Panie Stary, Pański ogląd tego problemu jest infantylny, Pan jest idiotą, zawęża problem do sfery społecznej, w której to występują niejako „naturalnie” pasożytnicze tendencje cwaniactwa, a przyczyna jest poza sferą społecznych czynników, jest to, kolejny globalny rabunek ludzkości przez kapitał światowy, w którym biorą udział kapitalistyczne rządy na rzecz interesu kapitału światowego. Przy niezmiennej cenie wytwarzania energii za prąd, płaci Pan dzisiaj dwa do trzech razy więcej, niż dwie dekady temu, a to dlatego, że tak wiele kosztuje wielka troska kapitału światowego o ratowanie klimatu Ziemi i dla tej nowej rabunkowej ceny potrzebne jest kłamstwo o ociepleniu klimatu spowodowanego przemysłową emisją CO2, jako i wiele podobnych kłamstw w innych dziedzinach.
W XIX wieku i pierwszej połowie XX-go, okresie największego rozwoju intelektualnego, a i powszechnego szacunku dla intelektu, Pan zwracałby się do mnie – Szanowny Panie Barycki – a ja poklepując Pana łagodnie po główce mówiłbym do Pana – ucz się Jasiu, ucz. Dzisiaj, kapitał światowy przy użyciu wszystkich dostępnych mu narzędzi wykreował taką świadomość w pospólstwie, a właściwiej powiedzieć by było, że zlikwidował świadomość i teraz Pan absolutnie pewien swoich racji może mówić do mnie – ucz się Jasiu, ucz. Jednak, Panie Stary, nie ma na świecie niczego bardziej upartego od rzeczywistości i to ona dokona weryfikacji, w tym i rzeczywistości historycznej Stalina, a śmiecie wymiecie.
Adam Barycki
|