Pyzy XXL - przepis z kalendarza - sprawdzony
2 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
4 jajka
1 płaska łyżka soli
mięso gotowane u mnie z rosołu-udko z indyka
8 łyżek czubatych groszku konserwowego
1 łyżka przyprawy gyros
pieprz i sól do smaku
Mięso wraz ze skórą obrałem z kości i zmieliłem na dużych oczkach.Wsypałem przyprawę gyros,pieprz i sól. Wsypałem osączony groszek konserwowy i wymieszałem. Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąłem przez praskę .Ugniotłem lekko w dużej misce.Wykroiłem 1/4 ziemniaków i wsypałem w tą dziurę mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki to właśnie wypełnienie tej 1/4 objętości pierwotnej ziemniaków. Włożyłem z powrotem odjęte ziemniaki,wbiłem jajka,wsypałem płaską łyżkę soli i wyrobiłem ciasto.
Następnie odrywałem porcje ciasta i rozpłaszczałam na dłoni. Nakładałem po czubatej łyżeczce farszu i sklejałem pyzy. Moje były duże jak piłki tenisowe. Wrzucałem je do gotującej się lekko wody, gotowałem je 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podałem swoje pyzy z sosem grzybowym (ale może być każdy inny) .
Ostatnio do ziemniaków dodałem dwie szczypty kurkumy, wyszły sakramencko żółciutkie.