forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 29 mar 2024, 7:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 29 kwie 2020, 0:53 
Offline

Rejestracja: 28 kwie 2016, 22:42
Posty: 1247
Ależ...dobry zakwas można właśnie tydzień trzymać w lodówce, jesli nie dłużej:) Koniec zapasu chleba skutecznie przypomni o terminie:) Wtedy wyjmuje się zakwas z hibernacji, on się budzi po paru godzinach, wtedy go dokarmiasz,czekasz kolejnych parę godzin, potem używasz mniej wiecej połowę do chleba. I podkarmiasz nowy na bazie pozostałego - a on ci się odwdzięcza :)I tak w kółko. Ponoć najlepsze zakwasy żyją dziesiątki lat! Legendy krążą o stulenich i starszych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwie 2020, 12:34 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
No to u mnie stałby zapomniany w lodówce przez 100 lat.
A praprawnuki by wywaliły do śmieci, bo bałyby się otworzyć :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwie 2020, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
Wychodzą mi wszystkie rodzaje pieczywa przaśnego. Wychodzą mi wszelkie pieczywa drożdżowe typu pita, naan, lawasz czy langosz. Nie wychodzi mi pieczywo zakwasowe. Czemu, nie wiem

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwie 2020, 17:30 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Może masz zakwasy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwie 2020, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:33
Posty: 9999
Arend pisze:
Wychodzą mi wszystkie rodzaje pieczywa przaśnego. Wychodzą mi wszelkie pieczywa drożdżowe typu pita, naan, lawasz czy langosz. Nie wychodzi mi pieczywo zakwasowe. Czemu, nie wiem


Ryba napisała dlaczego, proporcje dobre podała Nick, 3:1, do pieczywa na zakwasie potrzebny jest zakwas, i to taki stary długo hodowany, inaczej nic z tego, ciasto musi skwaśnieć, dosłownie zepsuć się zanim urośnie, surowe w smaku musi być ohydne, a to kwas nie przetwarza mąkę, inaczej wyjdzie buła nie chleb.
Jest domowy sposób by to obejść, niepopularny, co nieco dziwne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwie 2020, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
a jebał pis, będę żar placki ;P
a tu specyficzny specyfik

https://www.youtube.com/watch?v=pwPZCFJs49o

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwie 2020, 11:39 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
older pisze:
Ją też obrobiłeś w woku? :)

No nie, w wannie :-)

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 kwie 2020, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
Kołdunków mnie się zachciało
wyszły kołduniska

Obrazek

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 maja 2020, 10:36 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Obrazek

Obiadek: vege kolonka koszerna w warzywach zapiekana w piecu (kliknij 2 razy w zdjęcie a zobaczysz większe)

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 maja 2020, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 17:33
Posty: 9999
Bardzo ładnie, dałbym więcej warzyw, bo lubię, ale golonka bajka!

U mnie dziś Wielkanoc, nieco spóźniona.
Tak się zastanawiam, może przyspieszyć choinkę i nowy rok, lipiec będzie jak znalazł.
Do października, znów kwarantanny i zakazy, może niegłupi pomysł?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 60 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group