forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 04 maja 2024, 10:17

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 20 lut 2019, 14:09 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Czarna_Mańka pisze:

Cze Parafek!

Parafek ? daj przepis na prawdziwe, białoruskie bliny


No to ciotczyny przepis (bliny białowieskie) voile:
4 żłótki od kurzyczych jajców rozbełtujemy z 2 łyżkami miodu na kogiel magiel, potem do michy to wlewamy, dodajemy maślanki albo kwaśnego rozbełtanego mleka ciepłego nieco, 1/2 paczki drożdży (takiej małwej), , szczyptę soli coś z pół łyżeczki od kawy. Wszystko miąchamy na jednolitą masę i zostawiamy w ciepełku na godzinę jakąś. A potem na dużej patelce pół kostki masła rozgrzewamy i sruuuu... kładziemy szybciutko placki wielkości placków. Jak się zarumienią to piredut na drugą stronę. A potem to na tariełku i żreć z dżemem z czarnej porzeczki, jagód a można i np. z sosem grzybowym (jak se stryjenka winszuje).

Guten apetit!
/w piętek robię bo będę miał fajowego gościa, a właściwie gościnę/

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2019, 14:53 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Kurwa!
Nie zapomniałeś czegoś.......?!
To monki się do tego nie daje......?!
Jak te rozbełtane jeje z mlekiem rozprowadzisz, to to bedzie rzadkie jak gówno niemowlęcia....... :o
Czuję tu jakieś oszustwo........ :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2019, 15:10 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Bez mąki to się robi?
Co prawda zdarzyło mi się kiedyś upiec spód biszkoptowy pod szarlotkie, do którego przez roztargnienie nie dodałam mąki.
I nawet dobry wyszedł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2019, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 21:29
Posty: 3960
Lokalizacja: 5 księżyc Saturna
Dodaje się mąkę, ale ta pierdoła Parafek zapomniał napisać. :mrgreen:

http://niebonatalerzu.pl/2015/10/bliny- ... bliny.html

Ten przepis jest z dodatkiem zakwasu:

https://gotovim-doma.ru/forum/viewtopic ... 79&t=31823

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2019, 15:36 
Do tej pory myślałam, że bliny to takie kluski coś w rodzaju kartaczy.. :D


Na górę
  
 
Post: 20 lut 2019, 15:38 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Nie.......to takie "naleśniki"/"placki"...... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2019, 15:58 
Wydaję się mnię, żę brakuję kawioró!!!

Obrazek

Składniki
250 g mąki pszennej
125 g mąki gryczanej
2 jajka
50 g stopionego masła
1,5 szkl ciepłego mleka
25 g drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
*Dodatki: *

kwaśna śmietana
plastry łososia wędzonego
koperek
kawior
Przepis
Ze świeżych drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, cukru i połowy ilości mąki pszennej przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy drożdży suszonych, wymieszać od razu z pozostałymi suchymi składnikami.

Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę. Po wyrośnięciu rozczynu, wymieszać go z pozostałą mąką, ciepłym mlekiem, wystudzonym masłem oraz żółtkami. Dodać sól, a na końcu ubite białka. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i chochlą nakładać małe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. W trakcie gdy smażymy bliny, gotowe placki można w tym czasie przekładać do lekko ciepłego piekarnika lub układać na ciepłym talerzu przykryte folią.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami wędzonego łososia, opcjonalnie też kawiorem i koperkiem.

Oczywiście z duzym kieliszkiem nalewki ze smorodiny.
Ostatnio tak ucztowałem.


Na górę
  
 
Post: 20 lut 2019, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3535
Lokalizacja: z tamtąd
st1111 pisze:
Coś Pan dzisiaj bez apetytu.



grypę leczę

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2019, 18:11 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
stary praktyk pisze:
Kurwa!
Nie zapomniałeś czegoś.......?!
To monki się do tego nie daje......?!
Jak te rozbełtane jeje z mlekiem rozprowadzisz, to to bedzie rzadkie jak gówno niemowlęcia....... :o
Czuję tu jakieś oszustwo........ :roll:

Kurwa!!! O monce zapomniałem w mordę misia! Monki cóś z kubek taki półlitrowy, ale dodawać pomalusiu aby kitu nie zrobić.
DZięki Stary! :D

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lut 2019, 18:13 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
anioł tasmański pisze:
Dodaje się mąkę, ale ta pierdoła Parafek zapomniał napisać. :mrgreen:

http://niebonatalerzu.pl/2015/10/bliny- ... bliny.html

Ten przepis jest z dodatkiem zakwasu:

https://gotovim-doma.ru/forum/viewtopic ... 79&t=31823

Obrazek

To naleśniki Aniołka, a nie bliny! Older pokazuje mororless bliky, mówiłem, że takie mają być jak bliny, no placki :-)

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group