szczwacz pisze:
Parafonie, mam prośbę. Wygląda na to, żeś obeznamy w temacie " solianka" a że przepisów jest od ..... podaj, proszę, Twoim zdaniem najbardziej zbliżony do oryginału.
Voile:
Na jakieś 4 porcje
- 0,5 kg krowiny
- 3 ziemniaki (mogą być kartofle) obrane i pocięte na kostki 0,8x0,8 cm
- 4 średnie ogórki kiszone twarde
- 1,5 l H2O
- łyżeczka suszonego lubczyku (lub 5 listków świeżego)
- 1 cebula taka jak jajo byka
- 1 płaściutka łyżecza soli
- garstka suszonych grzybów wczśniej 24 h namoczonych
- pieprzu ze 10 kulków
Krowinę kroimy na kostki 0,92x0,95 cm i podsmażamy na smalcu mocno rozgrzanym, ale krótko (minetka). W międzyczasie szatkujemy cebulę i wrażamy do mięcha, niech się przydusi (1 minetka- sorki - minutka). Ogórki kroim na takie w miarę dlugaśne paski (do 2,34 cm) i wrażamy na patelkę do reszty. Na jakieś minutkę. Potem wsio wrażamy do gara, dodajemy H2O, ziemniaki (ewentualnie kartofelki), lubczyk, namoczone i posiekane grzybki i gotujemy jakieś 24 min. Wleawy do talerzy i na środek sruuu, łyżka śmietany. I smacznego!!!