forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 24 kwie 2024, 17:59

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 16 kwie 2019, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 wrz 2014, 20:43
Posty: 6010
Ta, a później jeszcze udaje miszcza patelni, niemota.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17117
Ale dobra, przyznam się do czegoś. Sam też nigdy żurku nie gotowałem jak tylko z torebki. Bo to tam jakiś zakwas trza robić.

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwie 2019, 21:20 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Zakwas, żur nie ważne jak się nazywa. Nie wiem jak u Was ale w Częstochowie wszędzie kupisz gotowy żur od kobit co go "pędzą" na żytniej mące. Następnie kupujesz wędzoną kość/ w droższej wersji boczek..... i białą kiełbasę.......byle dobrą. Wrzucasz kość do wody, dodajesz żiele angielskie, parę ziaren pieprzy, liść laurowy i to gotujesz pół godziny. W między czasie opalasz nad palnikiem cebulę....należy ją dobrze podpalić aż będzie czarna i sruuuu.....do wywaru. Następnie wrzucasz białą kiełbasę.......na 15 min. Teraz wszystko wyjmujesz.( kości i kiełbasę). Teraz wlewasz żur/zakwas w ilości jak kwaśny żurek lubisz, dodajesz czosnek i solisz do smaku. Na patelni rumienisz cebulkę , może być ze skwarkami lub boczkiem.....i sruuuu! - łączysz wszystko razem po czym próbujesz.......powinno być smaczne. Wyjętą kiełbaskę/boczek zużywasz do chlebka.
Żurek jadam z okraszonymi pyrami/ziemniakami lub z chlebem............smacznego.


p.s
Jesli w trakcie gotowania wywaru dodasz drobno pokrojonych ziemniaków, wyjdzie zalewajka. Ale wtedy kiełbasę/boczek kroję i pozostawiam w zupie..... :lol:
Żur z torebki to ofiary losu gotują.........takie miękkim zrobione......... ;)
Jeszcze uwaga: - sporo zalezy od jakości zakupionego zakwasu. Należy kupować, - w początkowej fazie, - od kilku "producentów".......po czym wybrać ten najlepszy...... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwie 2019, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
https://youtu.be/G5LtvaFBmUY

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwie 2019, 21:00 
stary praktyk pisze:
Zakwas, żur nie ważne jak się nazywa. Nie wiem jak u Was ale w Częstochowie wszędzie kupisz gotowy żur od kobit co go "pędzą" na żytniej mące. Następnie kupujesz wędzoną kość/ w droższej wersji boczek..... i białą kiełbasę.......byle dobrą. Wrzucasz kość do wody, dodajesz żiele angielskie, parę ziaren pieprzy, liść laurowy i to gotujesz pół godziny. W między czasie opalasz nad palnikiem cebulę....należy ją dobrze podpalić aż będzie czarna i sruuuu.....do wywaru. Następnie wrzucasz białą kiełbasę.......na 15 min. Teraz wszystko wyjmujesz.( kości i kiełbasę). Teraz wlewasz żur/zakwas w ilości jak kwaśny żurek lubisz, dodajesz czosnek i solisz do smaku. Na patelni rumienisz cebulkę , może być ze skwarkami lub boczkiem.....i sruuuu! - łączysz wszystko razem po czym próbujesz.......powinno być smaczne. Wyjętą kiełbaskę/boczek zużywasz do chlebka.
Żurek jadam z okraszonymi pyrami/ziemniakami lub z chlebem............smacznego.


p.s
Jesli w trakcie gotowania wywaru dodasz drobno pokrojonych ziemniaków, wyjdzie zalewajka. Ale wtedy kiełbasę/boczek kroję i pozostawiam w zupie..... :lol:
Żur z torebki to ofiary losu gotują.........takie miękkim zrobione......... ;)
Jeszcze uwaga: - sporo zalezy od jakości zakupionego zakwasu. Należy kupować, - w początkowej fazie, - od kilku "producentów".......po czym wybrać ten najlepszy...... :roll:



Ja tam pitolę, gotuję golonki na galaretę ( ja nie lubię, ale Ociec musi na święta galanta zjeść) sciągam tłuszcz , daję zwierzakom, dorzucam ziele, liści, majeranku, odrobinę mięsa wieprzowego, białej kiełbasy rzecz jasna surowej, gotuję, gotuję, na koniec kartofelki, 2 żurki z torebki Winiary i 2 barszcze białe. Potem śmietana i cud malina.


Na górę
  
 
Post: 20 kwie 2019, 16:14 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Gotuję, gotuję, gotuję, gotuję...........a potem się dziwisz, że trza gaz z Ameryki sprowadzać.........ja gotuję przez dwadzieścia minut....... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwie 2019, 16:56 
Renety obrałem na szarlotkę. Się będzie dzisiaj piekła.
Schaby jutro z indyka, jajka jakieś trochę kiełbasy białej - szału nie ma. Wino. Przy wnukach nie piję wódy. A i wina kropelkę bo rozwożę, powożę i odwożę i niech mnie nikt nie wkurwia. Nareszcie w maju MM idzie na prawko.


Na górę
  
 
Post: 20 kwie 2019, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:33
Posty: 9999
stary praktyk pisze:
Gotuję, gotuję, gotuję, gotuję...........a potem się dziwisz, że trza gaz z Ameryki sprowadzać.........ja gotuję przez dwadzieścia minut....... :roll:


Perliczki będę jurto piekł co najmniej 4 godziny, niech się planeta ogrzeje ameryckim gazem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwie 2019, 19:14 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8006
Obrazek

Baranek wielkanocny/29,90zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwie 2019, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17117
:lol: :lol:

też baranek wielkanocny

Obrazek

i tudziesz

Obrazek

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group