siedem razy obgotować a wodę wypić. A medycyna chińska z tysiąckurwaletnim doświadczeniem zaleca sproszkowane, surowe opieńki żreć i jakoś stu milionom Chińczyków sie kurwa sodą kałstyczna nie odbija jeno akurat Tobie jednej, wybranej.
Wiesz co Beton..krocze to Ty masz zadbane ale gastroskopie se zrób, nie zaszkodzi.
Tutej masz cytat o opieńkach napisany przez fachowców mykologów.
Cytuj:
Opieńka miodowa ( Armillaria mellea) znana jest wszystkim grzybiarzom ze względu na masowe występowanie. Możliwość zebrania znacznej ilości owocników tego grzyba sprawia, że jest on niezwykle popularny. Opieńki można marynować, zamrażać, kwasić, gotować, smażyć, używać jako składnika sałatek warzywnych itd. Rzadko się je suszy a szkoda bo susz z opieniek nadaje się doskonale do kapusty, bigosu, zup itp. Warto pamiętać, że opieńka na surowo może spowodować zatrucie pokarmowe. To samo dotyczy przypadków kiedy proces obróbki termicznej ( gotowania, smażenia) jest zbyt krótki. Osobiście mogę potwierdzić dwa przypadki zatrucia opieńkami:
Opieńki były kwaszone bez uprzedniego obgotowania.
Ze zmielonych opieniek i jarzyn sporządzono panierowane kotleciki. Pomimo smażenia na tłuszczu doszło do zatrucia pokarmowego ( wymioty, biegunka).
W 100 g świeżych opieniek znajduje się 1-3 g białek, 7,5 g cukru i 0,6 g tłuszczu. Substancji mineralnych w opieńkach jest niewiele; 80 mg fosforu, 0,3 mg wapnia i 32 do 43 mg potasu. Interesujące są natomiast informacje, które w ciągu ostatnich 15 lat uzyskano przy badaniu właściwości wyciągów z tych grzybów. Okazało się, że aktywne wyciągi z opieniek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo ( np. przeciwko staphylokokom i pneumokokom). W wyciągu znajdują się m. in. kwasy proprionowy i masłowy. Pierwsze doświadczenia wykazały, ze wyciągi z opieniek polepszają u zwierząt czynność serca i ukrwienie kończyn i mózgu. W badaniach na myszach zauważono, że uzyskana z tych grzybów substancja – peptydoglukanowa frakcja B - hamuje narastanie nowotworu ( sarkoma S 180). W medycynie chińskiej wyciągi z opieniek stosowano przy leczeniu płuc, wątroby i schorzeń żołądka. Chińczycy produkowali ekstrakty lecznicze także z grzybni opieniek. Prawidłowo stosowane leczenie przy użyciu przetworów z opieńki miodowej zapobiega występowaniu zgagi, przeciwdziała wysychaniu naskórka, pomaga w bólach dolnego odcinka kręgosłupa. Opieńki są także lekiem prewencyjnym w przypadku niektórych chorób oczu ( kurza ślepota) i wpływają pozytywnie na ukrwienie mózgu.
Aha! Dyndaczek to zawoalowana metafora, językowy kurwa środek stylistyczny, określający nie stan fizyczny mych członków ale stosunek do tematu.