forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 24 kwie 2024, 2:20

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 21 lis 2020, 17:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7657
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
:lol: :lol: :lol: Cała przyjemność po mojej stronie, jutro upiekę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lis 2020, 18:49 
Offline

Rejestracja: 28 kwie 2016, 22:42
Posty: 1247
Killashandra Ree pisze:
Babka ziemniaczana wg przepisu Parafona jest the best !!!

A gdzie ten przepis, bo jakoś wydobyć nie mogę?
Ostatnio eksperymentowaliśma z tym wynalazkiem kilka razy (dokładnie: dwa). Wg przepisów z internetu.
Owszem, narzekać nie można - ale żeby to była jakaś leweracja... no nie wiem...

Nb. samozwańcza mistrzyni tej potrawy, Macierz moja (z Podlasia pochodzi!!!!) robi niezłą, ale lepsza od naszej wcale nie jest :shock:

Dawajta tego przepisa po raz wtóry, bo jak nie....!
To nie :geek:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2020, 21:01 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
ika pisze:
Killashandra Ree pisze:
Babka ziemniaczana wg przepisu Parafona jest the best !!!


Dawajta tego przepisa po raz wtóry, bo jak nie....!
To nie :geek:


Przepis gdzieś zanikł - pewnie Adminka z zazdrości skasowała :lol:
Ale będzie to tak:
- ziemniaków ze 2 kg
- boczku wędzonego 3/4 kg
- 4 średnie cebule
- szklanka mąki przenicznej
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu zmielonego
- łyżeczka soli
Ziemniaki trzemy na tarce "gwoździem robionej"
Cebule obraną tniemy na małe kawałki i podsmażamy na złoto na smalcu of course.
2/4 boczku podsmażamy leciuchno, aby sok puścił.
Wszystko razem wymiąchujemy mocno.
1/4 boczku kroimy na plajzderki. Połową wykładamy dno brytfanki, zalewamy resztę (na grubość około 2,2 cm) i na wierzch układamy resztę boczku w plajzderkach.
Brytfankę sruu do pieca (piekarnika ( w miarę gorącego - coś ze 183 st. C) i pieczemy, aż się na wierzchu zrobi piękna brązowa skórka.
Jemy z czym chcemy (zwyczajowo ze śmietaną).
Smaczneho!

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2020, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 wrz 2014, 17:35
Posty: 1639
Lokalizacja: Kresy pn-wsch.
Nooo, dopiszem tyko, co zamiast boczku z cebulem możemy podsmażyć cebul z jakimś kiełbasem chudym w kostkę pokrojonym. :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2020, 23:02 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Przecież bez syfmiarki i labolatoryjnego termometru tego nie upiekom... :o


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lis 2020, 23:47 
Offline

Rejestracja: 28 kwie 2016, 22:42
Posty: 1247
Parafon pisze:
ika pisze:
Killashandra Ree pisze:
Babka ziemniaczana wg przepisu Parafona jest the best !!!


Dawajta tego przepisa po raz wtóry, bo jak nie....!
To nie :geek:


Przepis gdzieś zanikł - pewnie Adminka z zazdrości skasowała :lol:
Ale będzie to tak:
- ziemniaków ze 2 kg
- boczku wędzonego 3/4 kg
- 4 średnie cebule
- szklanka mąki przenicznej
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu zmielonego
- łyżeczka soli
Ziemniaki trzemy na tarce "gwoździem robionej"
Cebule obraną tniemy na małe kawałki i podsmażamy na złoto na smalcu of course.
2/4 boczku podsmażamy leciuchno, aby sok puścił.
Wszystko razem wymiąchujemy mocno.
1/4 boczku kroimy na plajzderki. Połową wykładamy dno brytfanki, zalewamy resztę (na grubość około 2,2 cm) i na wierzch układamy resztę boczku w plajzderkach.
Brytfankę sruu do pieca (piekarnika ( w miarę gorącego - coś ze 183 st. C) i pieczemy, aż się na wierzchu zrobi piękna brązowa skórka.
Jemy z czym chcemy (zwyczajowo ze śmietaną).
Smaczneho!


Aha! To już wiem, gdzie był błąd!
Albo błędy...
Otóż: 3/4 kg boczku na 2 kg ziemniaków (mimo cebuli, ale cebula akurat jest ok) - to jest jazda bez trzymanki! U mnie jest 1/4 na 2kg.
Za to przypraw użyłam więcej i w większej rozmaitości - a im więcej i rozważniej, tym lepiej smakowało*.
No i temperatura!
Ja ustawiałam na 185, 001. Może to zdecydowało?
Przy zalewaniu na 2,2 cm może to mieć decydujące znaczenie. Poważnie!

Ja naprawdę powinnam przejść na wegetarianizm...
I dawno bym to zrobiła, gdyby moja progenitura nie upierała się, że już jest wege tylko przez proxy.


--------
*Macierz moja z Podlasia stosuje/nie stosuje, czyli sólpieprz imożejeszczecuś niewiadomo = ubogo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lis 2020, 7:47 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2014, 8:29
Posty: 638
Zrobiłech podobnie, ino do startych kartofli dorzuciłem małą miseczkę letko obgotowanych opieniek. Wyszło... jak zwykle :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2020, 14:19 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Killashandra Ree pisze:
Babka ziemniaczana wg przepisu Parafona jest the best !!!



ika pisze:
[guote="ika"]Aha! To już wiem, gdzie był błąd!
Albo błędy...
Otóż: 3/4 kg boczku na 2 kg ziemniaków (mimo cebuli, ale cebula akurat jest ok) - to jest jazda bez trzymanki! U mnie jest 1/4 na 2kg.
Za to przypraw użyłam więcej i w większej rozmaitości - a im więcej i rozważniej, tym lepiej smakowało*.
No i temperatura!
Ja ustawiałam na 185, 001. Może to zdecydowało?
Przy zalewaniu na 2,2 cm może to mieć decydujące znaczenie. Poważnie![/guote]


[guote="ika"
Parafon pisze:
Do babki daje się tylko sól i pieprz - każde majeranki, tymianki, bazylie tylko psują smak. Aha - boczek musi być zdrowo podsmażony (na miękkie skwarki) i cebula na złoto.

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2020, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6422
Lokalizacja: Mokolodi - Okavango
He, he , he... Żarcie bez wasabi to chuj nie żarcie :lol:




PS
Mój nieżyjący niestety dziadek Wacław mawiał
- Pieprz poprawia smak wszystkich potraw po za zupą mleczną :P

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lis 2020, 15:39 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Był raz marynarz który,
Odżywiał się wyłącznie pieprzem,
Sypał pieprz do confitury,
I do zupy mlecznej !

Hej! - ha kolejkę nalej,
Hej - ha! - kolejkę wznieśmy,
To zrobi doskonale,
Morskim opowieściom.
.......itd, itd..... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 68 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group