forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 25 kwie 2024, 7:16

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 04 paź 2020, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
A samej kiełby z cebulo se narób. Może więcej niż 5 minut, ale w zasadzie poza krojeniem samo się robi. Nakrój grubo tłustej kiełby z tłustym boczkiem, przesmaż na złoto na łyżce smalcu ( dosłownie płaskiej bo i tak się z kiełby i boczku wytopi) na to trzy cztery pokrojone cebule. Posolić, doprowadzić do złotego kolorka, dodać pieprzu, majeranek, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Można dać do duszenia trochę płynu jak z cebuli mało soków wyjdzie. Najlepsze z litewskim ciemnym chlebem i halbą zimnego cydru

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 18:14 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Podpowiem Ci mój patent na szybsze skarmelizowanie cebuli.
Oprócz soli dodaję szczyptę - maleńką - sody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 18:33 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Tylko aby to nie była ta soda kaustyczna...! - Bo się na łono Abrahama przeniesiesz szybciutko. :(

p.s
Ty Nicki nie podpadłeś czasem, że nie zaznaczyła rodzaju tej "sody" ?! :lol:

p.s2
A Ty nie możesz kogoś do tej swojej kuchni zatrudnić jakiejś, - dajmy na to - kucharki ?!
Skoro tak Cię obrzydliwość na sam pobyt tam bierze...?!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 18:59 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Hm.
Arendtnie jest idiotą, nie muszę mu tłumaczyć, że kruki są na ogół czarne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
nick pisze:
Podpowiem Ci mój patent na szybsze skarmelizowanie cebuli.
Oprócz soli dodaję szczyptę - maleńką - sody.


Znam ten patent, acz nie lubię dodatku sody. Nawet niekaustycznej ;P

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6422
Lokalizacja: Mokolodi - Okavango
stary praktyk pisze:

p.s2
A Ty nie możesz kogoś do tej swojej kuchni zatrudnić jakiejś, - dajmy na to - kucharki ?!
Skoro tak Cię obrzydliwość na sam pobyt tam bierze...?!


Pogięło cie? Już z zaspokojeniem potrzeb jednej mam urwanie pały, druga by mnie wykończyła.

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 paź 2020, 20:16 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Arend pisze:
nick pisze:
Podpowiem Ci mój patent na szybsze skarmelizowanie cebuli.
Oprócz soli dodaję szczyptę - maleńką - sody.


Znam ten patent, acz nie lubię dodatku sody. Nawet niekaustycznej ;P


Dlatego pisałam: malusieńko.
Swoje zrobi, a smaku nie zmieni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 paź 2020, 7:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 21:29
Posty: 3960
Lokalizacja: 5 księżyc Saturna
Wystarczy do smażenia cebuli dodać trochę cukru.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 paź 2020, 8:52 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Witam!
Wczoraj dorwałem "patent" na kurczaka. Chodzi o sposób jego pieczenia.
Otóż należy na dno naczynia żaroodpornego wsypać ok.3/4 kg soli po czym ułożyć na tej soli daną przepiórkę/gęś/kaczkę i po 30 min. z każdej strony w piekarniku - po prostu upiec.
Wcześniej oczywiście odpowiednio daną gęś/przepiórkę czy tam co kto ma pod ręką - natrzeć ziołamy wszelakimi.
Przy czym nie dajemy żadnego tłuszczu a tym bardziej soli.
Doskonale sprawdza się z frytkami i pod lampkę jakiegoś stosownego wina.
Nie zda egzaminu, jeśli chcemy podać z ziemniakami/kartoflami/pyrami albowiem nie ma "sosu"/tłuszczu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 paź 2020, 10:01 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Arend pisze:
A soliankę lubią.......
i to do tego tak fajnie zrobioną

https://www.youtube.com/watch?v=k_ywHpWQLWo

Bój się bobra - to jakieś pomieszanie z pojebaniem. Solianka z ryb konserwowych - to jak racuchy z trocin! Nastajaszcza solianka gotowana jest na wołowinie, z dodatkiem podsmażanego ogórka kiszonego, ziemniaków, kapusty, kaparów i oliwek (wsiowa bez kaparów i oliwek ale za to z grzybami). I to jest solianka! Odrobina śmietany na wierzch. Przyjedź to posmakujesz

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 170 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group