forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 20 kwie 2024, 0:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 05 lis 2017, 11:46 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
No cóż mam odrzec:
Skłamał bym, gdybym stwierdził, że nie kapie....... :oops:
Tym bardziej, że ja boczkojad jestem .......znaczy boczek musi w domu być.
Jak nie ma, kończy się to zawsze karczemną awanturą.
Aaa! - i kiszona kapusta..........reszta to muł i wodorosty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
Tego się nie je, tym się zakansza :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 11:48 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8006
Obrazek

A czy to aby dobre?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 11:59 
I tera mnie już nie na żarty wkurwił.
Ja tego nie mogę.
Kitle mi zabroniły białe, ale jeden plasterek.... ;)


Na górę
  
 
Post: 05 lis 2017, 12:08 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Hornet pisze:
Tego się nie je, tym się zakansza :lol:


Tak sobie myślę.......faceci potrafią po mistrzowsku spierdolić najlepszą nawet potrawę.

Gdybym ja był właścicielem takiego boczku to:
Idę do piekarni rano po świeży, razowy chlebek.
Kroję z boczku plastry ....cirka 3-4 mm i obkładam na chlebie.
Wyciągam ze śpiżarki słoik marynowanych prawdziwków ( tych biało-żółtych).
Przyrządzam sobie kubek zsiadłego mleka/herbaty ( nie każdy da radę boczek pod maślankę używać ).
I dopiero to się nazywa świątecznym śniadaniem......... ;)

A w przypadku potraktowania boczusia gorzałą..........ani to boczek, ani gorzała ani nawet prawdziwki......błeeee!
:o .............. :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 12:13 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Ty "Gdański' olej tych w kitlach.
Mój brat stwierdził, że po tabletkach czuje się co raz gorzej.
Odstawił piguły, pojechał z kumplami do Okuninki na dwa tygodnie i tam, przez te dwa tygodnie pili........!
Wrócił wprawdzie trochę opuchniety ale z przekonaniem, że mu się polepszyło.
Też ma cukrzycę....... :oops:
I tak już od paru lat..... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
stary praktyk pisze:
Hornet pisze:
Tego się nie je, tym się zakansza :lol:


Tak sobie myślę.......faceci potrafią po mistrzowsku spierdolić najlepszą nawet potrawę.

Gdybym ja był właścicielem takiego boczku to:
Idę do piekarni rano po świeży, razowy chlebek.
Kroję z boczku plastry ....cirka 3-4 mm i obkładam na chlebie.
Wyciągam ze śpiżarki słoik marynowanych prawdziwków ( tych biało-żółtych).
Przyrządzam sobie kubek zsiadłego mleka/herbaty ( nie każdy da radę boczek pod maślankę używać ).
I dopiero to się nazywa świątecznym śniadaniem......... ;)

A w przypadku potraktowania boczusia gorzałą..........ani to boczek, ani gorzała ani nawet prawdziwki......błeeee!
:o .............. :lol:


Gościu, to jest pancetta- taki gumkowaty boczek jak szynka parmeńska- ma trwałość dziesięć lat ale trzy milimetry plasterka byś nie umymlał/ wyszmulał/zmemłał...no nie wchłonąłbyś :lol:
to sie kroi cieniusieńko, ostrym jak brzytwa nozem. No sory, kuwa, że Cię rozczarowałem :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 12:26 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
No to tym bardziej jak to popychać kielonkiem........chyba trza sporo ćwiczyć....... ;)
Z tym, że my, - emeryci, - mamy sporo praktyki w ciumkaniu.......damy se radę...!
Chyba już tu ktoś podawał sposób przygotowania takiego boczku/szynki.
Miałem się za to wziąć ale nie mam gdzie tego wysuszyć.........brak pomieszczenia spełniającego warunki suszarni a na korytarzu w blokach zara ci to zapierdolą.......!
Zaś w garażu mam konkurentow do takich smakołyków......o czym już wspominałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
Hornet pisze:
:D Wisiał trzy miesiące w zimnej piwniczce a dzisiaj nadgryzłem.
Kawior, to każdy głupi je.


Tylko pieprz czy i suche marynowanie solą i cukrem?

stary praktyk pisze:
Wyciągam ze śpiżarki słoik marynowanych prawdziwków ( tych biało-żółtych).
Przyrządzam sobie kubek zsiadłego mleka/herbaty ( nie każdy da radę boczek pod maślankę używać ).

:o .............. :lol:


Dziadek, boczek pod kumys/ajran/zsiadłe mleko to luz, ale pod te marynowane grzybki to już bajki opowiadasz :mrgreen:
dyć to sranie na większe odległości niż po kiszonym ogurcu by było

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2017, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
Arend pisze:
Tylko pieprz czy i suche marynowanie solą i cukrem?


na 80dkg boczku-
=pół szklanki soli grubej
=dwie łyzeczki cukru
=dwie łyzeczki peklosolu
=głowka czosnku
=gałka muszkat
=ziele potłuczone
=liść pokruszony

Wybrac ładny kawałek boczku bez skóry i chrząstek.
Boczek obłozyć zgniecionym czosnkiem, lekko wcierając masę i po godzinie obsypać resztą wymienionych składników.
Do woreczka strunowego i wycisnąć powietrze
Tydzień obracać i zlewać powstały płyn
Po tygodniu umuć w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikami
Obłozyć czosnkiem zgniecionym, posypać ziołami i zawinąć w gazę, podwójną
Zweiązać sznurkiem ciasno
Ścisnąć w deseczkach na tydzień aż przestanie kapać
Suszyć w temp pokojowej przez dowolny czas


Boczek ma trwałość nieograniczoną, nawet w cieple i latem, doskonały na wyprawy do lasu- cienko krajać i Świat zaraz stanie się różowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 114 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group