forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 28 mar 2024, 16:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 12 paź 2020, 8:25 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Nad płonącym napalmem to się befsztyki robi ;-)

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2020, 12:37 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
Boczek po puszczańsku:
Zaczynamy od wyboru słoików - muszą być nie za szerokie (~ 5 cm)i w miarę długie (na szerokość boczku)
- boczek bez kostków kroimy na szerokość słoika (kroimy kurwa w poprzek) - aha, nie odcinamy SKÓRKI!!!
- nacieramy nieco solą i przyprawami, jakimi sobie stryjenka winszuje - ja używam pieprz czarny grubo tłuczony, takowyż pieprz syczuański, kurkumę, garam masala, czosnek zmiażdżony. Oczywiście każdy kawałek inną przyprawą! Pozypujemy boczusiek ziołami prowansalskimi, tymiankiem, bazylką czy lubczykiem.
- na siłę wrażamy boczek do słoików (tak aby malo miejsca zostało, a najlepiej nic miejsca
- słoiki zakręcamy (nic kurwa więcej nie dodawać! żadnej wody!)
- słoiki wstawiamy do gara wypełnionego wodą pod przykrywkę (słoika) i gotujemy 3 godziny uzupełniając po drodze wodę. Woda ma to do siebie że paruje.
- i zostawiamy tak do jutra, a jutro gotujemy następną godzinkę.
Potem słoiczki ostygną, i są gotowe do konsumpcji. Można rozsmarowywać (tak, rozsmarowywać) na chlebie, jeść palcyma pod wódki albo w innej formie.
Trwałość jakieś 2 lata.

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2020, 14:29 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4687
a przepraszam każdy kawałek innymi przyprawami wzdłuż czy w poprzek? :lol:

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2020, 14:37 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Naopkoło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2020, 19:20 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
O!!! I to inteligenta odpowiedź :-)

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 paź 2020, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
a jak trzeciego dnia jeszcze godzinkę pogotujesz to nawet 5 latek trwałości będzie. i to z palcem w dupie. Jakiś czas temu w śpiżarce znalazłem słoik kaszaneczki robionej w 2012 i była jadalna. Znaczy po zjedzeniu poza przeżarciem nie było żadnych sensacji.

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 paź 2020, 9:41 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
:D :D :D

Ostatnio znalazłem opieńki w ocecie z 2008 r. Zjadłem 2 słoiki i były pycha! A na dodatek jeszcze żyję :lol:

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 paź 2020, 11:49 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Arend pisze:
a jak trzeciego dnia jeszcze godzinkę pogotujesz to nawet 5 latek trwałości będzie. i to z palcem w dupie. Jakiś czas temu w śpiżarce znalazłem słoik kaszaneczki robionej w 2012 i była jadalna. Znaczy po zjedzeniu poza przeżarciem nie było żadnych sensacji.


Ciebie - jak widać - nic nie zabije.
Nawet miny. Więc co tu gadać o jakichś gupich przetworach.... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 paź 2020, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
Smażone ziemniaczki z boczkiem i cebulą ( w oryginale жареная картошка с беконом и луком). Wychodzą bezproblemowo i na ognisku.

Co potrzeba ( proporcje jednoosobowe):

-patelni albo garnka z pokrywką

- łyżki smalcu

- 1 lub 2 cebule

- kilku ziemniaków ( w zależności od spustu)

- kawałka wędzonego boczku

- czosnku w zależności od upodobań

- przypraw też jakich kto lubi ( ja używam chmeli suneli i cząbru) oraz soli i pieprzu

Cebulę i boczek trzeba pokroić w kostkę, przesmażyć na smalcu. Jak zaczną łapać kolorek dosypać na patelkę pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć aż się przyrumienią, przemieszać i dalej czekać aż się z drugiej strony zrumienią. Teraz pora na czosnek i przyprawy. Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie i dusić aż ziemniaki zmiękną. W razie czego można podlać troszką wody.

Najlepszym dodatkiem jest do tego zimny kefir ( albo mleko zsiadłe) i jajko sadzone.

Smacznego



Obrazek

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 paź 2020, 13:37 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4687
Łychowidelec z niezbędnika?

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 58 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group