forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 16 kwie 2024, 18:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 13 sty 2021, 18:36 
Fasola po bretońsku u mnie już drugi dzień. Więcej nie zdzierżę. Swoją drogą w Bretanii nikt o tym nie słyszał... :)


Na górę
  
 
Post: 13 sty 2021, 19:12 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
No tak.
Jak i w Grecji o rybie po grecku i w Rosji o ruskich pierogach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2021, 19:18 
W Japonii o śledziu po japońsku, a ostatnio Ukrainka dochodząca do nas wyśmiała skądinąd smaczny barszcz ukraiński... Nic takiego się tam nie warzy... :) Taka sytuacja. Zostaje tylko czyta finlandia! :)


Na górę
  
 
Post: 14 sty 2021, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3530
Lokalizacja: z tamtąd
Ruskie pierogi u ruskich zwie się polskimi

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2021, 12:14 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4689
Co mi tam pierogi i śledzie...

Co z miłością francuską?

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2021, 12:20 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
older pisze:
Fasola po bretońsku u mnie już drugi dzień. Więcej nie zdzierżę. Swoją drogą w Bretanii nikt o tym nie słyszał... :)

A masz krokodylki do bielizny aby spiąć w nocy kołdrę z prześcieradłem? Bo Ci kołdra odleci i zmarzniesz :lol:

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2021, 12:33 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
No to potrawka po puszczańsku:
- cycki indycze ze 1/2 kg (na 2 osoby)
- cebule 2 średnie
- lubczyk (najlepiej zielony) ze 2 łychy zupne
- śmietana 18%
- opieńki mrożone (jako ersatz można wsadzić ze 30 dkg pieczarek)
Cycki indycze kroimy na paseczki nieduże, moczymy w zalewie z 2 łyżek oliwy z oliwek i 1 łyżki octu + sól 1 łyżeczka + kurkuma 1 łyżeczka - moczymy jakieś 2 godziny
Cebule obieramy i kroimy drobno i zasmażamy na oliwie na szklisto - dodajemy lubczyk i wymoczone cycki i podsmażamy jakieś 10 min mieszając
Opieńki podgotowujemy 1/2 godz w wodzie z płaską łyżka octu winnego, odsączamy i kroimy na duże kawałki.
Wrażamy opieńki do cycków z resztą towaru i dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę zemdlonego pieprzu czarnego i jeszcze półszklanka śmietany. Całość miąchamy aż zacznie bulgoczeć. I wsio.
Podajemy z białym ryżem ugotowanym na sypko albo kasza perłową.

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2021, 12:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6422
Lokalizacja: Mokolodi - Okavango
Kluski lane na mleku z łyżeczką mielonego pieprzu nawet mnie smakują :lol:

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2021, 12:56 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Nie mam opieniek, a pieczarki jakoś mi nie leżą do indyka.
Ale spróbuję z kurkami mrożonymi, powinno być dobre.
I szybkie.
I kładzione kluseczki zamiast ryżu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sty 2021, 12:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3530
Lokalizacja: z tamtąd
Znalazłem alternatywę dla kuchni bezmięsnej. Znaczy będę prekursorem propagowania diety udającej wegetariańską
W końcu słonina nie mięso tylko taki odzwierzęcy substytut tofu

https://youtu.be/s4_HDiAcM2g

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group