forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 19 kwie 2024, 0:57

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 21 wrz 2014, 9:48 
siedem razy obgotować a wodę wypić. A medycyna chińska z tysiąckurwaletnim doświadczeniem zaleca sproszkowane, surowe opieńki żreć i jakoś stu milionom Chińczyków sie kurwa sodą kałstyczna nie odbija jeno akurat Tobie jednej, wybranej.

Wiesz co Beton..krocze to Ty masz zadbane ale gastroskopie se zrób, nie zaszkodzi. :lol:
Tutej masz cytat o opieńkach napisany przez fachowców mykologów.

Cytuj:
Opieńka miodowa ( Armillaria mellea) znana jest wszystkim grzybiarzom ze względu na masowe występowanie. Możliwość zebrania znacznej ilości owocników tego grzyba sprawia, że jest on niezwykle popularny. Opieńki można marynować, zamrażać, kwasić, gotować, smażyć, używać jako składnika sałatek warzywnych itd. Rzadko się je suszy a szkoda bo susz z opieniek nadaje się doskonale do kapusty, bigosu, zup itp. Warto pamiętać, że opieńka na surowo może spowodować zatrucie pokarmowe. To samo dotyczy przypadków kiedy proces obróbki termicznej ( gotowania, smażenia) jest zbyt krótki. Osobiście mogę potwierdzić dwa przypadki zatrucia opieńkami:

Opieńki były kwaszone bez uprzedniego obgotowania.
Ze zmielonych opieniek i jarzyn sporządzono panierowane kotleciki. Pomimo smażenia na tłuszczu doszło do zatrucia pokarmowego ( wymioty, biegunka).

W 100 g świeżych opieniek znajduje się 1-3 g białek, 7,5 g cukru i 0,6 g tłuszczu. Substancji mineralnych w opieńkach jest niewiele; 80 mg fosforu, 0,3 mg wapnia i 32 do 43 mg potasu. Interesujące są natomiast informacje, które w ciągu ostatnich 15 lat uzyskano przy badaniu właściwości wyciągów z tych grzybów. Okazało się, że aktywne wyciągi z opieniek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo ( np. przeciwko staphylokokom i pneumokokom). W wyciągu znajdują się m. in. kwasy proprionowy i masłowy. Pierwsze doświadczenia wykazały, ze wyciągi z opieniek polepszają u zwierząt czynność serca i ukrwienie kończyn i mózgu. W badaniach na myszach zauważono, że uzyskana z tych grzybów substancja – peptydoglukanowa frakcja B - hamuje narastanie nowotworu ( sarkoma S 180). W medycynie chińskiej wyciągi z opieniek stosowano przy leczeniu płuc, wątroby i schorzeń żołądka. Chińczycy produkowali ekstrakty lecznicze także z grzybni opieniek. Prawidłowo stosowane leczenie przy użyciu przetworów z opieńki miodowej zapobiega występowaniu zgagi, przeciwdziała wysychaniu naskórka, pomaga w bólach dolnego odcinka kręgosłupa. Opieńki są także lekiem prewencyjnym w przypadku niektórych chorób oczu ( kurza ślepota) i wpływają pozytywnie na ukrwienie mózgu.




Aha! Dyndaczek to zawoalowana metafora, językowy kurwa środek stylistyczny, określający nie stan fizyczny mych członków ale stosunek do tematu.


Na górę
  
 
Post: 21 wrz 2014, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 21:29
Posty: 3960
Lokalizacja: 5 księżyc Saturna
Cytuj:
W sklepach coraz częściej można znaleźć szynki, które zawierają więcej chemii niż mięsa, a po kilku dniach nie nadają się do jedzenia.
Blogerzy sprawdzili przepisy na pyszne, domowe szynki.



Nie sprawdzałam jeszcze jakie tam są przepisy, zrobię to później.

Ja czasem piekę karczek, podany do chleba na zimno jest pyszny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 wrz 2014, 7:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:09
Posty: 7784
Lokalizacja: z czeluści piekielnych
Janioł, tutaj masz kompendium wiedzy.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 wrz 2014, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 12:50
Posty: 1911
Może nadawały by się do gotowania?
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... c3f648f138


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 wrz 2014, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7657
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
Toż to trucizna pewna! :shock: :shock: :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 wrz 2014, 19:36 
Offline

Rejestracja: 06 wrz 2014, 20:04
Posty: 340
A gdzie jest egon do cholery!!!!!!!!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 wrz 2014, 5:39 
Parafon pisze:
Egon śpi. A opieńki rosną :lol: Dzisiaj na kolację sobie zebrałem jakieś 3 garści, osmażyłem z cebulką i zjadłem z ciepłym pszennym chlebkiem.



Obrazek


Obrazek


Na górę
  
 
Post: 24 wrz 2014, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:00
Posty: 3964
hornet pisze:
Parafon pisze:
Egon śpi. A opieńki rosną :lol: Dzisiaj na kolację sobie zebrałem jakieś 3 garści, osmażyłem z cebulką i zjadłem z ciepłym pszennym chlebkiem.



Obrazek


Obrazek

Ale kasy i czasu musiałeś poświęcić - Słodowy byłby z ciebie dumny. :mrgreen: O kleju nie wspomnę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 wrz 2014, 19:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2014, 14:28
Posty: 1167
trza gotować polskie parówy, nie jakieś tam chujstwo rodzaju Oscar Mayer czy coś... polskie ordynarne parówy, te co nie spełniają norm UE

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 wrz 2014, 6:56 
Można wcale nie gotować i smacznie zjeść.

Na filmiku klawa impreza w szczerym polu :lol: :lol:

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... A-1mGptSIw


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 73 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group