forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 22 wrz 2020, 15:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320 ... 1364  Następna
Autor Wiadomość
Post: 02 lut 2020, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 21:29
Posty: 3887
Lokalizacja: 5 księżyc Saturna
1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko

Nadzienie jabłkowe:

2 jabłka
3 łyżki cukru
20 g masła
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu

Do garnka wkładamy masło, cukier, sok z cytryny, przyprawy i pokrojone w kostkę jabłka. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Jabłka powinny lekko zmięknąć, płyn który jest na dnie ma się zredukować. Nie wolno rozgotować jabłek. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na 5-10 minut żeby się ogrzało (podczas odwijania nie będzie pękać).
Podsypujemy niewielką ilością mąki i wałkujemy żeby rozprostować zagięcia a potem... to już tylko wyobraźnia nas ogranicza w wyborze kształtu ciastek.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem a na środku robimy dziurkę żeby para miała gdzie uciekać a ciastka się nie rozklejały.
Do zlepienia brzegów użyłam białka.

P.S. Prosiaczkowe
Z cukru można całkowicie zrezygnować, ja do nadzienia dałam 1 łyżkę.

Obrazek

Ciepłe są pyszne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2020, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2337
Lokalizacja: z tamtąd
mgło mnie się zrobiło po tych słodkościach Tasmańskiej Aniolicy. Muszę zjeść coś konkretnego

https://youtu.be/C3fSn6-vKA4

i niech nikt nie jęczy że tłusto, te ćwierć kostki smalcu znika w takiej ilości cebulwy

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2020, 19:17 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2490
Ja też na słodko rzadko jem.
Dzisiaj znowu placki kartoflane, sporo cebulki i zielonej pietruszki do ciasta.
Polane resztkami (oszczędność, panie, oszczędność) gulaszu w węgierskim stylu na ostro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lut 2020, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2337
Lokalizacja: z tamtąd
Jako że trochę mi świerzonki zostało (bo co za dużo to i ja nie zerzrę) dodałem marchwi, makaronu i zrobiłem makaron po tatarskiemu

https://www.youtube.com/watch?v=wxdbSo1nt0I

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lut 2020, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 2337
Lokalizacja: z tamtąd
a jedli kiedyś zupę z rybnej konserwy?

Składniki

- duża puszka ryby. W zasadzie obojętnie jakiej ale najlepsza w oliwie (lub sosie własnym)
- dwa ziemniaki
- kawałek selera, kawałek pora, kawałek pietruszki
- jedna duża cebula
- jedna duża marchewka
- 2-3 ząbki czosnku, jedna papryczka chili około 1 cm imbiru świeżego
- kostka rosołowa, 2 listki laurowe, sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 kostki masła

Wszystkie warzywa trzeba pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i pora też najlepiej pokroić
w kostkę.
W garnuszku rozgrzać masło. Dodać cebulę, pora i czosnek. Smażyć aż zmiękną. Potem dodać resztę warzyw.
Poddusić wszystko razem aż ziemniaki będą półmiękkie. Dodaj drobno posiekaną chili i imbir, łyżkę papryki
słodkiej i kostkę rosołową.
Teraz czas na rybę. Dodaj razem z zalewą. Można w dużych kawałkach, można rozdrobnić, jak kto woli.
Teraz wystarczy dodać półtora litra wody i gotować do pełnej miękkości warzyw. Na koniec doprawić do
smaku, dodać posiekaną zieleninę i gotowe

_________________
Jak nie nazwiesz czarnych - z czasem każde słowo staje się dla nich nietolerancyjne i obraźliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2020, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 17048
Obrazek

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2020, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17053
Pan Świniak chce pewnie tu kogoś wkurwić.

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2020, 19:52 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10549
Lokalizacja: Czestochowa.
Tym bardziej, że do każdego ciasteczka dołożono po kubańskim cygarze a ja jestem "na głodzie"..... już miesiąc i za takie obrazki powinno się Świniaka przez łeb..........a przynajmniej z liścia.... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2020, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 wrz 2014, 20:43
Posty: 6012
Boruch pisze:
Pan Świniak chce pewnie tu kogoś wkurwić.


Nie, on pokazał to, czego nie może jeść.
Dobrze, że nie wymienił jeszcze paru rzeczy których nie może, bo zabrakłoby kotków do wklejania,,aby zaciemnić obraz. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2020, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17053
:lol: :lol:

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320 ... 1364  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group