forum.nie.com.pl
http://forum.nie.com.pl/

Co gotować,jak gotować.
http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73
Strona 1100 z 1395

Autor:  Boruch [ 15 sty 2019, 20:14 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

stary praktyk pisze:
Patent na grochówkę poproszę........!Tylko żadnego "przecierania " przez sitko.........mam czuć groch..... :oops:



Otósz to Kolego Praktyku
Ja Ci napiszę jak ja robię grochówkę. Mnie smakuje.

Bierzesz Pan 0,5 kg boczusiu wędzonego surowego chudego. Żebyś Pan samego łoju nie nagotował. Kroisz Pan cały boczuś w kostkę, może być gruba, bez pierdolenia, po męsku. Rzucasz Pan dany boczuś na patelkę i smażysz. W tym czasie w garnku gotujesz Pan 0,5 kg grochu nieuskanego, któren to groch musisz Pan moczyć dzień przed tym. Może być uskany jak kto woli. Tego moczy nie trza. Gotujesz Pan ten nieuskany w tej samej wodzie co Pan moczyłeś zwracając uwagę aby się nie przypierdolił do dna. Mieszać chochlą.

Wracając do naszego boczusiu. Kiedy się już obsmaży, do boczusia wrzucam cztery średnie cebule pokrojone w kostkę. Może być i mniej cebuli jak kto woli. Jedną bym nie radził bo za mało. I to smażę dalej aby cebulka się zeszkliła, ale nie przypaliła. Zapach marzenie. I całe to dobro jebniesz Pan do gara z grochówką. To co przypierdoliło się do patelki przelać wodą z gara i dobrze wyskrobać bo to jest najlepsze. Do tego wrzucisz Pan z dwa ząbki czosnku- rozduszone. Dodasz Pan dwie marchewki utarte na tarce. To samo zrobisz Pan z kawałkiem selerka oraz pietruszko. Wszystko to gotujesz Pan aż groch będzie miętki. Na koniec dodajesz Pan łyżeczkę mielonego kminku. A to po to abyś Pan po zjedzeniu nie gazował zbytnio. Na koniec rozetrzeć w dłoniach słuszną porcję majeranku i zagotować.

No i oczywiście zapomniałem - soli i trochu pieprzu zmielić dla smaki w trakcie gotowania.

Chyba o niczym nie zapomłem.

Smacznego! :)

ps.

no i zapomłem o pyrach - dwa, trzy, bo zupka jest i tak giensta. Pokrojone w drobną kostke wrzucić do gara po tym jak już groch będzie miętki.

Teraz już wszystko.

I jeszcze uwaga. Grochówka najlepsza jest na drugi dzień. Wtedy wszystkie smaki harmonizują się ze sobą, jak młoda para w alkowie.

Autor:  Arend [ 16 sty 2019, 19:19 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Łapa z kurczaka (a w zasadzie trzy) zmielona na grubym sicie (8/9) razem z boczkiem. Dwa dni marynowana w mieszance mielonej kozieradki, pieprzu zielonego, chili i słodkiej wędzonej papryki plus sól do smaku. Pucha grzana do 75 stopni wody i utrzymana przez 40 minut w tej temperaturze. Odprężona zaraz po wyjęciu z wody. Studzona na dworze przez 3 godziny plus godzinka w lodówce. doszło jeszcze trochę galaretki nie wchłoniętej.

No i mam przez parę dni kanapki.


Obrazek

Autor:  Hornet [ 16 sty 2019, 19:39 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Oczywiście, że kapie z pyska.

Autor:  stary praktyk [ 16 sty 2019, 20:21 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Dzięki za "patenta" odnośnie grochówki........!
Przejrzałem zarówno zapodane przez Arenda jak i przez Borucha...... :lol:
I faktycznie......kapie z gęby, że ścierać musiałem.......
Jutro namaczam groch i po jutrze przystepuję do działania.
Opiszę , - oczywiście, - co wyszło i jak smakowało...... ;)
Jeszcze raz dzięki..... :D

Autor:  jaroo [ 16 sty 2019, 21:12 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Boruchowe znam i powiem, że dobre bo moja tak robi ino ja lubię z dużą ilością majowegoranka :)

Autor:  Killashandra Ree [ 16 sty 2019, 22:49 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Ciekawe,czy z cieciorką miast grochu byłoby smaczne...

Autor:  maerose [ 16 sty 2019, 22:59 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Gotowałam, bardzo dobre, tylko moczyłam całą noc to cholerstwo.

Autor:  Arend [ 16 sty 2019, 23:08 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Killashandra Ree pisze:
Ciekawe,czy z cieciorką miast grochu byłoby smaczne...



W zasadzie i z cieciorką i z soczewicą baza grochowej da radę. Kwestia tylko wietrzenia pomieszczeń po konsumpcji ;P
Przyznam się że jak w ubiegłym tygodniu nagotowałem fasolowej z dodatkiem soczewicy czerwonej to nie dość że bym mój kwartał przez dobę w gaz zasilił to i jeszcze bym się mógł Himmlerowi podnająć....Tak, trzeba kminku i czubricy więcej dawać

Autor:  Killashandra Ree [ 16 sty 2019, 23:52 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Tak jest,cieciorka wymaga moczenia,no chyba że ta na parze od Bonduelle,ew.do ciasta mąka z cieciorki.

Autor:  stary praktyk [ 17 sty 2019, 9:44 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Ciecierzyca, - nie powiem, jest smaczna ale cztery razy droższa od grochu.
A aż takiej różnicy w smaku nie widzę.........pozostanę tradycjonalistą....... ;)

Strona 1100 z 1395 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/