forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 28 mar 2024, 19:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 28 lip 2019, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7657
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
Psom n a pewno nie wolno podawać paracetamolu, apapu, bo są silnie toksyczne.Co do opokanu, nie wiem, mój pies dostawał jakiś specjalnie weterynaryjny, krótkotrwały w stosowaniu( 3 tabletki) skuteczny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lip 2019, 17:30 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
I moja suka dostawała jakiś "specjalny" ale razem z wizytą wychodziło mi , że mi emerytury braknie i będę musiał albo siebie, albo psa uśpić. Na Opokamie jedziemy obaj już pół roku i sunia sobie dobrze radzi......znaczy działa.......!
Zaryzykowałem bo lekarz podczas ostatniego badania USG stwierdził olbrzymie zmiany nowotworowe w wątrobie i nerkach i kazał mi się przygotować na najgorsze. Jakoś już pół roku, - odpukać jakoś wleczemy się przez ten padół - więc może jeszcze jakiś czas pobędziemy razem.....pomimo Opokamu.....! :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lip 2019, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7657
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
PLACKI Z BOBU Z TWAROŻKIEM I MARCHEWKĄ
Wygląda smakowicie, kto wypróbuje?Ja z chwilowego braku bobu poczekam.



Składniki

400 g bobu
200 g serka wiejskiego
125 ml mleka
120 g marchewki
100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
2 jajka
1 cytryna
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka gałązek mięty
pieprz
sól

Przygotowanie

Bób gotujemy 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy zimną wodą, a następnie obieramy z łupinek.

Bób lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Mieszamy.

Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Twarożek wiejski doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z wyszorowanej cytryny.

Marchewkę ścieramy za pomocą obieraczki do jarzyn na wstążki. Skrapiamy lekko Oliwierem i sokiem z cytryny.

Na talerze wykładamy po porcji serka, wstążki marchewki i przygotowane placki. Dekorujemy miętą.


Przepis pochodzi z http://www.osmykolorteczy.pl


Załączniki:
plackizbobu.jpg
plackizbobu.jpg [ 25.72 KiB | Przeglądany 2404 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lip 2019, 22:49 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
Kupiłem gęsich żołądków i na jutro gęsi pipek robię. Robię wszystko jak zwykle a te cholery nie chcą zmięknąć

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lip 2019, 1:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:33
Posty: 9999
Arend pisze:
Kupiłem gęsich żołądków i na jutro gęsi pipek robię. Robię wszystko jak zwykle a te cholery nie chcą zmięknąć


Wstawić do pieca, przykryte, piec ustawić na jakie 90/100 stopni do rana będą miękkie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lip 2019, 1:37 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
spoko, już są miękkie, żartowałem tylko ;P

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lip 2019, 8:59 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Tak między nami; - Czy u Ciebie nie ma upału, że Ci się chce stać przy tej kuźni.....?!
Ja sie wzdragam, jak mam iść i sobie wodę na herbatę zagotować....a gdy temperatura za oknem przekracza 28C - jadę na suchym prowiancie......a odporny na upał byłem........ :lol: Wiek - chyba, - robi swoje..... :oops:

W związku z tym, dziś chyba jedynie ziemniaki z zsiadłym mlekiem......( tego ostatniego nie potzreba gotować......)...... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lip 2019, 13:53 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
A myślisz że czemu o drugiej w nocy gara grzeję

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 lip 2019, 15:38 
Bo lubisz, kurwa, jeść... :)


Na górę
  
 
Post: 30 lip 2019, 18:11 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
No! - w tym to on chyba osamotniony nie jest ale żeby w taki upał przy kotle......?!
Ja bym nawet był w stanie zrozumieć, gdyby on jakieś chłodniki czy cóś.......np. mizerię ale on GOTUJE........!!!! Toż w tej chwili nawet w nocy jest upał....... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 65 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group