forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 19 kwie 2024, 9:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 05 lis 2020, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6422
Lokalizacja: Mokolodi - Okavango
Z habanero mam nieciekawe przeżycie. Szwagier, ten co ma teraz wirusa, chciał się popisać jaki to on twardziel. Po wyjściu z warzywniaka opierdolił dwie. Chwilę potem wsiedliśmy do pociągu. I zaczął blednąć. Ledwo go wyciągnąłem a potem targałem po schodach. Dobrze, że było po deszczu, więc położyłem go na trawie pod żywopłotem i trząsłem krople by go ocucić. Dwie malutkie papryczki położyły chłopa 190cm wzrostu silnego jak byk :lol:

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2020, 23:11 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Przecież kiedyś chyba wspominałem, że z Habanero żartów nie ma .
Wiem coś o tym, gdyż od jakichś 6...7 lat używam tej przyprawy do zup i sosów wszelakich. A wszystko zaczęło się od choroby mojej bidy której ktoś powiedział, by piła olej lniany z tą papryczką. Polegało to na tym, że kupowała 0,5 kg Habanero, drobno siekała i zalewała olejem lnianym na pewien okres po czym olej odsączała i pijała go łyżeczką od herbaty. Pozostawała papryka z którą nie wiadomo było co zrobić. Ponieważ była droga, szkoda było wywalić i kiedyś spróbowałem dodać jej trochę ( na całe szczęście ) - do zupy czy sosu...już nie pamiętam... :roll:
Pomysł okazał się doskonałym choć chyba za pierwszym razem dodałem tego zbyt wiele i samemu musiałem to zjeść bo nikt nie był w stanie tego przełknąć.
Od tamtej pory stosuję do wszelkich potraw ten dodatek który mam w zamrażarce już ze sześć lat i nadal jest doskonały. Osobiście na 4 - 5 litrowy gar ...np. kapuśniaku, daję połowę płaskiej łyżeczki od herbaty! Ale mozna więcej...jak ktoś lubi..... :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2020, 23:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
Tu poszło półtorej sztuki skocz boneta ( jamajskiej ostrej fchuj), Papryczki objętościowo wielkości średniej truskawki. Wsadu w kotle około 4 kilogramów, kurzęce napędy, trochę zdechłej krowy, papryki, cebule, marchwie itp itd. No i te kurewskie papryczki. Moc była taka że się ledwie dało jeść. le było tak zmarznięto że weszło i rozgrzało

https://www.youtube.com/watch?v=U5_ccwaOyZM

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lis 2020, 23:37 
Offline

Rejestracja: 28 kwie 2016, 22:42
Posty: 1247
Co Wy gadacie? Przecie to tylko kwestia zamiłowania i wprawy. My tam swobodnie wciągamy habanero (te hodujemy sobie w doniczkach na parapecie od strony pokoju, okno na SW), jalapenos, a i wasabi nam niestraszne. I cycki wcale od tego nie więdną, jak wieść gminna niesie :D Wręcz przeciwnie! I ust nie trzeba pompować botoxem, hehe...

ps
to ostatnie chyba dlatego, że capsaicyna jednak jest lepsza, niż jad kiełbasiany :D :D :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lis 2020, 1:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
Spróbuj gatunków Nagalah, Scotch Bonnet brown, CP358 Apokalypse to pogadamy, Jalapenio czy habanero to przy tych to pikuś. I to nie Pan Pikuś a pikuś taki zwykły ;P
Jalapenio to jadam marynowane i serkiem topionym faszerowane, a green habanero to sobie węzę i suszę ( bo fajnie pachną)

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lis 2020, 10:21 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Ja się na tych papryczkach nie znam, ale kupuję zawsze takie co jak Arend głosi, włosy po nich swędzą. Próbowałem hodować w doniczkach, ale chuj ze mnie a nie rolnik - nic za bardzo nie wyszło (może za często podlewałem?). Ale dla mnie takie potrawy to miód na skołatane serducho. Pracując 6 miesięcy na Węgrzech (Eger) nauczyłem się jeśc takie potrawy, że żyletki przy nich sa tępe jak Suski. Ale zawsze gorzej było na drugi dzień. Podziwiam wytrzymałośc Kobiet na ból porodowy - sam tego bez mała doświadczałem ;-)

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lis 2020, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
Wydawało mi się czy ktoś chciał przepis na kimczi?

https://www.youtube.com/watch?v=ieFgXEZgSco

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lis 2020, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3531
Lokalizacja: z tamtąd
Mata słoiczki?

https://www.youtube.com/watch?v=2roW8NZRSEc

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lis 2020, 19:56 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Arend pisze:


Aleś mi smaka narobił :-) Tylko jak w pieczce 180 st. ustawić?

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lis 2020, 22:25 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Mnie również. Tym bardziej, że to stosunkowo proste danie.
Aaa!
Czto eto "pieczka"...?!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 62 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group