forum.nie.com.pl
http://forum.nie.com.pl/

Co gotować,jak gotować.
http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73
Strona 1296 z 1306

Autor:  Pantryglodytes [ 11 paź 2019, 18:13 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

AGAFIA pisze:
Zlewaliśmy z Papą pierwsze wino. Okazało się ,że jest wytrawne, no ale owoce jeszcze nie były tak dojrzałe jak powinny. Co zlaliśmy, to zlaliśmy, ale kopa ma takiego, że po trzech kubeczkach zwala z nóg rosłego Wikinga. Jednak tak bardzo przyjemnie, subtelnie nawet, subtelnie i konsekwentnie. Wchodzi w mięśnie,najpierw czujesz luz, potem w zmysły, przede wszystkim ten równowagi, a potem chcesz coś powiedzieć, a nie możesz. No ale jak to się mówi, pierwsze koty za płoty. My się dopiero uczymy. ;) Reasumując, dzień piękny, we własnym domu, we własnym ogrodzie, zimno nie jest, głodu nikt nie cierpi, jest pięknie.


Pierwsze pierwszym, warto o ile kto lubi wino, zrobić półwytrawne a jeszcze lepiej słodkie ze śliwek.
Polskie kwaśne (ciągle nie ma tego globalnego ocieplenia) winogrona niech się schowają ze wstydu
(O truskawkach z których też warto nie wspominam)

Autor:  Arend [ 11 paź 2019, 22:29 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

kurła, muszę sobie taką kanapeczkę zrobić

https://www.youtube.com/watch?v=DN8ol6jjddg

Autor:  Arend [ 14 paź 2019, 16:28 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

chyba muszę ogonków kupić

https://www.youtube.com/watch?v=Dm2gn-W7vd4

Autor:  Komandor [ 15 paź 2019, 20:14 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

A ja zrobiłem adżikę. Pyszna wyszła. Zawsze trzymałem bez pasteryzowania. Tak te chili w niej konserwowało. Kilka miesięcy jak nic. Czasem dłużej. A tym razem mi się skwasiła. Nie, że jakoś tragicznie. Piękna kiszonka wyszła. ale to już nie to wywaliłem. Jutro jadę poszukać czuszki (chili) i zrobię jeszcze raz/ Ale lekko spasteryzuje.

Autor:  polar [ 15 paź 2019, 21:13 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Mieszkałeś kiedyś w Gdyni? Wiesz gdzie jest plac Górnośląski?
No to na tym placu jest rynek.
I na tym rynku otworzył się sklepik ze specjałami gruzińskimi. Między innymi z adżiką.
Gdzieś widziałem jak robią tę przyprawę/sos i zawarte w niej/nim składniki spodobały mi się, więc postanowiłem kupić. Niby oryginał.

Powiem tak... nigdy w życiu nie jadłem tak pikantnego gówna.
Nie ma w tym nic.
Żadnego smaku.
Tylko palenie w paszczy.
Pali i na wejściu i na wyjściu.
Może komuś odpowiadają te klimaty.
Mi nie i nie polecam.

P.S.
Przez to żrące gówno spierdoliłem delikatną, norweską baraninkę.
Tym czymś powinni smarować jajca i stopy przesłuchiwanym.
Przyznali by się do wszystkiego i wszystkich wydali.
Podpowiem Jarkowi.
:lol:

Autor:  Arend [ 15 paź 2019, 23:56 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

W temacie gruzińskich smaków w tym roku planowałem tkemali zrobić. Ale niestety ani na tkemali, ani na ajwar ani adżykę i czasu i zdrowia nie starczyło.

Autor:  stary praktyk [ 16 paź 2019, 1:34 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Co Wy, - kurwa - jadacie.........a zupę rakową z ryżem ktoś jadł....?!
Albo golonkę "po bawarsku"......a nie jakieś tureckie czy inne świństwo.......!
A przyprawianie papryką polega na dodaniu właściwych proporcji.......a nie sypanie czuszki czy pieprzu cajen bez umiaru........poza tym, jedząc cokolwiek z kuchni, - dajmy na to węgierskiej czy meksykańskiej, nalezy ( obowiązkowo) - popijać którymś z Rislingów czy choćby Egri Bikaverem.....tylko nie tym najtańszym ma się rozumieć..... :roll:

Autor:  Arend [ 16 paź 2019, 7:39 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

A czy ja wyglądam na spedalonego greka w chałacie coby wino pić? ja używam masła i piję miody lub jabłecznik. Piwo zostawiam niewolnikom a wino rzymianom.

a golonka........... toś mnie Dziadek smaka narobił, choć golonka się maceruje do https://youtu.be/m2GgBi-i19w?list=PLK7C ... xTMIbxhr69


Edyt: A bałkańskie i abhaskie sosiki są zajebiste. aby tylko do ajwaru nie dawać bakłażana jak poturczeńce z Albanii czy Horwacji.
A u nas to nawet w Chełmie takich nie robią........

edyt 2
w temacie goloneczki

https://youtu.be/RpD9qkCvJWA

Autor:  stary praktyk [ 16 paź 2019, 8:37 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

A czy ja Tobie każę pić wino dla smaku....?! Ono w tym przypadku służy do neutralizacji kapsaicyny
zawartej w papryce a i to jedynie dla tych, którzy nie mają "miedzianych gardeł". Choć nie powiem, ja lubię wino do ostrych potraw. Ale pijam nalewki. Jabłecznik.........brzmi podejrzanie ale jeszcze nigdy nie piłem więc głosu zabierał nie będę. Co do miodów....to i owszem, - lubię. Nawet miałem kiedyś zacząć produkować samemu ale przeraził mnie czas, jaki należy temu poświęcić.......zbyt długo cza czekać...... i mógł bym nie doczekać. A szlag by mnie trafił, gdybym nie doczekał i pijaki by ów jakże szlachetny trunek wyżłopali......:lol:
Dobrze, że choć w golonce się zgadzamy. ;)
Ale radzę Ci spróbować kiedyś zupy rakowej. Nie będzie podchodziła, - więcej nie będziesz próbował.
W chwili obecnej nie wiem, czy gdzieś ją podają. Mnie gotowała moja mama gdy czasem udało mi się raków na łapać. Drugim miejscem był Poznań. W okolicach "okrąglaka" była restauracja, w której ową zupę podawali. Ilekroć byłem na targach, zawsze tam na rakową zupę chodziłem.
To moim zdaniem jedna z najwykwintniejszych zup....... :D

Autor:  nick [ 16 paź 2019, 9:38 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Jabłecznik to jabol po prostu :D

A zupę rakową w czasach mojej młodości zawsze można było zjeść w Kameralnej.
I to nie tej eleganckiej z wejściem od strony Foksal, ani dansingowej, również od Foksal.
Była trzecia Kameralna, z wejściem od Gałczyńskiego, straszna mordownia na pozór. Wchodziło się po kilku schodkach, w środku były tandetne laminowane stoliki i równie tandetne krzesełka. I tak mało co było widać z powodu zasłony dymnej.
To były złote czasy, gdy nikt nikomu nie zakazywał palenia w knajpach, a palili wszyscy oprócz niemowląt. (100% pewności nie mam co do tych niemowląt).
Towarzystwo goliło gorzałę aż miło, a do niej właśnie potrawy z raków: zupa, szyjki i inne specjały. Bardzo to było pyszne.

Strona 1296 z 1306 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/