forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 20 paź 2019, 23:19

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285 ... 1299  Następna
Autor Wiadomość
Post: 15 wrz 2019, 11:07 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1415
A ja z czasów PRL z rozczuleniem wspominam "Wołowinę w sosie własnym".
To dopiero była poezja. Śliczne mięsko, nie zmielone tylko w kawałku, otoczone cudownej dobroci galaretką. Mięcha dużo, galaretki tyle, co naokoło.
Sporą puszkę potrafiłam zeżreć za jednym podejściem, zagryzając tylko kromką zwykłego nie nadmuchanego chleba.
Takiego świeżutkiego, pachnącego jeszcze piekarnią, ze złotą popękaną skórką.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 11:46 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 1550
Mnie wojskowe z tak zwanych WueSemów (WS-m) maupie mięso zarówno w wersji ze świni jak wołu smakowało.

Muszę sprawdzić, czy to co oferują teraz tak samo smakuje:


https://allegro.pl/oferta/konserwa-wojs ... bi_m=reco&
http://www.sklep.arpol.net.pl

słoninka z puszki też jest.

i salceson saperski!!!
http://www.sklep.arpol.net.pl/product/S ... Id=199013&

Kurde, dzięki za mobilizację bo bym nie poszukał tylko tęsknił... KUPUJE!!! :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 13:04 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1415
No, nie jadłam ani tej małpy, ani salcesonu z puszki.
Kaszankę z puszki - to tak, w Baltonie była.

Z salcesonem nie mam kłopotu, bo moja kobitka od mleka ma również salceson włoski od prywatnego rzeźnika, i jest bardzo pyszny.

A z puszek lubiłam tuszonkę, była to jakaś mielonka zalana smalcem + trochę galaretki, i bardzo mi smakowała, i ta mielonka i smalec.
Ale do otwierania puszki musiałam wzywać męża z narzędziami, bo otwieracz nie dawał jej rady.
To taka wielka pucha była, chyba kilowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 13:19 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 1550
tuszonka też jest w tym sklepie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 16310
nick pisze:
A ja z czasów PRL z rozczuleniem wspominam "Wołowinę w sosie własnym".
To dopiero była poezja. Śliczne mięsko, nie zmielone tylko w kawałku, otoczone cudownej dobroci galaretką. Mięcha dużo, galaretki tyle, co naokoło.
Sporą puszkę potrafiłam zeżreć za jednym podejściem, zagryzając tylko kromką zwykłego nie nadmuchanego chleba.
Takiego świeżutkiego, pachnącego jeszcze piekarnią, ze złotą popękaną skórką.


No i się rozkleiłem nad tym opisem chleba z chrupiącą skórką. Wołowinka też. Pamiętam.

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 14:50 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1415
Tak myślę, że spróbuję sama zrobić, w szynkowarze.
I dumam jakie mięska by najbardziej podchodziły. Jakieś tłuściejsze chyba, żeby przetopić ten tłuszczyk i nim zalać całość.

Robił ktoś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 17:20 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 9415
Lokalizacja: Czestochowa.
Arend coś kiedyś zapodawał i ja sobie zrobiłem w/ jego przepisu. Było doskonałe..... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 16310
No to krzyczmy. Autor! Autor!

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2014, 17:35
Posty: 1559
Lokalizacja: Kresy pn-wsch.
nick pisze:
A ja z czasów PRL z rozczuleniem wspominam "Wołowinę w sosie własnym".
To dopiero była poezja. Śliczne mięsko, nie zmielone tylko w kawałku, otoczone cudownej dobroci galaretką. Mięcha dużo, galaretki tyle, co naokoło.
Sporą puszkę potrafiłam zeżreć za jednym podejściem, zagryzając tylko kromką zwykłego nie nadmuchanego chleba.
Takiego świeżutkiego, pachnącego jeszcze piekarnią, ze złotą popękaną skórką.


No i żeś narobiła Nickuś oj narobiła... tera takej ni ma, ale od bardzo dawna łaziła za mną pewna zupa, którą byłem jadłam wew oryginale daawno temu i próbowałem w różnych miejscach, ale do dupy aliści wczoraj zjadłem byłem ją jak w oryginale, mniam mniam, prawdziwską soljankę :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 wrz 2019, 20:22 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1415
Na rybkach czy na mięsku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285 ... 1299  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group