forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 28 mar 2024, 21:42

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 02 lip 2020, 12:16 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2014, 8:29
Posty: 638
Ja tak właśnie używam ususzonych i zmielonych kani. Już chyba trzeci rok kani jest tyle, że można poeksperymentować. Sos do gołąbków super, tym bardziej, że nie cierpię pomidorowego. Flaczki z kani też pyszne. Już się pokazują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lip 2020, 12:18 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Kania to cudo grzyb.
Flaczki, no i oczywiście schabowe z kani, mniam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lip 2020, 12:22 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2014, 8:29
Posty: 638
Ja grzybiarz jestem. Odkąd zlikwidowałem piec węglowy, używam suszarek elektrycznych. Mam ich cztery i czasami przydałyby się jeszcze ze dwie:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lip 2020, 13:49 
Offline

Rejestracja: 11 gru 2018, 16:59
Posty: 4687
A po co kupować grzybnie?

https://www.youtube.com/watch?v=UXPGt3bNAPU

https://www.youtube.com/watch?v=1HJuvcMlPNA

https://www.youtube.com/watch?v=MIGq8plAhvU

Kiedyś sprawdziłem i wylałem w lesie w swoich miejscach. Faktycznie działa.

Ale straszne wali smrodem z tego zacieru

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lip 2020, 16:48 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
O! to, to......o tym "patencie wspominałem !
Stary, może być robaczywy prawdziwek, trochę drożdży i .....pełno prawdziwków wokół domu bez setek kilometrów w poszukiwaniu miejscówek po lasach. Najbardziej w tym "przepisie " spodobała mi się podpowiedź: - aby włączyć ręczny mikser na wolne obroty. :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 lip 2020, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
Wieta jak ugocić chili con carne. Pewnie wieta, a jak nie to se wygoglujta. I ugotujta. A do ugoconego dodajta połowe jego objętości ugoconego i odartego ze skórki bobu. Wymieszajta i jedzta. Można w tortili, można w naleśniku, można ze ryżą. ale ja lubię z kaszą gryczaną, kleksem wsiowej śmietany od dziada i posypane taką cebulką chrupiąco uprażoną i szczyptą chmeli suneli......

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2020, 12:53 
Offline

Rejestracja: 10 wrz 2014, 8:29
Posty: 638
stary praktyk pisze:
O! to, to......o tym "patencie wspominałem !
Stary, może być robaczywy prawdziwek, trochę drożdży i .....pełno prawdziwków wokół domu bez setek kilometrów w poszukiwaniu miejscówek po lasach. Najbardziej w tym "przepisie " spodobała mi się podpowiedź: - aby włączyć ręczny mikser na wolne obroty. :lol:

Prachtyku, kusi mnie taki sposób uprawy "prawych". Jeśli już zbierałeś je z takiego wysypu, to czy suszony grzyb nie "zalatuje" drożdżami? I pytanie number cwaj: ile cza czekać na pierwsze grzyby od wylania mikstury?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2020, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3522
Lokalizacja: z tamtąd
Słuchajta ludziki, ma ktoś jakiś namiar gdzie można kupić raki?
Zachciało mi się raków w koperku i zupy rakowej

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2020, 16:07 
Offline

Rejestracja: 04 wrz 2014, 19:45
Posty: 2943
Chyba musisz sobie nałapać.

Jeszcze przed paroma laty moje chłopaki w Świdrze łapali, ale były za małe, zeby coś z nich zrobić. (raki, nie chłopaki). A tak ze 30 lat temu wysłałabym Cię do Kameralnej, tej meliniarskiej.
Tam raki były specjalnością zakłau, i lataliśmy na nie stale.
Mamy brudne wody, ot co.

Stop, głupia babo. Sprawdź zanim napiszesz!

Znalazłam takie cuś:

http://my-food.pl/pl/raki-cale-surowe-z ... ej-wodzie/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lip 2020, 16:56 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Może ja jeszcze parę słów w sprawie raków:
Rację ma Nicki pisząc, że kłopot z rakami wynika z brudnej wody. Ale to nie jedyny powód:
Chodzi o tzw. "dżumę raczą" - chorobę a właściwie nawet epidemię która parędziesiąt lat wstecz zniszczyła omal 99% populacji naszego raka szlachetnego. W jego miejsce próbowano introdukować raka amerykańskiego, który jest odporny na tę chorobę i owszem, udało się z tym, że rak amerykański jest mały, drobny i do ......nie podobny. Owszem, da się go zjeść na upartego ale to robota dla cierpliwych. Zdaje za to egzamin jako przynęta na węgorza i lina.
Tym czasem, od jakiegoś czasu, są próby reintrodukcji naszego raka szlachetnego do niektórych zbiorników w miarę czystych jednak prawdopodobnie miejsca te są chronione tajemnicą a i sam rak jest w tej chwili pod ścisłą ochroną i połów podlega karze grzywny.
Swego czasu, gdy wracałem ze Szczecina do domu, zatrzymywałem sie w Poznaniu, - robiłem sobie antrakt w podróży, - z trzech powodów:
Po pierwsze, miałem tam bliską rodzinę, z reguły akurat odbywały się Targi a po tzrecie, w okolicach " okrąglaka" - była restauracja, w której podawano raki i zupę rakową. Ludzieeeee! - co to była za zupa. Niestety, nie pamiętam już nazwy tej restauracji ale jak znam życie, dziś możesz tam dostać kebab albo coś równie, - kurwa, - obrzydliwego. Aaa! - na przeciwko ale przy tej samej ulicy był kolejny bar, gdzie podawano golonko "po bawarsku" .........ale co ja Wam będę opowiadał ?! Tam trzeba było wejść i zjeść . W każdym innym przypadku będzie to jak opowiadanie o pierwszym seksie...... ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group