forum.nie.com.pl http://forum.nie.com.pl/ |
|
Co gotować,jak gotować. http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73 |
Strona 1309 z 1395 |
Autor: | nick [ 06 wrz 2020, 14:23 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Praktyku, jak lubisz kawałki białej w żurku, to sobie lub. A ja lubię całą kiełbaskę wydobyć, nabić na widelec i po kawałku sobie pogryzać, maczając w chrzanie. Arendt, fakt. Wędzone ziobro to podstawa. I zawsze kupuję ich trochę więcej, bo lubię sobie takie ziobro poogryzać na surowo. |
Autor: | Boruch [ 06 wrz 2020, 16:05 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
No właśnie biała kiełbaska to delikatna rzecz i raczej na końcu się dodaje. A co do kiełbaski jeszcze - ja też w całości lubię. I jeszcze mi tu pani nick przypomniała. Po zalaniu talerza słuszną ilością żurku, można dodać przekrojone jajeczko na twardo w objęciach kiełbaski. Ale ja na talerz dodaję jeszcze coś. Łyżeczkę, taką od herbaty chrzanu ze słoiczka. Lekko rozbełtać. I wtedy zajadam. Letka nutka chrzanu czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym daniem. Smacznego. ps stary praktyk. Faktycznie masz rację u nas te świnie też rzadko rzucają białą surową bo twierdzą, że upał. Chociaż ostatnio spotkałem i kupiłem. Ludziska się domagali więc rzucili. ps. Ty Jędruś musisz bardzo kochac tego swojego Poldka. Podziwiam. |
Autor: | stary praktyk [ 06 wrz 2020, 20:13 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Nie ma co podziwiać. Ja go "muszę" kochać. Jak żonę. W tym wieku ciężko zmieniać. Bo albo nie ma siły albo środków płatniczych....... |
Autor: | Parafon [ 11 wrz 2020, 10:04 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
nick pisze: Parafon pisze: Wszystko sruuu do gara i na 2 godzinki na małym ogniu. I tę kiełbaskę też 2 godziny? Nie popęka? Bo ja kiełbaskę to tak pod koniec raczej dorzucam, na jakieś pół godziny góra. Wszystko się warzy na małym ogniu - a kiełbaska jest surowa na początku i musi przejść żyrkiem. Jeszcze mi nigdy nie popękała |
Autor: | nick [ 11 wrz 2020, 13:57 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
A mnie, cholera, zawsze, jak za długo gotuję, nawet na malutkim ogniu. Wczoraj zrobiłam danie śmieciowe. Zrobiło mi sie za dużo farszu do kurczaka. Żeby mi się nie zmarnował, dodałam mleka, mąki, jajka i trochę natki i dosypałam jakiejś mieszanki ziół. Wymieszałam i usmażyłam placuszki. Fajne wyszły. |
Autor: | WLR [ 23 wrz 2020, 23:01 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Biesiadować, to trzeba umić! |
Autor: | Arend [ 25 wrz 2020, 18:51 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
tak mi się odnalazł filmik co myślałem że się skasował https://youtu.be/30PKB8BEwzY |
Autor: | Arend [ 25 wrz 2020, 22:50 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
A soliankę lubią....... i to do tego tak fajnie zrobioną https://www.youtube.com/watch?v=k_ywHpWQLWo |
Autor: | Arend [ 03 paź 2020, 21:21 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Dziś na obiadek wariacja pilawowa z kaszą bulgur i białą kiełbasą w roli głównej. Z wczorajszego żurku zostało mi trzy białe kiełbaski. Miały być na śniadanie z duszoną cebulką, ale na śniadanie był twarożek. Więc białą kiełbaskę pokroiłem na grube plastry. Do tego dodałem kawałek wędzonego boczku ( wielkości paczki fajek) pokrojonego w kostkę. Obsmażyłem to wszystko na dwu łyżkach smalcu ( najładniej złoci, najlepiej pachnie i lubię). Jak było ładnie zezłocone dodałem dwie pokrojone w piórka cebule. I te też smażyłem aż uzyskały ładny ciemno złoty kolorek ( dobra karmelizacja cebuli da dobry smak potrawy). W trakcie dodałem trochę soli by cebula szybciej się smażyła. Kolej na marchewkę, Dałem dwie ( bo tyle miałem ) i pokroiłem w zapałkę. Kiedy marchewka była półmiękka dałem przyprawy ( pieprz, kumin cząber i majeranek) i dolałem wody. Tak aby delikatnie przykrywała to co w garze było. Kiedy marchewka była miękka dosypałem dwie szklanki kaszy bulgur, natkę z pietruszki i koperek ( tak po troszku) dopełniłem wody do poziomu kaszy i pod przykryciem dusiłem do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Teraz gar trzeba zawinąć w szmatkę ( jak brudny to pierw w gazety) potem w koc, śpiwór pierzynę i zostawić w spokoju na 30-40 minut. Jeść z jakąś piklowaniną lub słodko kwaśną sałatką z drugiej strony mam ochotę na taką pitcę |
Autor: | stanax [ 04 paź 2020, 9:16 ] |
Tytuł: | Re: Co gotować,jak gotować. |
Chudy, jak bym cie tak... Na jakieś smaczne a proste w wykonaniu (w 5min. maks) danie masz przepis? Podziwiam ludzi, którzy godzinami przebywają w kuchni i jeszcze czerpią z tego przyjemność. Ja wprost przeciwnie. Nawet ekspres do kawy kupiłem z tego powodu; wpadam do kuchni, naciskam guzik i wypierdalam. Słyszę, że skończył, wpadam drugi raz, porywam kubek i wypad. Dzisiaj na śniadanie trzy jajka na miękko, trzy kromki z masłem, kawałek koziego sera i podwójne espresso. Pięć minut w kuchni a stress jak na poczekalni u dentysty |
Strona 1309 z 1395 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |