forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 27 kwie 2024, 20:23

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 23 mar 2017, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7657
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
polar pisze:
Dzisiaj chciałem przyrządzić ślimaki w winie reńskim na przystawkę, a na główne podać przegrzebki z małżami.
Na deser obsypany złotymi płatkami sorbet z szampana Roederer Cristal Brut, rocznik 2000, i creme brulée.
Ale zabrakło mi pieprzu syczuańskiego, którego jestem wielbicielem, i podałem tylko kaszankę.
Tak to u orczyków bywa.
W dupie się przewraca, a finalnie chujnia z grzybniom.

Bez przesady, przegrzebki solo mogłeś podać, to przecież małże :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2017, 17:05 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Kali, przeca Prol małży od ostrygów nie odróżnia! :D Chociaż wszystkie maja ta samą właściwość - tak sami smakują wchodząc jak i wychodząc... :lol:

Próbowałem kwasu - jeszcze nie gotowy, ale już.... podniebienie łechce... :D
A sało już już lada chwila gotowe - dzisiaj było testowanie wstępne.

Obrazek

Pociekło z pyszczydeł? Oj, pociekło... :lol:

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2017, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16796
Zdjęcie trucizny.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2017, 18:04 
Mój post o przegrzebkach był sarkazmem na kpinę i nazwanie niektórych orczykami, tylko dlatego, bo napiją się wina innego niż kartonowe, czy zjedzą kotlet jagnięcy. Wielu wydaje się, że jak siedzą za granicą, to w Polsce samo kołtuństwo zostało.
Czasami mam sprzeczne wrażenie.


Na górę
  
 
Post: 23 mar 2017, 18:34 
Cytuj:
Pociekło z pyszczydeł? Oj, pociekło... :lol:
Pociekło..Przypomniała się kuchnia pradziadunia, też takie cuda robił, ale do tego obowiązkowa setka czystej i kiszony ogórek.


Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, 18:38 przez AGAFIA, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
  
 
Post: 23 mar 2017, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16796
Dobry Wieczór Pani Agafio. Jaka sałata dziś? Bo u mnie rzymska.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2017, 18:37 
Pan meldunek powinien Baryckiemu złożyć. Dobry.


Na górę
  
 
Post: 24 mar 2017, 1:20 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
AGAFIA pisze:
Cytuj:
Pociekło z pyszczydeł? Oj, pociekło... :lol:
Pociekło..Przypomniała się kuchnia pradziadunia, też takie cuda robił, ale do tego obowiązkowa setka czystej i kiszony ogórek.

Oj tak... ale nie na śniadanie :lol:

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 mar 2017, 7:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7657
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
polar pisze:
Mój post o przegrzebkach był sarkazmem na kpinę i nazwanie niektórych orczykami, tylko dlatego, bo napiją się wina innego niż kartonowe, czy zjedzą kotlet jagnięcy. Wielu wydaje się, że jak siedzą za granicą, to w Polsce samo kołtuństwo zostało.
Czasami mam sprzeczne wrażenie.

Mój post także był sarkazmem, w odpowiedzi na Twój sarkazm.A i za granicą też wiele się można nauczyć, nie tylko w kwestii kulinariów.Tylko trzeba chcieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 mar 2017, 11:57 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
O to... to...! Bywawszy za granicom Wolski kilka razy i nie spotkałem kuchni, która mnie powaliłaby. Wszędzie jest kilka smacznych potraw, kilka egzotycznych ale jakoś... Najbardziej podchodzi mi francuska - bo jest nieco frywolna i ma wyobraźnię. Włoska - dobra, ale na krótko, jak i grecka. O amerykańskiej czy angielskiej nie mówię, bo rozmawiamy o jedzeniu a nie paszy. Fascynuje mnie kuchnia arabska - absolutnie improwizacyjna (nie myślę o beduinach). W Maroko czy Libii jadałem potrawy wręcz genialne - i nigdy takie same. W Afganistanie nieco biedniej, ale też królują przyprawy i dowolność w ich traktowaniu. Kocham kuchnię niemiecką - na krótką metę - takiej der Hachse czy der Riben nikt nie potrafi zrobić! :D Kocham Czechów za piwo i Austriaków za Planai :lol: A Horwaci są mistrzami świata w przyrządzaniu ryb.
Rosjanie robią uchę i sało nie do podrobienia, a Gruzini - wino... najpyszniejsze na świecie....

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 160 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group