Dzisiaj będą (jako że dzień postny) żeberka z pieca.
- 1 kg żeberek "z paska" (takich prawdziwych
- smalcu nieco
- pieprz syczuański (Wezyr, to dla Ciebie specjalnie)
- sól 1 łyżka od herbaty
- wino czerwone Egri Bikaver Gold Line 2 szklanki
- pomarańcza 1 szt duża
Żeberki krojemy w kawałki szerokości dłoni (mojej), posypujemy ostro pieprzem, solą, i wtykamy do zalewy zrobionej z 1 (jednej) szklanki wina i wyciśniętej pomarańczy. Na jakieś 2 godziny. W czasie namaczania wypijamy 1 szklankę pozostałego wina. Potem do żeliwnej (kurwa - żeliwnej!) brytfanki wrzucamy 1/4 kostki smalcu ze świni, wtykamy żeberki obcieknięte i wrażamy do pieca na jakieś 30 minut. W tym czasie wypijamy pozostałe w butelce wino. Po tym czasie wyciągamy brytfankę, wlewamy do żebereczek pozostałą zalewę i sru do pieca na 10 min (pod przykryciem. A potem to żremy z ziemniaczkami, buraczkami, opieńkami czy z czym nam sie podoba
Guten smacznego!