forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 24 kwie 2024, 17:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164 ... 1395  Następna
Autor Wiadomość
Post: 20 mar 2019, 10:20 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8006
Jako że owielbiam różne duszone liście, wymyśliłam sobie na swój użytek
(a może i Wasz) taki zestaw do mięsa, albo ziemniactwa i mięsa:
Do garnka wrzucam kawał pora w plasterki, albo małą cebulę.
Dodaję pokrojoną drobno kapustę pekińską, kiedy ta będzie miętka, wrzucam cukinię w kawałkach i pokrojoną sałatę lodową (tak pół łebka.
Dusi się to wszystko w małej ilości wody (na końcu żeby nie odlewać, bo po co) i kapce oliwy lub kawałku masła.
Sól, trochę cukru, pieprz jak kto lubi ostrzejsze.
Na dwie sztuki spożywających wystarczy pół pekińskiej, pół lodowej i jedna mała cukinia.
Mniam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2019, 13:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 wrz 2014, 23:08
Posty: 3532
Lokalizacja: z tamtąd
culinia i inne kabaczki i bakłażany to poturczeńska trucizna której słowianin nawet kijem nie powinien tykać ;P tak jak i ta no............ ( jak po waszemu się endywia nazywa)


;P

_________________
Lubię ludzi tak, jak herbatę.
W torbie i w gorącej wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2019, 14:17 
Nie jadłeś zapewne melitzany.Bakłażany są O. K.
Otóż, należy opalić, upiec lub zgrillować to fioletowe warzywo. Nastepnie jak już miękkie
rozdziabać z czosnkiem oraz pietruszką naciową pokrojoną drobno i cytrynowym sokiem, pieprz i sól do smaku.
Spróbuj - niezłe jest.
Do kazdego miesa.


Na górę
  
 
Post: 20 mar 2019, 14:23 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8006
Arend pisze:
culinia i inne kabaczki i bakłażany to poturczeńska trucizna której słowianin nawet kijem nie powinien tykać ;P tak jak i ta no............ ( jak po waszemu się endywia nazywa)
;P

No masz babo, zostałaś zwyzywana zamiast zachwytów. :lol: :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2019, 14:49 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 10656
Lokalizacja: Czestochowa.
Czego się dziwisz...........wy jadacie takie rzeczy, po których normalny chłop pożył by.........no! - może pół roku....... :roll:
Gdybym ja pozwolił mojej Eli gotować dla mnie, to mnie by już nie było..... :o
Ona co dziennie jadła ryż na mleku albo płatki........ :o ....w dodatku posypując toto cymanonem....!
A na widok golonki dostawała wysypki co było dziwne............no i skończyła jak skończyła.Kiedyś jak przyniosła do domu takie fioletowe a potem żółte, - musiałem podjąć decyzję i wydałem ustawę zakazującą zwłóczenia tych bakłażanów czy cukinii czy inszych a podobnych świństw........dopuszczałem jedynie szpinak..... :oops:

Dziś mam schaboszczaka z suróweczką a na jutro zalewajka na białej kiełbasce.........!
Dlatego mam się dobrze i będę ciągnął do 90-ki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2019, 15:20 
Offline

Rejestracja: 02 wrz 2014, 17:32
Posty: 8006
Do tych liści miałam golonkę w siatce, już nie przesadzajcie, ja bez mięsa i ryp też bym nie ujechała,
ale liście są dobre, z wytaminami i różnym podobnym świństwem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2019, 15:24 
Ja po prostu lubię urozmaicone posiłki, dobre wino i ankohol różny, a i chleby różnych nacji smakowite lubię...
Nie cierpie monotonii: mieso, kartofle, kapusta... - i już. A idź... :)


Na górę
  
 
Post: 20 mar 2019, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lip 2016, 18:59
Posty: 17117
Cukinie lubię i w ogóle wszelkie warzywo - oby z mięskiem. Latem, czyli wtedy, kiedy obfitość tego mamy żarłbym na okrągło. Zresztą wiele z tego sam uprawiam w ogrodzie. Kalafior, kapustkę, cukinię, sałatę wszelkiej maści. Do tego pomidor, ogórek. Prócz satysfakcji, że sam to jeszcze wiem co jem, bo nawozów nie sypię. Ino gnój i kompościk.

_________________
Aby długo i szczęśliwie żyć, oddychaj przez nos i miej zamknięte usta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2019, 18:17 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
maerose pisze:
Do tych liści miałam golonkę w siatce, już nie przesadzajcie, ja bez mięsa i ryp też bym nie ujechała,
ale liście są dobre, z wytaminami i różnym podobnym świństwem.

Z ryp najlepsze są rypanie i walenie :lol:

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2019, 18:20 
Offline

Rejestracja: 14 cze 2016, 11:06
Posty: 2533
older pisze:
Ja po prostu lubię urozmaicone posiłki, dobre wino i ankohol różny, a i chleby różnych nacji smakowite lubię...
Nie cierpie monotonii: mieso, kartofle, kapusta... - i już. A idź... :)

Ooooo to siem rozbiega! Golonaczka, czasami bigosik, może być kalaryferek na masełku dla urozmaicenia. I nieco dobrego tronku. Dzisiaj nadal pieczęć (już końcówka) ale za to z duszoną kapystą z wędzonką i brukseką w sosie lekko czosnkowym. I siontka :D

_________________
Nic nie jest takie, jakim to widzimy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13945 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164 ... 1395  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 62 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group