forum.nie.com.pl
http://forum.nie.com.pl/

pieprzenie
http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=100
Strona 33 z 44

Autor:  stary praktyk [ 01 sty 2017, 15:01 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

Kurde! - dobre to wino...........!
Ide se jeszcze pół szklaneczki nalać i jakąś drzemke uskutecznić.......!
Ciao!
Za godzinkę będę......!Yyyyp!
Dobre to wino.......!

Autor:  Parafon [ 01 sty 2017, 17:08 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

No zmondrzał człek.... :lol:

Autor:  Adik77 [ 11 sty 2017, 13:18 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

Nie zmondrzał - toż to nie jest wino nawet, "wina" mołdawskie tego typu dobrze recenzuje Winicjatywa (co prawda w tem wypadku nie chodzi stricte o ten właśnie produkt, ale te trunki mołdawsko-biedronkowe wszystkie właśnie są tej klasy:"Produktem fermentacji były tu głównie ziemniaki ze sporym dodatkiem cukru, benzyny, za to niewielkim – winogron. Chemiczny posmak przejdzie do annałów winiarskiej hańby. Trzeba przyznać, że kompozycja tego wina jest mistrzowska – żaden element nie dominuje nad innymi, wszystkie uzupełniają się spójnie. Niektórzy się obruszają, gdy nazywam Mołdawię producentem najgorszych win na polskim rynku".

Autor:  Parafon [ 11 sty 2017, 14:12 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

Trzeba kupować nie w Pierdonce, tylko wyspecjalizowanych sklepach :D Zresztą ja wina sam sobie robię i siem nimi delektuję czasami nawet w towarzystwie. Ostatnim hitem jest (a raczej było) wino z moich winogron i z czarnego bzu. Winogrona czarne, takie wsiowe, bez też lokalny, ale tronek wyszedł znamienity :D W Przyszłym roku stawiam na winogrona i czarny bez (jak obrodzą). Na razie jeszcze jest kilka bukłaczków calvadosa.

Autor:  stary praktyk [ 11 sty 2017, 17:00 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

Adik77 pisze:
Nie zmondrzał - toż to nie jest wino nawet, "wina" mołdawskie tego typu dobrze recenzuje Winicjatywa (co prawda w tem wypadku nie chodzi stricte o ten właśnie produkt, ale te trunki mołdawsko-biedronkowe wszystkie właśnie są tej klasy:"Produktem fermentacji były tu głównie ziemniaki ze sporym dodatkiem cukru, benzyny, za to niewielkim – winogron. Chemiczny posmak przejdzie do annałów winiarskiej hańby. Trzeba przyznać, że kompozycja tego wina jest mistrzowska – żaden element nie dominuje nad innymi, wszystkie uzupełniają się spójnie. Niektórzy się obruszają, gdy nazywam Mołdawię producentem najgorszych win na polskim rynku".


Chuja się Adik zna.
Sprawdziłem; - nie pali się.......znaczy, benzyny w tym nie ma.
Może jakaś cięższa frakcja oleju ale na bank benzyny nie ma. :?
I kwasu akumulatorowego też nie ma jak w Winie m-ki Wino.
Poza tym jest dobre.
Swego czasu intensywnie wyrabiałem wspaniały napój pod tytułem "Smorodinka".....
Hornet wie, co to ale mi ostatnio źródło ze szpirytusem wyschło a kupować badziewia nie chcę.
Słyszałem, że komuś paliwo rakietowe sprzedali więc nie rydzykuję. :oops:
Wolę Mołdawskie...............

Autor:  Parafon [ 12 sty 2017, 10:46 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

Smorodinka jest dobra - wchodzi jak złoto. Tylko porzeczki najlepsze są jak juz "przedojżeją". Dwie wiosny temu zrobiłem parę buteleczek - i nie na paliwie do rakiet ale czytstym, żywym puszczańskim tronku :D W zeszłym roku porzeczek czarnych nie było - żadnych prawie nie było. Ino jabłka i winogrona obrodziły.
Można tez klasyczne wino robić, ale jakoś mi nie podchodzi - za ciężkie. Ale to kwestia gustu.

Autor:  kanakk [ 15 sty 2017, 1:35 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

Parafon pisze:
Trzeba kupować nie w Pierdonce, tylko wyspecjalizowanych sklepach :D Zresztą ja wina sam sobie robię i siem nimi delektuję czasami nawet w towarzystwie. Ostatnim hitem jest (a raczej było) wino z moich winogron i z czarnego bzu. Winogrona czarne, takie wsiowe, bez też lokalny, ale tronek wyszedł znamienity :D W Przyszłym roku stawiam na winogrona i czarny bez (jak obrodzą). Na razie jeszcze jest kilka bukłaczków calvadosa.



nie zapomnij z puszczy jeżyn przywlec i dodać , a jak rózna pora dojrzewania to nastaw na sok te jeżyny a potem sok dolej do wina .........................i czarnej porzeczki by sie zdało i jeszcze..............slifków wegirskich troche ......................i duuuuży balon

Autor:  stary praktyk [ 15 sty 2017, 9:49 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

Kanak przestań bom się obślinił jak jakie niemowle........ ;)
Wie, - kurwa, - co dobre........ani byś się spodziewał............ :lol:

Autor:  Parafon [ 15 sty 2017, 16:01 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

kanakk pisze:
Parafon pisze:
Trzeba kupować nie w Pierdonce, tylko wyspecjalizowanych sklepach :D Zresztą ja wina sam sobie robię i siem nimi delektuję czasami nawet w towarzystwie. Ostatnim hitem jest (a raczej było) wino z moich winogron i z czarnego bzu. Winogrona czarne, takie wsiowe, bez też lokalny, ale tronek wyszedł znamienity :D W Przyszłym roku stawiam na winogrona i czarny bez (jak obrodzą). Na razie jeszcze jest kilka bukłaczków calvadosa.



nie zapomnij z puszczy jeżyn przywlec i dodać , a jak rózna pora dojrzewania to nastaw na sok te jeżyny a potem sok dolej do wina .........................i czarnej porzeczki by sie zdało i jeszcze..............slifków wegirskich troche ......................i duuuuży balon

A po co z puszchcz? cały warsztat obrosły malinojerzyny (albo odwrotnie) i to będzie napitek słuszny, a wiesz, daleko nie mam :D
A zbieranie jerzyn w Puszczy to jak bzykanie jeżozwierza - ani przyjemnie, anie bezpieczne na i tak cały pokłuty będziesz :-)

Autor:  kanakk [ 16 sty 2017, 2:14 ]
Tytuł:  Re: pieprzenie

stary praktyk pisze:
Kanak przestań bom się obślinił jak jakie niemowle........ ;)
Wie, - kurwa, - co dobre........ani byś się spodziewał............ :lol:



wiem stary pryku , wiem ....
czy lata ojcu z piwniczki na działce wybierałem to winko ...... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

skład- własne winne grono , jeżyny z miedzy i łąki nad stawem , czarny bez (złamany płot u somsiada) czarna pożeczka własna z ogródka , kolorowa w przeciwieństwie wcale nie obrodziła, no i dwa wiadra sliwek zajebane u chłopa na polu , bo jemu sie schylic nie chciało...

no i mam takom sprytnom maszynke do mielenia , co mionższ na jedn ą strone a suche na druga wywala, a potem balon słoneczko na tarasie o dobra temperatura jesienią .......

Strona 33 z 44 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/