starykizior pisze:
wa ma pisze:
Boruch pisze:
Ja również dołączam się do życzeń. Dużo zdrowia i wytrwałości. Wszystko może odebrać Wam PiSowska swołocz, ale honoru nigdy.
ps.
Pamiętam obchody tego dnia jako dziecko. W Pile było to wyjątkowo huczne święto. Całe miasto było przepełnione mundurem zielonym i stalowym, co dla dzieciaków było wielką atrakcją. Dodatkowo wojsko udostępniało na widok publiczny swój sprzęt. Można było go dotknąć.
I samolocik z Piły

Przed hotelem garnizonowym ?
Nie jestem pewien bo nie mogę powiększyć. Czy na dalekim planie nie majaczy za Adolfa szkoła oficerska SS, a potem szkoła milicyjna; służby operacyjno dochodzeniowe i szkoła chorążych.
Nie Panie Kizior, te budynki, o których Pan wspomina są w innej części miasta. Dawny budynek SS, dziś jest to plac Staszica i nie ma tam żadnego pomnika. O dziwo w Pile jest pokaźny pomnik Staszka Staszica, ale postawili go nad Gwdą obok hotelu "Gromada" nie na Palcu jego imienia. Taki kaprys. A w budynkach gdzie kiedyś Niemcy mieli swoje instytucje mieści się dziś Szkoła Policji, za PRLu Szkoła Milicji. Budynek, który Pan widzi, a który majaczy za zielenią to nowy budynek PZU - niestety. A sam Pomnik Lotnictwa mieści się przy ulicy Okrzei.
Wklejam nocny obrazek Placu Staszica, dawnych budynków poniemieckich ze względu na ujęcie całości.