forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 12 gru 2019, 14:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308 ... 1313  Następna
Autor Wiadomość
Post: 10 lis 2019, 15:45 
Cretynidas Onansinopolus ponownie dał głos.
Czy mądrze?
Notaaa...on wiekowy jest. Nie może się mylić.
Kaczyński forumowy. Albo i starszy.
;)

A żeby w temacie było - lubię leszcza w śmietanie konsumować.
;)


Na górę
  
 
Post: 10 lis 2019, 16:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 1904
Lokalizacja: z tamtąd
Na początek to trzeba wziąć moździerz i wrzucić do niego trochę zielonego pieprzu i trochę czarnego i ciut ziarna kolendry i dwa-trzy ziela angielskie i utrzeć to na pył. Wsypać do pojemniczka i potem do moździerza dać trzy goździki i pół anyżu gwiazkowego i centymetr cynamonu i małą suchą chili i..... albo poszukać przyprawy pod tytułem zioła tajskie. Wymieszać z pieprzami i kolendrą. A potem posiekać w kostkę trzy lub cztery duże cebule, pokroić dużo pieczarek ( w kawałki jakie chcecie), obrać i posiekać 4-5 ząbków czosnku.
Do rondla wrzucić tłuszcz do smażenia ( na gęsim smalcu smakuje genialnie ale można użyć jaki się chce tłuszczyk) i jak się rozgrzeje wrzucić centymetr posiekanego drobno lub startego imbiru (świeżego) z pasującą wam ilością świeżej chili ( ja używam zielonej chalapenio bo zajebiście pachnie). Potem wrzucić i poddusić cebulę. Tak aż zmięknie. Potem dodać czosnek, moment posmażyć ( aż zapachnie czosnkiem) i dać pieczarki. Posolić troszeczkę i dodać mieszankę ziół ( też do smaku). Mięszanine smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Potem dodać kostkę bulionową przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Jak cebula rozpadnie się do postaci papki dolać trochę śmietanki ( słodkiej do sosów nie kwaśnej), trochę sosu sojowego, Dosolić do smaku i pogotować aż uzyskamy sosik o odpowiadającej wam konsystencji.Na sam koniec dodać sporo drobno posiekanej natki z pietruszki ( z natką pogotować dosłownie chwilę inaczej straci smak)
I tą prostą sposobą uzyskiwamy sosik pieczarkowo cebulowy do makaronu, ziemniaczków, ryżu, mięsek a nawet do bułek hotdogowych.
A i zamiast pieczarek można użyć jakichkolwiek grzybów ( nawet mrożonych)


Obrazek

_________________
"kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lis 2019, 17:55 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1526
Zaraz Cię palnę przez łeb :D

Z tego samego rocznika jestem. :oops:
Wstyd przyznać, ale Pawłowiczówna też.

To do Sfetera było. Tak tylko mówię, Arend, żebyś się nie bał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lis 2019, 19:47 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 9642
Lokalizacja: Czestochowa.
:lol: :lol: :lol:

Spokojnie! - jego mina pod Rosomakiem nie wystraszyła to i Ciebie się pewnie nie wystraszy..... ;)

Arendu...! Czyś Ty czasem nie ocipiał...?!
Toż aby ten przysmak - a na taki mnie wygląda, - przygotować, cza pół dnia za przyprawami po Biedronce łazić, ( w moim przypadku i tak czegoś nie dostanę) - a następnie resztę dniówki przy kotle spędzić..... :o
Nie mniej, wygląda to apetycznie i jak tylko kiedyś nie będę miał co robić, obiecuję podziałać..... :D
Jutro natomiast, kupuję dwa opakowania "warzyw na patelnię", - ( został mi tłuszcz po przepiórce) i w 15 min. mam na dwa dni obiad........ ;)
Przez następne bowiem dni będę spasany karmą szpitalną ale jesli tylko uda mi się wyjść "od nich" o
własnych siłach, - zacznę kompletować owe ingrediencje do tych pieczarek...... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lis 2019, 20:18 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1526
Też lubię obiadki zdziałane w 15 minut.
Czasem jednak, głównie w karnawale, bywam przez domowych mężczyzn przymuszona szantażem
do usmażenia pączków lub faworków.
Smażę toto na smalcu, i przygotowuję wcześniej dodatkowo ze 2 kilo ziemniaków obranych i pokrojonych w plasterki. Mają posłużyć do obniżania temperatury tłuszczu na patelni.
No więc wszyscy najbardziej czyhają własnie na te kartofle, co odłowię kilka plasterków, to zgarniają mi spod ręki, solniczki w garść i wpierdzielają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lis 2019, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 1904
Lokalizacja: z tamtąd
Obrazek


Obrazek


szkoda tylko że nie miałem dzuigasa coby zapiec na wierchu

_________________
"kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lis 2019, 13:07 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 9642
Lokalizacja: Czestochowa.
No tak!
My tu o kuchniach całego świata a ja wylądowałem bez ziemniaków.
Nie zwróciłem uwagi, że 11.11 też na czerwono w kalendarzu (było na drugiej stronie.....) - i zostałem na lodzie. Nic to, z chlebkiem będzie dziś obiadek.....ale wkurwiony jestem. Chciałem święto uczcić a tym czasem na suchym prowiancie........bladź! :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lis 2019, 13:21 
Offline

Rejestracja: 05 cze 2015, 10:58
Posty: 9257
Od sąsiadki pożycz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lis 2019, 18:36 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 9642
Lokalizacja: Czestochowa.
Nie mam takiej........a ta co ją mam ........lepiej nie wspominać. :lol:
Raz do niej polazłem, zwrócić uwagę, że mnie zalewa to mi otwarła jak ją bozia stworzyła..... :roll:
i jeszcze mnie zapraszała: niech pan wejdzie, niech pan wejdzie i zobaczy, że u mnie wszystko w porządku.........kurwa. Spierdzialałem jak zając......ona bardzo do Kępy podobna...... :shock:
W dodatku nawalona jak autobus była........kto wie, jak bym skończył, gdybym nie czmychnął...... :oops:
W moim wieku cza być już ostrożnym......


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lis 2019, 18:57 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 1819
gupiś albo z Częstochowy :lol:

No chyba, ze brzydsza od Ciebie...

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308 ... 1313  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: piotrek i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group