forum.nie.com.pl http://forum.nie.com.pl/ |
|
pieprzenie http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=100 |
Strona 33 z 44 |
Autor: | stary praktyk [ 01 sty 2017, 15:01 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
Kurde! - dobre to wino...........! Ide se jeszcze pół szklaneczki nalać i jakąś drzemke uskutecznić.......! Ciao! Za godzinkę będę......!Yyyyp! Dobre to wino.......! |
Autor: | Parafon [ 01 sty 2017, 17:08 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
No zmondrzał człek.... |
Autor: | Adik77 [ 11 sty 2017, 13:18 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
Nie zmondrzał - toż to nie jest wino nawet, "wina" mołdawskie tego typu dobrze recenzuje Winicjatywa (co prawda w tem wypadku nie chodzi stricte o ten właśnie produkt, ale te trunki mołdawsko-biedronkowe wszystkie właśnie są tej klasy:"Produktem fermentacji były tu głównie ziemniaki ze sporym dodatkiem cukru, benzyny, za to niewielkim – winogron. Chemiczny posmak przejdzie do annałów winiarskiej hańby. Trzeba przyznać, że kompozycja tego wina jest mistrzowska – żaden element nie dominuje nad innymi, wszystkie uzupełniają się spójnie. Niektórzy się obruszają, gdy nazywam Mołdawię producentem najgorszych win na polskim rynku". |
Autor: | Parafon [ 11 sty 2017, 14:12 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
Trzeba kupować nie w Pierdonce, tylko wyspecjalizowanych sklepach Zresztą ja wina sam sobie robię i siem nimi delektuję czasami nawet w towarzystwie. Ostatnim hitem jest (a raczej było) wino z moich winogron i z czarnego bzu. Winogrona czarne, takie wsiowe, bez też lokalny, ale tronek wyszedł znamienity W Przyszłym roku stawiam na winogrona i czarny bez (jak obrodzą). Na razie jeszcze jest kilka bukłaczków calvadosa. |
Autor: | stary praktyk [ 11 sty 2017, 17:00 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
Adik77 pisze: Nie zmondrzał - toż to nie jest wino nawet, "wina" mołdawskie tego typu dobrze recenzuje Winicjatywa (co prawda w tem wypadku nie chodzi stricte o ten właśnie produkt, ale te trunki mołdawsko-biedronkowe wszystkie właśnie są tej klasy:"Produktem fermentacji były tu głównie ziemniaki ze sporym dodatkiem cukru, benzyny, za to niewielkim – winogron. Chemiczny posmak przejdzie do annałów winiarskiej hańby. Trzeba przyznać, że kompozycja tego wina jest mistrzowska – żaden element nie dominuje nad innymi, wszystkie uzupełniają się spójnie. Niektórzy się obruszają, gdy nazywam Mołdawię producentem najgorszych win na polskim rynku". Chuja się Adik zna. Sprawdziłem; - nie pali się.......znaczy, benzyny w tym nie ma. Może jakaś cięższa frakcja oleju ale na bank benzyny nie ma. I kwasu akumulatorowego też nie ma jak w Winie m-ki Wino. Poza tym jest dobre. Swego czasu intensywnie wyrabiałem wspaniały napój pod tytułem "Smorodinka"..... Hornet wie, co to ale mi ostatnio źródło ze szpirytusem wyschło a kupować badziewia nie chcę. Słyszałem, że komuś paliwo rakietowe sprzedali więc nie rydzykuję. Wolę Mołdawskie............... |
Autor: | Parafon [ 12 sty 2017, 10:46 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
Smorodinka jest dobra - wchodzi jak złoto. Tylko porzeczki najlepsze są jak juz "przedojżeją". Dwie wiosny temu zrobiłem parę buteleczek - i nie na paliwie do rakiet ale czytstym, żywym puszczańskim tronku W zeszłym roku porzeczek czarnych nie było - żadnych prawie nie było. Ino jabłka i winogrona obrodziły. Można tez klasyczne wino robić, ale jakoś mi nie podchodzi - za ciężkie. Ale to kwestia gustu. |
Autor: | kanakk [ 15 sty 2017, 1:35 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
Parafon pisze: Trzeba kupować nie w Pierdonce, tylko wyspecjalizowanych sklepach Zresztą ja wina sam sobie robię i siem nimi delektuję czasami nawet w towarzystwie. Ostatnim hitem jest (a raczej było) wino z moich winogron i z czarnego bzu. Winogrona czarne, takie wsiowe, bez też lokalny, ale tronek wyszedł znamienity W Przyszłym roku stawiam na winogrona i czarny bez (jak obrodzą). Na razie jeszcze jest kilka bukłaczków calvadosa. nie zapomnij z puszczy jeżyn przywlec i dodać , a jak rózna pora dojrzewania to nastaw na sok te jeżyny a potem sok dolej do wina .........................i czarnej porzeczki by sie zdało i jeszcze..............slifków wegirskich troche ......................i duuuuży balon |
Autor: | stary praktyk [ 15 sty 2017, 9:49 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
Kanak przestań bom się obślinił jak jakie niemowle........ Wie, - kurwa, - co dobre........ani byś się spodziewał............ |
Autor: | Parafon [ 15 sty 2017, 16:01 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
kanakk pisze: Parafon pisze: Trzeba kupować nie w Pierdonce, tylko wyspecjalizowanych sklepach Zresztą ja wina sam sobie robię i siem nimi delektuję czasami nawet w towarzystwie. Ostatnim hitem jest (a raczej było) wino z moich winogron i z czarnego bzu. Winogrona czarne, takie wsiowe, bez też lokalny, ale tronek wyszedł znamienity W Przyszłym roku stawiam na winogrona i czarny bez (jak obrodzą). Na razie jeszcze jest kilka bukłaczków calvadosa. nie zapomnij z puszczy jeżyn przywlec i dodać , a jak rózna pora dojrzewania to nastaw na sok te jeżyny a potem sok dolej do wina .........................i czarnej porzeczki by sie zdało i jeszcze..............slifków wegirskich troche ......................i duuuuży balon A po co z puszchcz? cały warsztat obrosły malinojerzyny (albo odwrotnie) i to będzie napitek słuszny, a wiesz, daleko nie mam A zbieranie jerzyn w Puszczy to jak bzykanie jeżozwierza - ani przyjemnie, anie bezpieczne na i tak cały pokłuty będziesz |
Autor: | kanakk [ 16 sty 2017, 2:14 ] |
Tytuł: | Re: pieprzenie |
stary praktyk pisze: Kanak przestań bom się obślinił jak jakie niemowle........ Wie, - kurwa, - co dobre........ani byś się spodziewał............ wiem stary pryku , wiem .... czy lata ojcu z piwniczki na działce wybierałem to winko ...... skład- własne winne grono , jeżyny z miedzy i łąki nad stawem , czarny bez (złamany płot u somsiada) czarna pożeczka własna z ogródka , kolorowa w przeciwieństwie wcale nie obrodziła, no i dwa wiadra sliwek zajebane u chłopa na polu , bo jemu sie schylic nie chciało... no i mam takom sprytnom maszynke do mielenia , co mionższ na jedn ą strone a suche na druga wywala, a potem balon słoneczko na tarasie o dobra temperatura jesienią ....... |
Strona 33 z 44 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |