Smażone ziemniaczki z boczkiem i cebulą ( w oryginale жареная картошка с беконом и луком). Wychodzą bezproblemowo i na ognisku.
Co potrzeba ( proporcje jednoosobowe):
-patelni albo garnka z pokrywką
- łyżki smalcu
- 1 lub 2 cebule
- kilku ziemniaków ( w zależności od spustu)
- kawałka wędzonego boczku
- czosnku w zależności od upodobań
- przypraw też jakich kto lubi ( ja używam chmeli suneli i cząbru) oraz soli i pieprzu
Cebulę i boczek trzeba pokroić w kostkę, przesmażyć na smalcu. Jak zaczną łapać kolorek dosypać na patelkę pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć aż się przyrumienią, przemieszać i dalej czekać aż się z drugiej strony zrumienią. Teraz pora na czosnek i przyprawy. Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie i dusić aż ziemniaki zmiękną. W razie czego można podlać troszką wody.
Najlepszym dodatkiem jest do tego zimny kefir ( albo mleko zsiadłe) i jajko sadzone.
Smacznego