forum.nie.com.pl http://forum.nie.com.pl/ |
|
Co gotować,jak gotować. http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73 |
Strona 656 z 1395 |
Autor: | Killashandra Ree [ 23 mar 2017, 16:38 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
polar pisze: Dzisiaj chciałem przyrządzić ślimaki w winie reńskim na przystawkę, a na główne podać przegrzebki z małżami. Na deser obsypany złotymi płatkami sorbet z szampana Roederer Cristal Brut, rocznik 2000, i creme brulée. Ale zabrakło mi pieprzu syczuańskiego, którego jestem wielbicielem, i podałem tylko kaszankę. Tak to u orczyków bywa. W dupie się przewraca, a finalnie chujnia z grzybniom. Bez przesady, przegrzebki solo mogłeś podać, to przecież małże ![]() |
Autor: | Parafon [ 23 mar 2017, 17:05 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Kali, przeca Prol małży od ostrygów nie odróżnia! ![]() ![]() Próbowałem kwasu - jeszcze nie gotowy, ale już.... podniebienie łechce... ![]() A sało już już lada chwila gotowe - dzisiaj było testowanie wstępne. ![]() Pociekło z pyszczydeł? Oj, pociekło... ![]() |
Autor: | st1111 [ 23 mar 2017, 17:27 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Zdjęcie trucizny. |
Autor: | polar [ 23 mar 2017, 18:04 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Mój post o przegrzebkach był sarkazmem na kpinę i nazwanie niektórych orczykami, tylko dlatego, bo napiją się wina innego niż kartonowe, czy zjedzą kotlet jagnięcy. Wielu wydaje się, że jak siedzą za granicą, to w Polsce samo kołtuństwo zostało. Czasami mam sprzeczne wrażenie. |
Autor: | AGAFIA [ 23 mar 2017, 18:34 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Cytuj: Pociekło z pyszczydeł? Oj, pociekło... Pociekło..Przypomniała się kuchnia pradziadunia, też takie cuda robił, ale do tego obowiązkowa setka czystej i kiszony ogórek.
![]() |
Autor: | st1111 [ 23 mar 2017, 18:35 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Dobry Wieczór Pani Agafio. Jaka sałata dziś? Bo u mnie rzymska. |
Autor: | AGAFIA [ 23 mar 2017, 18:37 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Pan meldunek powinien Baryckiemu złożyć. Dobry. |
Autor: | Parafon [ 24 mar 2017, 1:20 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
AGAFIA pisze: Cytuj: Pociekło z pyszczydeł? Oj, pociekło... Pociekło..Przypomniała się kuchnia pradziadunia, też takie cuda robił, ale do tego obowiązkowa setka czystej i kiszony ogórek.![]() Oj tak... ale nie na śniadanie ![]() |
Autor: | Killashandra Ree [ 24 mar 2017, 7:35 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
polar pisze: Mój post o przegrzebkach był sarkazmem na kpinę i nazwanie niektórych orczykami, tylko dlatego, bo napiją się wina innego niż kartonowe, czy zjedzą kotlet jagnięcy. Wielu wydaje się, że jak siedzą za granicą, to w Polsce samo kołtuństwo zostało. Czasami mam sprzeczne wrażenie. Mój post także był sarkazmem, w odpowiedzi na Twój sarkazm.A i za granicą też wiele się można nauczyć, nie tylko w kwestii kulinariów.Tylko trzeba chcieć. |
Autor: | Parafon [ 24 mar 2017, 11:57 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
O to... to...! Bywawszy za granicom Wolski kilka razy i nie spotkałem kuchni, która mnie powaliłaby. Wszędzie jest kilka smacznych potraw, kilka egzotycznych ale jakoś... Najbardziej podchodzi mi francuska - bo jest nieco frywolna i ma wyobraźnię. Włoska - dobra, ale na krótko, jak i grecka. O amerykańskiej czy angielskiej nie mówię, bo rozmawiamy o jedzeniu a nie paszy. Fascynuje mnie kuchnia arabska - absolutnie improwizacyjna (nie myślę o beduinach). W Maroko czy Libii jadałem potrawy wręcz genialne - i nigdy takie same. W Afganistanie nieco biedniej, ale też królują przyprawy i dowolność w ich traktowaniu. Kocham kuchnię niemiecką - na krótką metę - takiej der Hachse czy der Riben nikt nie potrafi zrobić! ![]() ![]() Rosjanie robią uchę i sało nie do podrobienia, a Gruzini - wino... najpyszniejsze na świecie.... |
Strona 656 z 1395 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |