forum.nie.com.pl
http://forum.nie.com.pl/

Co gotować,jak gotować.
http://forum.nie.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=73
Strona 1309 z 1395

Autor:  nick [ 06 wrz 2020, 14:23 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Praktyku, jak lubisz kawałki białej w żurku, to sobie lub.
A ja lubię całą kiełbaskę wydobyć, nabić na widelec i po kawałku sobie pogryzać, maczając w chrzanie.

Arendt, fakt. Wędzone ziobro to podstawa.
I zawsze kupuję ich trochę więcej, bo lubię sobie takie ziobro poogryzać na surowo.

Autor:  Boruch [ 06 wrz 2020, 16:05 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

No właśnie biała kiełbaska to delikatna rzecz i raczej na końcu się dodaje. A co do kiełbaski jeszcze - ja też w całości lubię. I jeszcze mi tu pani nick przypomniała. Po zalaniu talerza słuszną ilością żurku, można dodać przekrojone jajeczko na twardo w objęciach kiełbaski. Ale ja na talerz dodaję jeszcze coś. Łyżeczkę, taką od herbaty chrzanu ze słoiczka. Lekko rozbełtać. I wtedy zajadam. Letka nutka chrzanu czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym daniem. Smacznego.


ps stary praktyk. Faktycznie masz rację u nas te świnie też rzadko rzucają białą surową bo twierdzą, że upał. Chociaż ostatnio spotkałem i kupiłem. Ludziska się domagali więc rzucili.

ps. Ty Jędruś musisz bardzo kochac tego swojego Poldka. Podziwiam. ;)

Autor:  stary praktyk [ 06 wrz 2020, 20:13 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Nie ma co podziwiać.
Ja go "muszę" kochać.
Jak żonę. W tym wieku ciężko zmieniać.
Bo albo nie ma siły albo środków płatniczych....... :lol:

Autor:  Parafon [ 11 wrz 2020, 10:04 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

nick pisze:
Parafon pisze:
Wszystko sruuu do gara i na 2 godzinki na małym ogniu.


I tę kiełbaskę też 2 godziny? Nie popęka?
Bo ja kiełbaskę to tak pod koniec raczej dorzucam, na jakieś pół godziny góra.


Wszystko się warzy na małym ogniu - a kiełbaska jest surowa na początku i musi przejść żyrkiem. Jeszcze mi nigdy nie popękała :-)

Autor:  nick [ 11 wrz 2020, 13:57 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

A mnie, cholera, zawsze, jak za długo gotuję, nawet na malutkim ogniu.

Wczoraj zrobiłam danie śmieciowe. Zrobiło mi sie za dużo farszu do kurczaka.
Żeby mi się nie zmarnował, dodałam mleka, mąki, jajka i trochę natki i dosypałam jakiejś mieszanki ziół.
Wymieszałam i usmażyłam placuszki. Fajne wyszły.

Autor:  WLR [ 23 wrz 2020, 23:01 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Biesiadować, to trzeba umić!

Obrazek

Autor:  Arend [ 25 wrz 2020, 18:51 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

tak mi się odnalazł filmik co myślałem że się skasował

https://youtu.be/30PKB8BEwzY

Autor:  Arend [ 25 wrz 2020, 22:50 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

A soliankę lubią.......
i to do tego tak fajnie zrobioną

https://www.youtube.com/watch?v=k_ywHpWQLWo

Autor:  Arend [ 03 paź 2020, 21:21 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Dziś na obiadek wariacja pilawowa z kaszą bulgur i białą kiełbasą w roli głównej.
Z wczorajszego żurku zostało mi trzy białe kiełbaski. Miały być na śniadanie z duszoną cebulką, ale na śniadanie był twarożek.
Więc białą kiełbaskę pokroiłem na grube plastry. Do tego dodałem kawałek wędzonego boczku ( wielkości paczki fajek) pokrojonego w kostkę. Obsmażyłem to wszystko na dwu łyżkach smalcu ( najładniej złoci, najlepiej pachnie i lubię). Jak było ładnie zezłocone dodałem dwie pokrojone w piórka cebule. I te też smażyłem aż uzyskały ładny ciemno złoty kolorek ( dobra karmelizacja cebuli da dobry smak potrawy). W trakcie dodałem trochę soli by cebula szybciej się smażyła. Kolej na marchewkę, Dałem dwie ( bo tyle miałem ) i pokroiłem w zapałkę. Kiedy marchewka była półmiękka dałem przyprawy ( pieprz, kumin cząber i majeranek) i dolałem wody. Tak aby delikatnie przykrywała to co w garze było. Kiedy marchewka była miękka dosypałem dwie szklanki kaszy bulgur, natkę z pietruszki i koperek ( tak po troszku) dopełniłem wody do poziomu kaszy i pod przykryciem dusiłem do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Teraz gar trzeba zawinąć w szmatkę ( jak brudny to pierw w gazety) potem w koc, śpiwór pierzynę i zostawić w spokoju na 30-40 minut.
Jeść z jakąś piklowaniną lub słodko kwaśną sałatką


Obrazek



z drugiej strony mam ochotę na taką pitcę

Obrazek

Autor:  stanax [ 04 paź 2020, 9:16 ]
Tytuł:  Re: Co gotować,jak gotować.

Chudy, jak bym cie tak... Na jakieś smaczne a proste w wykonaniu (w 5min. maks) danie masz przepis? Podziwiam ludzi, którzy godzinami przebywają w kuchni i jeszcze czerpią z tego przyjemność. Ja wprost przeciwnie. Nawet ekspres do kawy kupiłem z tego powodu; wpadam do kuchni, naciskam guzik i wypierdalam. Słyszę, że skończył, wpadam drugi raz, porywam kubek i wypad.

Dzisiaj na śniadanie trzy jajka na miękko, trzy kromki z masłem, kawałek koziego sera i podwójne espresso.
Pięć minut w kuchni a stress jak na poczekalni u dentysty :lol:

Strona 1309 z 1395 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/