forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 23 kwie 2024, 5:50

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 08 gru 2020, 20:28 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4689
Widzę poważne braki w przepisie.

przy kaszy gotowanej w bulionie brakuje czosnku.
Przy pomidorach dla odmiany brakuje odrobiny czosnku.

A bigos można i na szybko, ale taki prawdziwy to tylko w zimę. Bo nie tylko kilka razy gotowany ale najlepiej jeszcze przemrożony na balkonie np.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 gru 2020, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
Ale tego z łodygo?

A ja dziś sobie uwarzyłem płow. Taki prawdziwy z prawdziwej jagnięciny i z prawdziwymi uzbeckimi przyprawami.
Myślałem że będzie na kilka razy ale wpadła siostra z przychówkiem......
i muszę wymyślić coś na jutro

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 gru 2020, 17:24 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Komandor pisze:
Widzę poważne braki w przepisie.

przy kaszy gotowanej w bulionie brakuje czosnku.
Przy pomidorach dla odmiany brakuje odrobiny czosnku.

.


Przy mydle brakuje czosnku, przy zupie na mleku ( z ryżem i czosnkiem), papierze toaletowym, napoleonkach i paście do butów :lol:

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 gru 2020, 11:12 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4689
I to poważne braki som...

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 gru 2020, 5:42 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 20:57
Posty: 1927
Komandor pisze:
I to poważne braki som...



od skośnych se niedźwiedzi sprowadź , jak mało :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 gru 2020, 11:28 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4689
mam. herbatę z niego parze...:P

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 gru 2020, 12:01 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Zrobiłam wczoraj przecieraki według Wojtusiowego przepisu. Akurat smalczyk ze skwareczkami został mi doręczony.

Dodałam tylko czosnku. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 gru 2020, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
a ja dziś sobie zrobiłem kartoflów z konserwo ( znalazłem w pakamerku jeszcze jedne małpe tuszonki mało przeterminowane).
Niestety nie miałem drewków na rozpalenie pod kociołem więc na gazie robiłem,ale i tak fajnie wyszło. No i nie użyłem do smażenia oleju a wytopionej słoninki bo na słonince jest dużo smaczniejsze. A akie kartofelki są naprawdę zajebiście smaczne
https://www.youtube.com/watch?v=Djrwtw90nxs

PS zamiast koncentratu pomidorowego dałem adżykę którą robiłem dwa lata temu i się jeszcze uchowała w trzech słoiczkach
i główkę czochu, bo z czochem lepsze

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 gru 2020, 19:00 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4689
Małpie tuszonki!!!! PYYYYCHA.

Z wołowej makaron na ostro robiłem.

Zagrzewałem małpię w garze a do niej spaghetti. W ten tłuszczyk i sosik. Do tego przecier pomidorowy. Papryka słodka i ostra. I dusiłem na wolnym ogniu od czasu do czasu dolewając odrobinę wody. Jak makaron był tak na ząb to resztę przypraw. Wedle uznania. Adżiki, czy innych ostrości i oczywiście dużo czosnku. Nie musi mieć 55 cm.

Nie ma (i już chyba nie będzie) drugiej tak dobrej mięsnej tuszonki jak małpina wołowa czy wieprzowa. A tak kiedyś na nią klęli.
Ja akurat nie. A jeszcze jedna ale na zimno byla super, Salceson saperski. I słonina z puchy :))))))))))

Rozmarzyłem się ...

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 gru 2020, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
makaron marynarski https://www.youtube.com/watch?v=m7w-sDt7O_M

Zastanawia mnie tylko czemu z wojskowych magazynów wcięło dobre konserwy ( wtym małpę z wołowiną, smalec, słoniny, salcesonik saperski czy wieprzową tuszonkę) a w zamian dali wątpliwej jakości mielonki, i dziwnego smaku dania gotowe.
Przecież wołowa małpa była najlepszym składnikiem ciepłego posiłku w polu. Jakiś wsad skrobiowy ( ziemniaki, ryż kasza) do tego trochę warzyw typu marchew i cebula, sól, pieprz i jak ktoś miał chody to czosnek i obiad się robiło.

A teraz aż przykro bo jak kiedyś mało konserw było złych ( warzywa w solance jedynie chujowe były) tak teraz ciężko o przyzwoitą, a mimo ilości zestawów są one nijakie, Co jest dobre z puszek. Konserwa saperska ( coś w typie starej małpy z tuszonką wieprzową) mielone w auszpiku, groch z mięsem, zupa cebulowa, jarzynowa no i może gulaszowa. No i spagetti i lazania z zestawów tackowanych. Reszte można odpuścić
Ale chuj, jadzie do mnie parę prawdziwych ruskich wołowych tuszonek armijnych, będzie z czym kartofle czy makaron robić

https://www.youtube.com/watch?v=mMd2jFbXSHc
https://www.youtube.com/watch?v=_YBI6L9FQQ4

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group