forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 25 kwie 2024, 0:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 16 gru 2017, 19:52 
za dużo wilgoci.


Na górę
  
 
Post: 16 gru 2017, 20:09 
Dokładnie.
W wyniku reakcji spalania wydziela się wilgoć.
Mięso peklujesz żeby wyciągnąć wodę/wilgoć.
Mały przepływ dymu,brak odpowiedniej wentylacji powoduje kumulację wilgoci w wędzarni i wymusza zjawisko osmozy.
Oczywiście moim zdaniem. ;)


Na górę
  
 
Post: 16 gru 2017, 20:11 
7 stopni wyżej i będzie gitara, jak u mojego dziadka.


Na górę
  
 
Post: 16 gru 2017, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:00
Posty: 3964
polar pisze:
Dokładnie.
W wyniku reakcji spalania wydziela się wilgoć.
Mięso peklujesz żeby wyciągnąć wodę/wilgoć.
Mały przepływ dymu,brak odpowiedniej wentylacji powoduje kumulację wilgoci w wędzarni i wymusza zjawisko osmozy.
Oczywiście moim zdaniem. ;)

A ten osmozy to gdzie się urodził

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2017, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:33
Posty: 9999
To nie bomba, jak robił to se poradzi jak nie robił to się nauczy i zrobi jak będzie chciał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2017, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
polar pisze:
Dokładnie.
W wyniku reakcji spalania wydziela się wilgoć.
Mięso peklujesz żeby wyciągnąć wodę/wilgoć.
Mały przepływ dymu,brak odpowiedniej wentylacji powoduje kumulację wilgoci w wędzarni i wymusza zjawisko osmozy.
Oczywiście moim zdaniem. ;)


Zasadniczo peklowanie służy zmiękczeniu mięsa i nadaniu mu określonego smaku- jest peklowanie suche i mokre a więc o pozbawieniu wody nie ma mowy- chude mięsa wciągają nawet do 30% mieszanki peklującej.

Wędzenie też może być w komorach wilgotnych czyli szynki nie sa wysuszone i w komorach suchych, gdzie na niekorzyść dymu działa gorące powietrze.

Osmoza zachodzi wtedy jedynie w napletku obserwatora wędzarni zza płotu. Następuje kropelkowa dyfuzja gęstego roztworu szczyn przez słabo przepuszczalny batyst galotów :lol:
Zaś Mariuszek zabłyszczałeś kulinarnie, mój Ty orle, sokole, Herosie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16796
I tak tego nie jem.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
older pisze:
To sie, kurwa, dobrze nie skończy ;)


Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 gru 2017, 21:46 
interesujące, ale musi to Pan jeszcze skonsultować.


Na górę
  
 
Post: 16 gru 2017, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
Stasiek, weź go na spacer


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 83 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group