PLACKI Z BOBU Z TWAROŻKIEM I MARCHEWKĄ
Wygląda smakowicie, kto wypróbuje?Ja z chwilowego braku bobu poczekam.
Składniki
400 g bobu
200 g serka wiejskiego
125 ml mleka
120 g marchewki
100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
2 jajka
1 cytryna
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka gałązek mięty
pieprz
sól
Przygotowanie
Bób gotujemy 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy zimną wodą, a następnie obieramy z łupinek.
Bób lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Mieszamy.
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Twarożek wiejski doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z wyszorowanej cytryny.
Marchewkę ścieramy za pomocą obieraczki do jarzyn na wstążki. Skrapiamy lekko Oliwierem i sokiem z cytryny.
Na talerze wykładamy po porcji serka, wstążki marchewki i przygotowane placki. Dekorujemy miętą.
Przepis pochodzi z
http://www.osmykolorteczy.pl