forum.nie.com.pl
http://forum.nie.com.pl/

Co gotować,jak gotować.
http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73
Strona 1127 z 1395

Autor:  anioł tasmański [ 15 lut 2019, 12:26 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

  • Przepis na ajvar doskonały


Obrazek

Autor:  Komandor [ 15 lut 2019, 12:54 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

ajvaj, nie mam kuchenki gazowej :(

Autor:  anioł tasmański [ 15 lut 2019, 13:45 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Komandor pisze:
ajvaj, nie mam kuchenki gazowej :(


Nie smuć się, może masz kominek? lub ogród (ognisko), albo grilla? palnik gazowy? zapalniczkę? :mrgreen:

Autor:  wezyr [ 15 lut 2019, 13:59 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Leń zawsze będzie leniem. ;)
Ja wydam polecenie zrobienia czegoś takiego, bo mi śliny idą.

Autor:  Arend [ 15 lut 2019, 14:11 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Chuja tam nie ajwar, bakłażana do ajwaru to tylko poturczeńce dodają. Koncentratu pomidorowego też.

Prawdziwy ajwar to się robi z opieczonej papryki czerwonej słodkiej, i czerwonej ostrej (można też dać tej takiej słodziutkiej żółtej). cebuli, opieczonych pomidorów i czosnku. żadne bakłażany tam nie są potrzebne

Autor:  Komandor [ 15 lut 2019, 14:18 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

anioł tasmański pisze:
Komandor pisze:
ajvaj, nie mam kuchenki gazowej :(


Nie smuć się, może masz kominek? lub ogród (ognisko), albo grilla? palnik gazowy? zapalniczkę? :mrgreen:


Lutlampę mam :D

ale wolę adżikę.


Cytuj:
Adżika paprykowa
Ta wersja adżiki paprykowej nie wymaga gotowania, ale do jej przechowania niezbędne będzie zapasteryzowanie słoików. Będziemy potrzebowali kilograma papryki (pół na pół słodkiej i ostrej), po 250 gr natki pietruszki, liści kolendry i kopru, a także 5 ząbków czosnku i po dwie łyżki bazylii, kozieradki i mielonych ziaren kolendry. Paprykę należy obrać i pokroić usuwając nasiona słodkiej, a zostawiając nasiona ostrej. Następnie przepuścić ją kilkakrotnie przez maszynkę do mięsa z dodatkiem naci i czosnku. Dodać przyprawy, a także odrobinę soli i octu do smaku. Tak przygotowaną pastę rozlać do słoików, a następnie zapasteryzować.



w moim wydaniu jeszcze trochę cebuli ale niekoniecznie, octu nie dodaje, i nie pasteryzuje jest tak ostre że żadna cholera nie bierze, no chyba, ze ma dłużej leżeć.

PS. jak się pomiesza różne kolory papryki (zielona, żółta, czerwona) to bardzo ładnie wygląda na dodatek

Autor:  anioł tasmański [ 15 lut 2019, 14:55 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

I można? można nawet lutlampą :D

Uważam, że warto korzystać z przepisów wegetarian czy wegan, bo i tak gotując dla siebie wybiera się smaki, które nam odpowiadają i dodatki, które jemy.

Tu:

https://issuu.com/magazynaromat

można sobie przeglądnąć magazyn Aromat i poszukać czegoś dla siebie.

Autor:  st1111 [ 15 lut 2019, 14:58 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

To trawa ma różne smaki?

Autor:  anioł tasmański [ 15 lut 2019, 15:18 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Tak, trawa ma różne smaki.

Autor:  Arend [ 15 lut 2019, 16:25 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

st1111 pisze:
To trawa ma różne smaki?


Oczywiście że ma. W zależnosci co i po czym na nią narobiło. ( Dobrze ze mój koleś wege tego nie czyta boby mnie zajebał :mrgreen: )

Strona 1127 z 1395 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/