forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 24 kwie 2024, 9:41

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 17 gru 2017, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6422
Lokalizacja: Mokolodi - Okavango
Obrazek

" Przeproś mitomanie panią Magdalenę Ogórek! " :lol:




*zjadłem literkę

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Ostatnio zmieniony 17 gru 2017, 12:03 przez stanax, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2014, 16:51
Posty: 4286
Ogórek w streczu, jprdl :lol: :lol:
Doktor Ogórek cnot wszelakich swietojebliwych w domu owija sie w kondomy.

_________________
Ave Seitan!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 12:47 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8006
Stasiek chyba tego nie je.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
jak dla mnie to możeta i mieloną tekturę żreć :mrgreen:

Obrazek

https://www.facebook.com/wojtekarend.ma ... 427253376/

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 15:33 
wursty wyglądają dobrze


Załączniki:
00000003.jpg
00000003.jpg [ 101.59 KiB | Przeglądany 2942 razy ]
Na górę
  
 
Post: 17 gru 2017, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 wrz 2014, 13:22
Posty: 458
Lokalizacja: tam gdzie się wpenetruję
Orzeszki na święta.
Pradziadek "Miodek" kupuje 1kg dużych jasnych i nie zabłoconych orzechów włoskich, jeszcze w skorupach. Koniecznie tuż przed świętami bo wcześniej to orzechy rodzina może zeżreć tłukąc skorupy młotkiem w nieużyteczny drobny mak, albo zjełczeją, albo zapomni, że kupił i nieekonomicznie kupi drugi raz to samo. Orzechy muszą być duże bo wtedy mają delikatną skorupę więc łatwo i równo rozłupują się na pół oraz pięknie się "drylują" do czysta na " nibypółkule mózgowe" czyli nie rozdrabniając zbytnio jadalnej zawartości. Jadalną, zbędną a wydłubaną zawartość można zmielić i zalać spirytusem z miodem; lub ugotować i zmiksować z miodem natychmiast zżerając słodkawą breję zapijaną wódeczką albo oddać prababci na zmarnowanie do świątecznych słodyczy i ciast.

Technika rozłupywania skorupy orzecha na równe połowy.
Bierzemy deskę do krojenia i długi szeroki nóż z ostrym czubatym końcem. Orzech kładziemy na desce przytrzymując jedną ręką a drugą ręką z góry przykładamy, wciskamy, ewentualnie wbijamy w ciemniejszy koniec skorupy tj. tam gdzie na linii łączenia połówek skorupy brak twardego zrośnięcia skorupy i jest ciasna szparka zakamuflowana ciemnymi uschniętymi włóknami. Po wsadzeniu noża do końca przekręcamy lekko ostrze względem szparki i linii łączenia (zrośnięcia) połówek skorupy aby rozłupać go na dwie równe części. Zręcznie, nie rozdrabniając zbytnio wyłuskujemy co jadalne i wykładamy do salaterki, Wnętrze połówek skorupy czyścimy z przerostów, po czym składamy je do kupy opasując gumką recepturką aby połówki pasujące kompletnie do siebie nie pomieszały się z pozostałymi kompletami.

Koszty
Wypadało by mieć co najmniej 20 kompletów do środka których wkładamy monety stosownie do wieku i zapotrzebowania prawnuczka na inwestycje w zabawki. Nie wkładamy banknotów bo wnuczek po kilku rozbitych młotkiem orzechach, te które nie brzęczą w środku monetą kwalifikuje jako zepsute i wyrzuca do śmieci albo kopie po meble butem. Smarujemy klejem vikol lub podobnym krawędzie łączenia skorupek i pozostawiamy 10 minut aby klej nieco zgęstniał i odparował rozpuszczalnik, po czym składamy je ponownie razem i ściskamy gumką recepturką na 24 godziny. Tak nadziane "orzeszki" mieszamy z resztą nie wypatroszonych i pakujemy w torbę prezentową aby był w tym element loterii i niespodziankowości.
Zboczeńcy i normalni geje, jeśli nie mogą się powstrzymać, mogą barwić skorupy złotym i srebrnym i różowym spray'em.

Prońcie panie w łoże nie utykamy suweniru pod choinką, tylko oczywiście wręczamy osobiście razem z młotkiem lub inszym wyrafinowanym przyrządem do łupania. Niech prawnuczek wie, że nie mikołaj tylko pradziadek szykuje mu spadek.

Skutki uboczne.
-Mama, kupmy duży samochód, taki jak dziadek bo ten nasz jest mały.
-Ale nie mamy tyle pieniędzy.
To,nic dziadek Miodek da nam orzeszki, to kupimy.

_________________
link; A żeby ci nie stawał wytryskiem nazbyt szybki, któren wycinasz z postów soczyste jędrne cipki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 16:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
Widzisz Wezyr, jak nie będziesz regularnie ruchał, to też Ci sie tak porobi jak Jurkowi i będziesz sklejał orzeszki .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 16:35 
Hornet pisze:
Zaś Mariuszek zabłyszczałeś kulinarnie, mój Ty orle, sokole, Herosie.


:lol: :lol:
Mój Ty sardoniczny przyjacielu wbijający z uśmiechem szpileczki ku uciesze gawiedzi. :lol:
Powiem tak, niemoto, przypomnij mi proszę SWÓJ przepis na schab w soli i cukrze. I opisz gawiedzi jaką rolę spełnia sól i cukier w tymże przepisie.
Wiesz, ten co to zasypuje się schabik cukrem, a potem solą na 24 h. :lol:

A po tych radosnych elukubracjach :lol: wskaż mi, gdzie popełniłem błąd w moim tekście
polar pisze:
Dokładnie.
W wyniku reakcji spalania wydziela się wilgoć.
Mięso peklujesz żeby wyciągnąć wodę/wilgoć.
Mały przepływ dymu,brak odpowiedniej wentylacji powoduje kumulację wilgoci w wędzarni i wymusza zjawisko osmozy.
Oczywiście moim zdaniem. ;)

Bogusiu. ;)

Obrazek

P.S.
Jakbyś zapomniał przepisu, poproś Wielkiego Archiwizatora. On ma wszystkie nasze posty. :lol:


Na górę
  
 
Post: 17 gru 2017, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
Akurat schabik to nie było peklowanie misiu ale jedna z metod osmoaktywnych i próżno nie tryumfuj emotkami, bos ociemniały mĘtalnie


Masz tutaj słowo naukowca, speca od utrwalania żywności, ja sie z Tobo Mariuszek dłużej pierdolił nie bede :lol:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 3VX1I8j1yF

Cytuj:
a) Utrwalanie przez solenie.
Konserwujące działanie dużej ilości soli kuchennej (12-16%) polega na silnym
odwodnieniu środowiska oraz samych komórek drobnoustrojów, związanym ze wzrostem
ciśnienia osmotycznego w komórce, co uniemożliwia rozwój mikroflory.
b) Utrwalanie przez zwiększenie koncentracji cukru.
Koncentracja cukru powyżej 60% powoduje bardzo duże zwiększenie ciśnienia
osmotycznego i działa odwadniająco na komórki drobnoustrojów (podobnie jak solenie).
Dodatek cukru do żywności w ilości zapewniającej jego stężenie 25-35% w środowisku
wodnym skutecznie hamuje rozwój większości bakterii, natomiast aby zahamować rozwój
drożdży trzeba zwiększyć stężenie cukru do 65%, a w przypadku pleśni nawet do ok. 75-
80%. Dlatego produkty w rodzaju marmolad lub marmoladek, zawierające zwykle 55-
65% cukru, wymagają obsuszenia (powstania suchej skórki na powierzchni),
co uniemożliwia powierzchniowy rozwój pleśni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 gru 2017, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2016, 9:00
Posty: 2527
I nie mieszaj peklowania z konserwacją mięs spsobami innemi niz jedyne Ci znane wędzenie, Misiu, bo zaspawam w zęzie i na chuj Ci to Mariuszek.
Przeczytaj ten cały PDF i nie zawracaj dupy, bo testuje próżniowa pakowarkę do mięs osmotycznie pozbawionych wilgoci. :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 72 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group