forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 19 mar 2024, 7:42

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1391, 1392, 1393, 1394, 1395
Autor Wiadomość
Post: 23 maja 2023, 22:08 
Offline

Rejestracja: 07 mar 2021, 12:50
Posty: 307
up


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 maja 2023, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3518
Lokalizacja: z tamtąd
Żeberka w warzywach z przepisu ujgursko uzbeckiego. Znaczy spolszczonego bo nie miałem ani baranich ani reniferzych żeberek ( zrobiłem wieprzowe trójkąty) a gotowałem w szybkowarze nie afgańskim kociołku. Ale i tak wyszły genialnie. Półtora kilograma żeberek pokrojonych w pojedyńcze kostki, obsmażone na smalcu. do tego trzy spore cebule, trzy marchewki, pół selera, jedna pietruszka, kawałek pora, pięć sporych ziemniaków, jedna ostra papryczka i główka czosnku. Cebula pokrojona bylejak dorzucona do obsmażonego mięsa ma się tylko zeszklić. Reszta warzyw pokrojona w kawałki wielkości orzecha włoskiego lądują razem w garze. Wszystkie poza ziemniakami. Dodane teraz rozgotują się i zagęszczą sos na kit. Szybkie obsmarzenie i idą przyrawy. Główka posiekanego czosnku ( tak cała główka), dwa trzy listki laurowe, z pięć kulek ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu albo w całości albo lekko młotkowanego, parę szuszonych grzybów ( jak sąś to jakie są, ja często używam proszku z suszonej kani czubajki i lejkowca dętego( dzieki Arturo)) do smaku sól, tymianek i kolendra w proszku oras nieduża gałązka lubczyku. Tak wiem że chemia i aty aty niedobry ty ale ja używam kostek rosołowych. Tu dwu. No i łyżka miodu. Dobrego miodu o zdecydowanym smaku. Mi została resztka karelskiego ( jest genialny w smaku).
Czas dopełnić wodą. Tak nie za dużo, aby lekko przykrywała wsad. Zamknąć szybkowar i godzina gotowanka od momentu zamknięcia zaworów. Jeżeli nie gotujesz w szybkowarze to do momentu aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości ( niestety ze dwie może dwie i pół godziny).
Pora na ziemniaki ( pokrojone w sporą kostkę ), posiekaną natkę pietruszki i koperek oraz dwa średnie ząbki czosnku ( tak długo gotowany i krótko gotowany czosnek to dwa zdecydowanie różne smaki), można też dosolić i dopieprzyć doinnoprzyprawić do smaku. Zamknąć szybkowar czy zapokrywić garnek. Gotować do miękkości ziemniaków.
I tyle, Smacznego
PS
Można to zrobić w kociołku na ognisku, w końcu tak to pierwotnie gotowano


Załączniki:
347258126_226817010100215_1860673350193812949_n.jpg
347258126_226817010100215_1860673350193812949_n.jpg [ 211.75 KiB | Przeglądany 1609 razy ]

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 cze 2023, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3518
Lokalizacja: z tamtąd
Lepsze niż kapusta, cukinia bakłażan czy inny jarmuż w każdej postaci. Pieczarkowy wegański pucek.
Z dużych pieczarek usunść nóżki. Zetrzeć na tarce. Dodać do mielonego mięska. Do mięska doddać też posieczonej cebulki, startego na drobno czosnku, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Dolać chlup sosu sojowego i posiekanego chili. Dobrze wszystko wymieszać. Kapelusze pieczarek faszerować na ścisło. Potem posypać startym żółtym serem ( kryptoreklamę strzelę bo używam mieszanki 36 miesięcznego Dzuigasa, Ryckiego mimoleta i jak mam pleśniowego lazura).
Pieczarki luźno ułożyć na blasze i włożyć do nagrzanago piekarnika (160 stopni w termoobiegu) na 20-25 minyt. Potem Piekarnik przełączyć w tryb pieczenia pitcy, na 180 stopni i piec aż się ser zarumieni.
Najzajebistse z sosem majo czosnek albo domowym ostro słodkim i chrupiącą grzanką


Załączniki:
347435704_591924826408463_4185753892034550669_n.jpg
347435704_591924826408463_4185753892034550669_n.jpg [ 129.92 KiB | Przeglądany 1361 razy ]

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lip 2023, 12:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 7:47
Posty: 6452
to co upichcisz na swoje urodziny? wszystkiego najlepszego !

_________________
Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim. S.J.L. weil...Alle sagten: Es geht nicht. Da kam einer, der das nicht wusste und der es einfach tat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lip 2023, 23:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3518
Lokalizacja: z tamtąd
parówki sobie zrobiłem

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1391, 1392, 1393, 1394, 1395

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group