadzić do złotego kolorka, dodać pieprzu, majeranek, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Można dać do duszenia trochę płynu jak z cebuli mało soków wyjdzie. Najlepsze z litewskim ciemnym chlebem i halbą zimnego cydru

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 18:14 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2751
Podpowiem Ci mój patent na szybsze skarmelizowanie cebuli.
Oprócz soli dodaję szczyptę - maleńką - sody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 18:33 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10794
Lokalizacja: Czestochowa.
Tylko aby to nie była ta soda kaustyczna...! - Bo się na łono Abrahama przeniesiesz szybciutko. :(

p.s
Ty Nicki nie podpadłeś czasem, że nie zaznaczyła rodzaju tej "sody" ?! :lol:

p.s2
A Ty nie możesz kogoś do tej swojej kuchni zatrudnić jakiejś, - dajmy na to - kucharki ?!
Skoro tak Cię obrzydliwość na sam pobyt tam bierze...?!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 18:59 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2751
Hm.
Arendtnie jest idiotą, nie muszę mu tłumaczyć, że kruki są na ogół czarne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2433
Lokalizacja: z tamtąd
nick pisze:
Podpowiem Ci mój patent na szybsze skarmelizowanie cebuli.
Oprócz soli dodaję szczyptę - maleńką - sody.


Znam ten patent, acz nie lubię dodatku sody. Nawet niekaustycznej ;P

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 7799
stary praktyk pisze:

p.s2
A Ty nie możesz kogoś do tej swojej kuchni zatrudnić jakiejś, - dajmy na to - kucharki ?!
Skoro tak Cię obrzydliwość na sam pobyt tam bierze...?!


Pogięło cie? Już z zaspokojeniem potrzeb jednej mam urwanie pały, druga by mnie wykończyła.

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13874 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368 ... 1388  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group