forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 27 kwie 2024, 5:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 03 lip 2017, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:33
Posty: 9999
polar pisze:
Pantryglodytes pisze:
Też mi odkrycie, spróbuj Pan papryki kiszonej, ostrej, teraz jeszcze za wcześnie ale można się przygotować.


Heh...pewnie, że spróbuję. Zgrzałem się niemożebnie na kiszonki.
A la czemu za wcześnie? Habanero już kupię.
....


Ja na paprykę jeżdżę sobie do Rumunii albo Bułgarii koniec sierpnia początek września, wtedy jest wszystko, naturalnie i tanio, brzoskwinie winogrona papryka orzechy śliwy pomidory, miód, miejscowy samogon, itp minus tego tylko taki że później nie bardzo chce się jeść podróbki kupowane w Polsce.

A kiszoną ostrą paprykę jadłem pierwszy raz w Rumunii do ichniej zupy, ciorba de burta, takie flaczki, podane z gesta kwaśną śmietaną i papryką kwaszoną, ech...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2017, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3534
Lokalizacja: z tamtąd
bierze się bobu i gotuje tak jak się ma bób gotować( czyli w garze ze solą cukrem i wodą) to postaci ugotowanej.
Potem można acz nie trzeba pozbawić go skórki.
Potem należy wziunć:
-plastry dwa dobrej wędzonej słoniny
-plastry dwa dobrego wędzonego boczku (wsio rawno parzonego czy nie)
-plastrów parę hammon serrano czyli dojrzewającej szynki ( lub boczku) z świni hiszpańskiej lub portugalskiej (może być nawet węgierska z mangalicy)

Słoninkę i boczek kroim w kostkę i wytapiamy na patelce celem uzyskania i tłuszczyku i skwareczek. Do takiego tłuszczyku wrzucamy posieczoną w kosteczkę cebulkę (na kilo bobu średnio duża cebulka) i zeszkliwiamy
dodajemy obrany (lub nie) bób, posiekaną szynkę i do smaku majeranku, wędzonej suszonej papryki ( słodkiej) i ciut czegoś ostrego ( ja daję zwykle pół czuszki), posiekany ząbek czosnku i łyżkę masła. Teraz podlać odrobiną wina białego lub wody dla odmoknięcia patelki i zrobienia oblepki. Poddusić chwilkę aby oblepka zgęstniała i okleiła wszystko

smacznego

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2017, 21:28 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8006
Mniam.
Z powodu w naszym sklepie zabrakło chwilowo serrano, poszłam do ogrodu, wyrżłam dwie kapusty bez roboka, kilka cebul,
kilkanaście marchewek i liści pietruszkowych i selerowych.
Natenczas wykonałam kapuściankę palce lizać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16796
W waszym kurwa sklepie nawet nie wiedzą co to serrano.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2017, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3534
Lokalizacja: z tamtąd
pierdolę sklepy, sam se robię

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lip 2017, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16796
Jasne kurwa Hiszpańską.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2017, 0:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3534
Lokalizacja: z tamtąd
w tem typie, ale i tak smakuje lepiej niż supermarketowe wynalazki

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2017, 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17117
Panie Arend - Pan to tylko w ty kuchni siedzi? Bo ja pierdole co Pan tuu tez wyrabia, jak jaki Okrasa zaprasza, a może i lepiej. Tak czytam i czytam i chyba zaczne cos kompinować wg Pana. Tyż posiadam zacięcie kulinarne. Ino Pan tu stosujesz pewe rzeczy co może i moje oczy nie widziały, ale pewne to tak, np ta potrawa z to cybulom albo ten bób. Bób i cybule to sam uprawiam w ogrodzie, kapuchę, która akurat w tej chwili jest tak wielgachna jakby wodogłowie miała, karafijołlada chwila bendzie i pomidor również. Nie wspomnę o ogórze oraz buraku.

I Pan tak w tej kuchni tylko jak widzę a na innych wątkach nie widać Pana. Może by Pan tak rzucił jakąś myślom trochę z kulinarnego garnka, to może niektórym by tu coś mądrego do głowy przyszło. ;)

Z pozdrowieniami Boruch, któren będzie próbował Pańskich pomysłów.

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2017, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:15
Posty: 16796
A truj się Pan.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lip 2017, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3534
Lokalizacja: z tamtąd
siedzi człowiek na rechabilitacji po wypadku to się nudzi i żre

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 166 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group