forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 19 wrz 2019, 18:42

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282 ... 1287  Następna
Autor Wiadomość
Post: 07 wrz 2019, 7:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 18:41
Posty: 8512
Zerżnąć, zarżnąć, krew wypić a resztę psu rzucić. Hardcore taki! :)

_________________
Brak poczucia humoru nie zawsze jest dowodem powagi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 7:51 
Offline

Rejestracja: 05 cze 2015, 10:58
Posty: 9081
Jakoś mało pociągające..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 8:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 wrz 2014, 20:43
Posty: 5386
To zależy od tego kto ma rżnąć, a kto ma być rżnięty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 9:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:33
Posty: 9524
AGAFIA pisze:
I po grillowaniu. Mokro wszędzie, pada. Jakieś ciekawe propozycje na kurczaka? Byle nie z ryżem, nie smażony, i nie zwyczajnie pieczony.


Jest taka, na "wędliny domowe" wychodzi cót miót malina, niestety ma zaletę/wadę taką że trzeba wędzić: https://wedlinydomowe.pl/index.php?opti ... 9&Itemid=4

PS
Z kurczaka nic lepszego nie da się zrobić

PSII

Nic nie pada, jest sucho ciepło i słońce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 10:14 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1340
AGAFIA pisze:
I po grillowaniu. Mokro wszędzie, pada. Jakieś ciekawe propozycje na kurczaka? Byle nie z ryżem, nie smażony, i nie zwyczajnie pieczony.


Duszonego zrób.
Potnij na porcje, obsmaż z obu stron.
Wciep do garnka, dodaj przyprawy jakie lubisz, podlej wodą lub rosołem (nawet z kostki) tyle, żeby przykryła mięsko, obowiązkowo cały ten niezdrowy tłuszcz z patelni, przykryj i niech się dusi, aż będzie mięciutki, a kostki same odchodzą. Można dodać śmietanki pod koniec, i wyjdzie potrawka.
Ja do tego lubię ryż na sypko i mizerię. Ale można wszystko inne.
Nadmiar sosiku zlewam do jakiejś miseczki i do lodówki. Taka fajna galaretka wyjdzie, której można użyć do kanapek na wędlinę, albo dosmaczać nią inne mięsa lub zupę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 16298
Potrawka z kurczęcia dobra rzecz. Taka słodko, kwaśna. Lubię. Niestety musi być z ryżem.

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 10:24 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 1340
Ja też najbardziej lubię ryż.
Ale zrobiłam kiedyś z kaszą, taką drobną, i też dało się zjeść.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 17:49 
Offline

Rejestracja: 05 cze 2015, 10:58
Posty: 9081
Dziękuję Wam wszystkim za sugestie i pomysły. Potrawkę robił mój nieżyjący dziadziuś, który był kucharzem w armii. To była arcymistrzowska potrawka i w dodatku z domowym makaronem. Nic to ugotowałam ogórkowej, z własnych ogórków. Koty zmarzły, pies też niespecjalnie z domu chce wychodzić. Nadal siąpi, nawet w piecu przeganiałan wilgoć kartonami. Jutro powalczę z kurczakiem. Jakaś taka inwencja mi się włącza, nie bardzo wiem jak ją wykorzystać. Trzeba mi nowych horyzontów, świeżości, takiego całkiem innego spojrzenia. Aczkolwiek sam Kurczaj,jak to Pan małpa raczył zauważyć, nie ma jakiegoś specjalnie artystycznego potencjału, to tylko drób.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 wrz 2019, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6694
Kurczaka robię na ostro. Używam pasty Garam Masala z firmy Patak's (ta z trzema papryczkami oznaczającymi pikantność).
Była w Biedronce, gdy byliśmy w Polsce. Nie wiem, jak jest teraz. Można spróbować zrobić ją samemu:

Obrazek


Kurczak Garam Masala by stanax

Składniki:

mięso z kurczaka, najlepiej filet, lub samemu powycinać z całego
jedna, lepiej dwie czubate łyżki stołowe pasty garam masala
dwa słoiki sosu do spaghetti na przykład z Winiary 'a 360g
ketchup
dwa, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
olej rzepakowy
troszkę soli
zielona pietruszka

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę.
Smażymy w głębokiej patelni na oleju ze wszystkich stron na dużym ogniu.
Zmniejszamy ogień, wlewamy sos do spaghetti oraz dodajemy czosnek i garam masalę.
Dusimy przez ok. 15 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Konsystencje sosu regulujemy ketchupem według uznania.

Gotujemy makaron (używam kolanka lub świderki).
Na płaskie talerze wysypujemy makaron i robimy w środku dołki.
W nie dzielimy kurczaka z sosem.
Podajemy posypane obficie posiekaną natką pietruszki.




PS
Zamiast kurczaka można użyć mieloną wołowinę lub wieprzowinę)

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 wrz 2019, 12:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 1823
Lokalizacja: z tamtąd
naprawdę fajnie to wychodzi
https://www.youtube.com/watch?v=PNtbV-falqk

_________________
"kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12868 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282 ... 1287  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group